Lästips

Nya Nöjesguiden ute nu!

Amat Levin 15:24 29 May 2015

Idag släpps årets femte nummer av Nöjesguiden och i det har vi premiär för vår nya layout! Nöjesguiden är äldre än du tror och fyller hela 33 år i år. Att jobba med ett magasin med så många år på nacken innebär en ständig balansgång mellan att ta till vara på alla fina anor och våga förnya sig. I början av 2014 genomförde vi den största utseendemässiga förändringen i tidningens historia genom att byta både format och papper, ett både spännande och nervöst beslut. Resultatet blev det bästa jag kunde ha hoppats på i ett sådant läge: en försvinnande minoritet ogillade förändringen, en betydigt större del älskade den och den absoluta majoriteten reagerade med kommentarer om att det var svårt att sätta fingret på varför, men att magasinet ”kändes” bättre.

Om Nöjesguiden då fick en uppdatering av det yttre, har det nu blivit dags för en modernisering av insidan. Sättet vi konsumerar kultur och nöje på förändras för varje år och som magasin måste vi i samma takt anpassa hur vi skriver om det. Men det är inte hela sanningen. NG.se får allt fler läsare och vissa delar av vår kultur- och nöjesbevakning gör sig helt enkelt bättre online. 2015 års förändring av Nöjesguiden går därför ut på att göra det enklare att hitta i magasinet. Vi har nu tre tydliga delar: i början av tidningen vill vi ge er en snabb överblick av vad som händer inom våra olika bevaknings-områden, i mitten finner ni våra featuretexter och i slutet har vi samlat de viktigaste recensionerna. I printversionen av Nöjesguiden har vi dessutom ett utökat fokus på den långläsning som gör sig bäst i fysisk form – ni kan alltså räkna med ännu fler reportage och intervjuer. 

I nya numret gör vi det första stora reportaget om Badou Jack, som i april blev en av ytterst få svenskar att lyckas vinna en världsmästartitel i boxning. Men trots den historiska bragden har det varit tyst om bedriften och Jack är fortfarande en av de mest anonyma världsstjärnorna vi har. Vi träffade honom för att prata om vad ointresset grundar sig i, men också om den skakiga vägen till titeln och förlusten som blev en nytändning. Den här månaden reder vi dessutom ut varför vissa fans är mer värda än andra, tillbringar 72 timmar i Tokyo och ger er den ultimata guiden till sommarens festivaler. Men vi har också hunnit snacka avbrott och insikter med Tove Styrke, alkohol och förmågan att kunna skämta utan att skämta bort med Grillat & Grändy samt pälsmössor och Snapchat med Martin Luuk. Och vi hjälper er att hålla koll på alla svenska storspel som släpps under året och förklarar varför det svenska kungahuset borde bli ett mediehus med fokus på dem själva. Som vanligt bjuder vi på allt detta helt gratis.

Plocka upp ett nummer på stan idag!

Läs mer

Inför David Lettermans sista show

Amat Levin 16:54 5 May 2015

David Letterman gör som bekant sitt sista program av Late Show den 20 maj. Och nyligen intervjuades han av New York Times i ett  fint porträtt som visar en lugnare och mer till freds Letterman än vi kanske varit vana vid. Och en som är öppen för en framtid på tv även efter Late Show-pensioneringen. Läs hela intervjun här, ett utdrag kommer nedan:
----------

Om konkurrensen med yngre programledare:

”Did the ascent of hosts like Jimmy Fallon and Jimmy Kimmel push you out of the job?
– No, they didn’t push me out. I’m 68. If I was 38, I’d probably still be wanting to do the show. When Jay was on, I felt like Jay and I are contemporaries. Every time he would get a show at 11:30, he would succeed smartly. And so I thought, This is still viable — an older guy in a suit. And then he left, and I suddenly was surrounded by the Jimmys.”

----------

Om efterträdaren Stephen Colbert:

”Did you have any involvement in choosing Stephen Colbert as your successor?
– No. Not my show. When we sign off, we’re out of business with CBS. I always thought Jon Stewart would have been a good choice. And then Stephen. And then I thought, well, maybe this will be a good opportunity to put a black person on, and it would be a good opportunity to put a woman on. Because there are certainly a lot of very funny women that have television shows everywhere. So that would have made sense to me as well.”

