”Låt oss få vara rasister i fred!”

Amat Levin 11:03 17 Sep 2014


"Hade vi bara fått ha kvar vår blackface hade SD aldrig hänt!"

Idag skriver Jonas Thente DN:s kultursidor att SD lyckades växa trots att vi diskuterade Tintin i Kongo och Lilla hjärtat. Och det är ju ett faktum. Det är också ett faktum att många av de diskussionerna, till exempel det jag skrev om igår, inte talar till de som är SD:s väljare – antingen för att de inte bryr sig, eller för att de befinner sig så långt utanför diskussionen. Allt gott så långt. Men det här. Det här får mitt blod att koka.

"Det finns inte särskilt många renläriga rasister på våra gator, om man räknar bort skånska småorter. Däremot finns det många som kallas rasister så ofta och hätskt att de snart börjar tro på det och agerar därefter."

Det här gör mig otroligt förbannad. Återigen ser vi en tung tidning ge skulden till de som pekar ut rasistiska strukturer, istället för de som uppehåller dem. Återigen försöker en tung tidning påstå att det är värre att kallas för rasist än att faktiskt bete sig rasistiskt. Återigen menar en tung tidning att man ska få bete sig rasistiskt utan att stå till svars för sitt beteende, samtidigt som de som utsätts för rasismen helt enkelt ska finna sig i det, inte ”ta det på så stort allvar” eller ha förståelse för att de som beter sig rasistiskt är missnöjda. Gissa vad? Vi är många som har vuxit upp i ekonomisk utsatthet och i ett utanförskap. Vi är många som är missnöjda – vi är många som trots det inte använder det som en ursäkt till att agera rasistiskt. Och självklart kommer inte att kalla någon för rasist magiskt bota personen i fråga. Valresultatet har gjort det uppenbart att det krävs andra åtgärder. Men det fråntar inte faktumet att människor som yttrar rasistiska åsikter måste kunna tåla att höra att åsikterna faktiskt är rasistiska. Det ena utesluter inte det andra.

Argumentet ”det finns inte särskilt många renläriga rasister på våra gator” är också helt poänglöst. Ingen påstår att Sverige svämmar över av personer som jämför skallformer. Det är den strukturella rasismen som lever och frodas. Varför är den distinktionen så svår att förstå? Innebörden av ord förändras i takt med tiden och att agera rasistiskt idag är inte samma sak som att agera rasistiskt 1921. Idag räcker det att dra tjing tjong-skämt på kinakrogen, tycka att våldtäkt ligger i ”arabisk kultur” och anse att barn visst ska finna sig i att kallas för n-ordet för att det ska räknas som rasistiskt.

Till sist – jag blir extremt besviken på de billiga retoriska knepen som används i DN:s ledare. Som Maja Bredberg skrev till mig:

”Att välja det fula retoriska grepp som även SD flitigt brukar: att helt random ställa utsatta grupper mot varandra. Här är det rasifierade barn som inte ska kunna skyddas från rasistiska nidbilder i barnböcker pga då osynliggörs glesortsbefolkningen plötsligt och börjar stödja ett rasistiskt parti. Logiken flämtar.”

Så nej, DN. Jag tänker inte acceptera att vuxna människor ska få häva ur sig rasistisk skit utan att sedan behöva stå till svars för det. Jag tänker inte acceptera att de som inte tillhör normen ska behöva utstå rasism och samtidigt tvingas svälja den utan att klaga. 

Fler blogginlägg från Amat Levin