Amats basketblogg #7 – 30 lag #28: Detroit Pistons

Amat Levin 16:55 17 Sep 2012

detroit

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Division: Central, Eastern Conference

Antal titlar: 5 (1944, 1945, 1989, 1990, 2004)

Nyckelspelare: Rodney Stuckey, Greg Monroe, Tayshaun Prince, Corey Maggette

Historia: Klubben inledde som Fort Wayne Zoller Pistons i National Basketball League 1941. Två titlar och ett par mutningsskandaler senare flyttade laget till Detroit i jakt på en större publik. Detroit Pistons hörde under decennier till ett av ligans sämsta lag och det skulle dröja ända till 1981 innan de blev relevanta på riktigt.

isiahmichael

Klubben draftade då Isiah Thomas, som skulle bli en av de fem bästa point guardsen i historien, och bytte till sig Vinnie Johnson och centern Bill Lambieer, en av ligans mest hatade spelare någonsin. Efter ett par lyckade säsonger där de tog sig till slutspelet och rekryterade Joe Dumars (Pistons nuvarande general manager), bestämde sig klubben 1986 för ett identitetsbyte. De skulle bli en tuffare, mer aggressiv klubb och draftade John Salley och Dennis Rodman, den senare, som trots sina galenskaper, hör till de tre bästa returtagarna någonsin. The Bad Boy Pistons var fött.2010 listade Sports Illustrated de mest avskydda klubbarna i historien av lagsport, och Bad Boy Pistons fick en silvermedalj, endast slagna av Miamis episka collegefotbollslag från mitten av åttiotalet. Och tittar man på klippet ovan blir det uppenbart varför. Efter att ha fått hjärnsläpp och slarvat bort en finalplats under 1986/1987-säsongen, återvände laget starkare än någonsin och slogs, knuffade och filmade till sig titlar 1989 och 1990. De slog två legendariska lag i Magic Johnsons Los Angeles Lakers och Larry Birds Boston Celtics och frustrerade en ung Michael Jordan så till den grad att han vägrade att spela i USA:s Dream Team om Isiah Tomas också fick en inbjudan.

Pistonstitel

Men efter ett par titellösa säsonger i början av nittiotalet pensionerades Thomas och Lambieer och Pistons bytte bort Rodman och många av grundpelarna i Bad Boy-versionen av laget. 1994 lyckades man drafta framtida stjärnan Grant Hill, men slarvigt management gjorde att hans individuella succé inte resulterade i framgångar för laget. Främsta minnet från denna era är det hiskeliga uniformerna.

granthill

2000 skeppades Hill till Orlando Magic och Pistons fick bland annat Ben Wallace i utbyte, en grundbult för framtiden. 2002 fortsatte de föryngringen genom att signera nomaden Chauncey Billips, byta till sig Rip Hamilton och drafta historiskt smala försvarsspecialisten Tayshaun Prince. Pistons nådde semifinal 2003 och när de året därpå adderade odisciplinerade men talangfulle Rasheed Wallace var det nog för att ta sig till final. Där slog ett underdogtippat Pistons ett stjärnspäckat Los Angeles Lakers för sin femte och hittills sista titel. Trots att det inte blev några fler titlar hörde Pistons till ett av ligans absolut bästa lag mellan 2004 och 2008, och lyckades hålla ihop sitt lag trots Malice in the Palace, ett av de största spelare-fans-bråken i amerikansk sporthistoria (way mycket mer om det här). Det är skrämmande hur bra laget hade varit om de 2003 draftade Carmelo Anthony, Dwayne Wade eller Chris Bosh istället för en blonderad Darko Milicic, vars främsta bedrift hittills har varit att slita sönder sitt linne under en pågående match.


Notera lagkamraten till vänster som försöker hålla sig för skratt.

Med ett åldrande lag sökte Pistons en föryngring och bytte från 2008 bort sina mest erfarna spelare. Istället draftade man Rodney Stuckey, Greg Monroe, Andre Drummond och Jonas Jerebko, som tvärtemot vad som brukar sägas INTE är den första svensken i NBA (mer om svenskar i NBA en annan gång). Dessutom spenderade man onödiga summor på överskattade Charlie Villanueva och Corey Maggette. Detroit Pistons kan eventuellt bli ett bra lag typ fyra år från nu, men säsongen 2012/2013 ser dyster ut.

Anledning att följa: Ett av NBA:s två och en halv svensklag.

Anledning att inte följa: Är svensklag anledning nog till att genomlida 82 matcher? Nej.

Tidigare inlägg:
Amats basketblogg #1 – introduktion
Amats basketblogg #2 – the basics
Amats basketblogg #3 – historielektion i NBA
Amats basketblogg #4 – Miami Heat: mitt favoritlag och ligans mest hatade

Amats basketblogg #5 – 30 lag #30: Charlotte Bobcats
Amats basketblogg #6 – 30 lag #29: NBAs Jennifer Aniston – Orlando Magic

Fler blogginlägg från Amat Levin