----------

Om rivaliteten med Jay Leno:

”When you moved to CBS, so much was made of your rivalry with Jay Leno. In retrospect, do you feel like this was overblown?
– No, I don’t think so. It would have happened if I’d have gotten the “Tonight” show, and he would have come here. I think people are curious to see, well, what will happen? And we prevailed for a while, and then I lost my way a little bit. Quite a little bit. And at that point, there was not much I could do about it. People just liked watching his show more than they liked watching my show.

----------

Om sexskandalen 2009:

What about in 2009, when you revealed that you were the target of an extortion attempt stemming from your sexual relationships with female staffers?
– Oh, yes. My sex scandal. That’s right.

Did you think that was going to be the end of your career?
– Looking at it now, yes, I think they would have had good reason to fire me. But at the time, I was largely ignorant as to what, really, I had done. It just seemed like, O.K., well, here’s somebody who had an intimate relationship with somebody he shouldn’t have had an intimate relationship with. And I always said, “Well, who hasn’t?” to myself. But then, when I was able to see from the epicenter, the ripples, I thought, yeah, they could have fired me. But they didn’t. So I owe them that.

Did you think people were surprised to hear you talk about these matters so candidly?
– I didn’t know what else to do. I couldn’t think of a really good lie.”

----------

Om framtiden:

”Even though you won’t be on CBS at 11:35 p.m. anymore, do you think you might come back in another form fairly quickly?
– It just depends on the number of bridges I’ve burned. I don’t know how long this has been going on, but Jane Pauley is now on the CBS “Sunday Morning” show. Perfect fit. So I thought, by God, good for Jane. That’s a lovely thing for her to have now. So maybe one day, something of that level will happen to me.”

Läs mer

Nöjesguiden #4 ute nu!

Amat Levin 10:03 29 Apr 2015


Imorgon släpps årets fjärde nummer av Nöjesguiden med fantastiska Zara Larsson på omslaget! Förutom att hänga med Zara och diskutera musikalisk frihet har vi i detta nummer av Nöjesguiden besökt Fanni Metelius på inspelningen av hennes regidebut för att prata makt, sexlösa förhållanden och varför hon hamnade i strid med Ruben Östlund om hennes karaktär i Turist.

Vi har gjort den första stora intervjun med svenska Snoh Aalegra som produceras av hiphoplegendaren No. I.D. och har Prince som mentor.

Vi har snackat riktningsbyten med Mumford and Sons, träffat skaparna av poesispelet Words of Oz och, med tanke på Disneys spelfilms-reboot av sina klassiska tecknade filmer, funderat på vad Askungens midjemått säger om sagovärldens kroppsideal.

Men vi har också djupdykt i den våg av nyandlighet som blandar element från den tidigare så bespottade new age-rörelsen med feminism samt gett tips på några förbud som borde gå hand i hand med förslaget att göra rökning på uteserveringar olagligt. Som vanligt bjuder vi på allt det här helt gratis.

Läs mer

Nöjesguiden #3 ute nu!

Amat Levin 11:30 26 Mar 2015


Från och med idag börjar årets tredje nummer av Nöjesguiden ligga ute på stan!

Förutom tidigare nämnda intervju med Seinabo Sey har vi dissekerat multitaskingens fallgropar och snackat överklassuppväxt och drogtexter med Billboard-stammisen Tove Lo. Vi har intervjuat Benny Andersson om musiken till omtalande Cirkeln och pratat svenskt mode med Firas Al-Saffar. Dessutom har vi med hjälp av Ronnie Sandahl, regissören bakom hyllade Svenskjävel, tagit reda på varför unga svenskar är oönskade i Norge, ätit fermenterad haj i Reykjavik och kommit på hur vi kan förbättra den usla kommentarskulturen på nätet.

Som om inte det vore nog funderar vi på poängen med kåren, oroar oss för när robotarna ska ta över våra jobb och ger tips på hur du kan förbättra ditt minne i vår splitternya studentbilaga. Och precis som de senaste 33 åren bjuder vi på allt detta helt gratis.
 

Läs mer

Läs min omslagsintervju med Seinabo Sey!

Amat Levin 17:03 25 Mar 2015


Foto: Daniel Stigefelt

Idag publicerades äntligen min långa omslagsintervju med Seinabo Sey, som är aktuell med en Nordenturné och nya ep:n For Maudo. Det var en av de mest intressanta intervjuer jag har gjort och vi snackade om allt från hennes uppväxt i Gambia och Halmstad, varför hon inte vill att hennes röst ska lindas in i ”mysig soul”, svårigheterna med att spela in debutalbumet och hur hon har gjort för att försöka återförena sin familj.

