Amats basketblogg #8 – 30 lag #27: Sacramento Kings

Amat Levin 11:13 25 Sep 2012

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

SacramentoKings
Sacramento Kings

Division: Pacific, Western Conference

Antal titlar: 2 (1946, 1951)

Nyckelspelare: DeMarcus Cousins, Tyreke Evans, Marcus Thornton, Isiah Thomas

Historia: Startat redan 1945 är Sacramento Kings ett av NBA:s äldsta lag. Trots tidiga framgångar med ligatitlar i både NBL och NBA, flyttade laget från Rochester, New York till Cincinnati och sedan Kansas i jakt på en större publik. Under perioden 1960-1970 hade de ett spännande lag lett av Oscar Robertson (en av de tio bästa spelarna någonsin) och Jerry Lucas, men i vägen för titeln stod Boston Celtics, som tog hem nio av tio titlar på sextiotalet.

När Robertson 1970 skrev på för Milwaukee Bucks, dröjde det inte länge innan de landade nästa stjärna – Nate Archibald. Tyvärr skickade laget iväg honom till New York Nets 1976 i vad som blev startskottet för nästan två decennium av mediokert spel. 1985 flyttade klubben till det nuvarande hemmet i Sacramento, men det skulle dröja ända till 1996 innan Kings nådde slutspelet i den nya hemstaden, bakom bra spel av poängmaskinen Mitch "Rock" Ritchmond.

1998 skickades dock Ritchmond och en annan spelare till Washington Wizard i utbyte mot Chris Webber, i en trade som skulle påbörja klubbens mest lyckade period på nästan 50 år. Förutom Webber signerade de serbiska Vlade Divac och Peja Stojakovic och draftade point guarden Jason Williams. Williams fick snabbt smeknamnet ”White Chocolate” för att han tydligen spelade med så mycket ”flavor”. Haha. Men kolla själva.Året efter signerade Kings försvarsspecialisten Doug Christie (som senare hade sin egen realityshow – The Christies Committed – och vars fru var med på Basketball Wives: LA där det avslöjades att de gifter om sig varje år och att han inte pratar med eller tittar andra kvinnor i ögonen). Laget fick snabbt ligans bästa kemi och bjöd på en otroligt osjälvisk, passningscentrerad basket som Sports Illustrated döpte till ”The Greatest Show On Court”. 2001 vann de sin första playoffserie på 20 år, men åkte ut i rundan efter mot Los Angeles Lakers som det året vann sin andra titel i rad.Inför nästa säsong skickade de Jason Williams till Memphis Grizzlies i utbyte mot mindre flashiga men säkrare Mike Bibby. Den säsongen vann laget 61 matcher, blev NBA:s bästa klubb och förlorade med tre matcher mot fyra mot Los Angeles Lakers. Den sjätte matchen i serien brukar anses som en av moderna NBA:s största skandaler, där i stort sett varje domslut gick i Lakers favör. När NBA-domaren Tim Donaghy 2007 erkände för FBI att han spelat på matcher han själv dömt, hävdade han att två att tre domare i Lakers-Kings-matchen var köpta för att rigga matchen så att Lakers skulle vinna. NBA-direktören David Stern nekade och kallade Donaghy för ”a singing, cooperating witness”, vilket är ett äldre, vitt och rikt sätt att säga ”snitch” på.Efter den hjärtekrossande semifinalförlusten gick luften ur klubben. Webber skadade knäet och blev aldrig densamma, Divac skrev på för Lakers och Christie skickades till Orlando Magic. När Webber skickades till Philadelphia 76ers fick eran sitt definitiva slut och under åren som följde skulle Kings experimentera med överskattade Shareef Abdur-Rahim och sinnessjuka galningen Ron Artest (numera heter han Metta World Peace, WAY mycket mer om honom en annan gång).

Kings försämrades för varje år som gick och var ligans sämsta under säsongen 2008/2009. Det gjorde dock att man säsongen efter kunde drafta Tyreke Evans (som vid sidan om Michael Jordan, Oscar Robertson och LeBron James är den enda som har snittat 20 poäng, 5 returer och 5 assists under sin rookie-säsong). Säsongen efter draftade de centern DeMarcus Cousins, som trots omoget beteende spås en ljus framtid. Tyvärr har 2010-2012 kantats av kemiproblem på planen och kaos utanför den. Klubbens ägare har velat flytta Kings till Anaheim eller Virginia Beach, men efter att staden kämpat för att behålla laget (bland annat genom att utlova en ny arena) verkar det som att Kings blir kvar i Sacramento.

Inför säsongen 2012/2013 har Kings ett ungt och talangfullt lag. Tyvärr passar inte spelarna ihop lika bra i teorin som på pappret och flera spelar i en position de inte är vana vid. Räkna med drama.

Anledning att följa: Som sagt – räkna med drama. Skulle inte banga på ett behind the scenes-program om Kings säsong.

Anledning att inte följa: Kan snabbt bli tröttsamt med unga, bitchande miljonärer.

Tidigare inlägg:
Amats basketblogg #1 – introduktion
Amats basketblogg #2 – the basics
Amats basketblogg #3 – historielektion i NBA
Amats basketblogg #4 – Miami Heat: mitt favoritlag och ligans mest hatade
Amats basketblogg #5 – 30 lag #30: Charlotte Bobcats
Amats basketblogg #6 – 30 lag #29: NBAs Jennifer Aniston – Orlando Magic
Amats basketblogg #7 – 30 lag #28: Detroit Pistons


 

Fler blogginlägg från Amat Levin