Fler fall där brottet var fel hudfärg

Amat Levin 15:27 5 Dec 2014


Med tanke på senaste dagarnas händelseförlopp känns det extra värt att uppmärksamma fler fall där polisen ser svart hy som ett brott. Det är nämligen denna kontext som gör fall som Eric Garner och Michael Brown möjliga.

Downtown-området av Minnesotastaden St. Paul präglas av så kallade ”skyways”, upphöjda gångvägar som binder samman byggnader och attraktioner. Det är ett sätt att låta invånarna slippa undan de skoningslösa vintrarna. Den 31 januari var Christopher Lollie på väg för att hämta sina barn på dagis. Då han var några minuter tidig sökte han skydd i en sådan skyway, närmare bestämt den som leder till First National Bank Building.

Till saken hör att dessa skyways ägs av staden och att alla föremål i dem, såsom sittplatser, räknas som offentliga. Lollie satte sig i en av fåtöljerna i skywayn för att slå ihjäl tid. En vakt närmar sig då och ber honom att avlägsna sig. När Lollie vägrar, med hänvisning till att han befinner sig på en offentlig plats, ringer vakten polisen.

En polis anländer och ber Lollie identifiera sig. Ännu en gång vägrar Lollie, ännu en gång med en hänvisning till att han befinner sig på en offentlig plats och att han, eftersom inget brott begåtts, inte behöver identifiera sig. Allt gjordes på ett lugnt, vältaligt och icke-aggressivt sätt. Då händer detta:I klippet nedan har Lollies egen kamera klippts ihop med byggnadens säkerhetskamera.

Lollie blev alltså både arresterad och skjuten med elpistol. Allt för att han befann sig på en offentlig plats i väntan på att hämta sina barn. Och för att han hade fel hudfärg. Igen, hur ska man som svart se polisen som beskyddare, de som är här för att ”protect and serve”, när sånt här händer? Hur ska man undgå att se dem som ett hot, många gånger ett livshotade sådant?

Lollie anmäldes för bland annat olaga intrång, men anmälan skrev av då det fastslogs av platsen han befann sig på verkligen var offentlig. 

Fler blogginlägg från Amat Levin