Läs den och passa samtidigt på att kolla in vår nya omslagssida här!

 

Läs mer

Nytt nummer av Nöjesguiden ute nu!

Amat Levin 15:35 26 Feb 2015

Från och med idag börjar ett splitternytt nummer av Nöjesguiden dyka upp på gatorna. Och som vanligt är det fullproppat med intressant läsning. Förutom en drabbande intervjun med Joel Alme där han delar med sig av sin uppväxt har vi i det här numret av Nöjesguiden snackat rampljushat med Madi Banja, klippta röda trådar med Sabina Ddumba, ”lebensraum” med Jonathan Johansson och tråkiga stilar med José González. Dessutom har vi listat några skönhetsprodukter som på riktigt passar alla, tagit reda på om föräldrar är sämre filmkritiker, frågat oss om vi verkligen släppt skammen kring sex och låtit Döskalle & Mästerligt bada bollhav med Eric Saade.

Men, det kanske roligaste av allt – vi har inte bara intervjuat och omslagsplåtat Joy, vi har byggt om en har av Nöjesguiden.se så att läsningen ska bli så fint inslagen som möjligt. Kolla in texten här!

Läs mer

När är det okej för en vakt att misshandla en nioåring? (Ledtråd: aldrig)

Amat Levin 17:01 9 Feb 2015

Titta på klippet ovan, även om det är jobbigt. Läs sedan Sydsvenskans artikel om händelsen. Vad vi vet: En nioårig pojke tjuvåkte på tåget och greps av en ordningsvakt. När klippet inleds sitter vakten på pojken, som verkar ha svårt att andas, håller för pojkens ansikte och dunkar sedan hans huvud i golvet. Innan klippet avslutas ser det ut som att vakten ger pojken en armbåge. Genom hela klippet har pojken panik, ni vet, en rätt normal känsla när någon som är tre gånger så stor som en själv använder ens huvud som hammare. Några tankar:

1. Det är väldigt lamt av säkerhetschefen att ta vakten i försvar, hänvisa till att man har rätt att ”förvara sig” vid ett ingripande och lägga allt ansvar på polisen. Även om det så klart är polisen som beslutar kan vem som helst se att det rör sig om övervåld.

2. Jag vänder mig också starkt emot vd:n för Svensk Bevakningstjänsts version av händelseförloppet. Han hänvisar till ytterligare en mobilfilm, att pojken har bitits och sparkats och att klippet som visas inte är i kronologiskt ordning. Men det förändrar inte faktumet att det vi ser, oavsett kronologisk ordning, faktiskt har inträffat.

3. En av ordningsvakterna har polisanmält pojken för våld mot tjänsteman? Är det måhända en ren hämndaktion eller saknar han bara helt ryggrad?

4. Tror ni att en blond pojke hade behandlats på samma sätt? (OBS, retorisk fråga)

5. En av artikelns mest talande passager, apropå att flera vittnen försökte berätta om övervåldet för polisen: ”enligt vittnet Sydsvenskan pratat med verkade poliserna inte intresserade av att höra vittnesmålen”. Denna ständiga oförmåga att stanna upp, lyssna och ta in.

6. Ibland frågar sig diverse politiker och tyckare varför vissa grupper i samhället har ett sådant lågt förtroende för ordningsvakter och poliser. Här har ni svaret.

7. Men det viktigaste: OAVSETT anledning, oavsett ytterligare klipp, kronologisk ordning eller brott (i det här fallet tjuvåkning?) kan det omöjligen vara befogat för en fullvuxen man att misshandla en nioårig pojke. Det kan omöjligen vara okej att dunka ett barns huvud i ett stengolv så att det ”ekar i hela väntsalen”. Om det här fallet inte tas på största möjliga allvar av polisen…

Läs mer

Expos vitbok om Sverigedemokraterna

Amat Levin 14:52 9 Feb 2015

Nej men titta! Idag blev äntligen Expos vitbok om Sverigedemokraternas historia en sajt. Idén om en vitbok föddes när Jimmie Åkesson i en intervju förra året återigen inte kändes vid Sverigedemokraternas nazistiska rötter. Åkesson menade att det i så fall handlade om enskilda individer som sedan länge är bortrensande och påstod att partiet, när de hade resurser nog, skulle sätta ihop en vitbok om partiets historia. Det är ingen vild gissning att det här aldrig kommer att hända så Expo tog sig friheten att göra en vitbok åt Sverigedemokraterna. Och nu finns alltså resultatet på nätet.

Så kolla in sajten här och läs om när partiet anlitade Vitt Ariskt Motstånd som skydd vid en demonstration (1992), när de menade att religionsfrihet bara ska gälla för svenskar (1995), när de påstod att en normalisering av hbt-personer är jämförbar med pedofili och tidelag (2007) samt när de hävdade att judar och samer inte är svenskar (2014, oops!).

 

Läs mer

Säg hej till Jenny Nordlander

Amat Levin 12:04 2 Feb 2015Nu ska jag berätta en rolig grej. Vi har äntligen fått en ny digital redaktionsansvarig Nöjesguiden.se. Jenny Nordlander heter hon och kommer senast från DN och Aftonbladet TV. Ni kan läsa mer i hennes välkomstintervju här. Vi har massor av roliga planer för sajten under 2015. Det här ska bli roligt!

Läs mer

Årets första nummer av Nöjesguiden ute nu!

Amat Levin 11:44 2 Feb 2015


Nu var det ett tag sedan jag skrev här, mycket på grund av att jag tillbringade ett par välbehövliga och varma dagar i Oman (mer om det i ett annat inlägg). Men medan jag var borta hann vi släppa årets första nummer av Nöjesguiden som från och med nu finns att få tag på lite överallt.

I årets första Nöjesguiden har vi åkt på en kombinerad motorcykel- och vinprovningsturné i södra Kalifornien, tillsammans med ett mc-gäng bestående av beväpnade och pensionerade gaykvinnor. Vi har undersökt det förlegade danstillståndet och ett par andra helt onödiga lagar. Vi har även diskuterat litteraturens mest underskattade genre (spoiler: pornografin) med Carl-Michael Edenborg, nystat i varför svenska filmskapare är besatta av sextio- och sjuttiotalet samt låtit Döskalle & Mästerligt terrorisera Samir Badran, som har lämnat Paradise Hotel bakom sig och nu är aktuell i Melodifestivalen. Som om inte det vore nog lanserar vi vår nya skönhetsbevakning, hittar rätt i öldjungeln, diskuterar könsrock, listar 2014 års bästa spel samt 2015 års stora mattrender.

Plocka upp ett nummer på stan, läs allt som en PDF här eller kolla in alla texter separat här!

 

Läs mer

Amat Levin

Amat Levin är en 28-årig journalist och är före detta chefredaktör och ansvarig utgivare på Nöjesguiden. Denna blogg är numera inaktiv, men han kan höras på The Power Meeting Podcast.
 
Best of Amat:

Intervjuer

Seinabo Sey sprider sina vingar

Den anonyma världsmästaren

Nöjesguiden <3 Alexandra Pascalidou

Linda Pira: Matriarken levererar

George Scott har funnit ro

Kung Abidaz mot alla

Lilla Namo tar över i egen takt

Mack Beats står i centrum

Stor lever drömmen

Rikard "Skizz" Bizzi har hittat hem

Petter börjar om

Kendrick Lamar är hiphopens framtida kung

RZA fortsätter expandera

Reportage

Krogpersonalen avslöjar

Nybörjarens guide till Illuminati

Var ska vi bo?

När sex gör ont

Den tysta cannabisdebatten

Blogginlägg

7 ledtrådar som förklarar Robin Thickes sliskighet

"Jag är färgblind!" Grattis – eller?"

Rasism och En oväntad vänskap

Om svartingar, fotboll och varför man inte behöver krångla till det

En studie i dålig smak

De 21 bästa Chappelle’s Show-klippen

Hiphopens 10 bästa ”uh”

Neger eller choklad?

Nöjesguidens kommentarsfält just nu

Om reklam och omöjliga kroppsideal

Naturens största douchebag

8 anledningar till att älska apor

Påminn mig att aldrig skaffa hund

Ett besök i könsrollernas högborg

Amy, Amy, Amy

Om #stopkony och retweetandet

Är världen redo för en svart James Bond?

2012 års 50 bästa låtar

"Om du blir för full får du räkna med att bli våldtagen"

Amat når du direkt på amat.levin@nojesguiden.se

Sugen på att RSS:a Amats blogg? Klicka här.

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla