Amats basketblogg #24 – 30 lag #21: New Orleans Hornets

Amat Levin 13:04 13 Feb 2013

New Orleans Hornets

 

Division: Southwest, Western Conference

 

Antal titlar: 0

 

Nyckelspelare: Anthony Davis, Eric Gordon, Ryan Anderson, Greivi Vásquez

 

Historia: Ligans 24:e lag startades i Charlotte 1988 och fick, trots att de flesta tvivlade på stadens förmåga att sluta upp bakom laget, en lojal publik. Klubben valde turkos som sin primära färg, vilket orsakade något av en modechock, och deras randiga uniformer skulle komma att inspirera andra NBA-lag som Chicago Bulls, Indiana Pacers, Orlando Magic, Toronto Raptors och Houston Rockets. Hornets hade alltså en viss hippfaktor, trots att deras första tre säsonger var floppar på basketplanen.


Larry Johnson, Muggsy Bogues & Alonzo Mourning

1991 skulle dock turen vända då de rekryterade det explosiva fenomenet Larry Johnson med draftens förstaval. Johnson, som ett par år senare skulle göra sig känd för mig som en av skurkarna i Whoopi Goldbergs En värsting till coach, vann Rookie of the Year, men Charlotte misslyckades med att ta sig till slutspelet för fjärde året i rad. Året efter hade de återigen tur då de lyckades vinna draftens andraval och rekryterade en av nittio- och nollnolltalets bästa centrar i Alonzo Mourning. Tillsammans med Kendall Gill och Muggsy Bogues, NBA:s kortaste spelare någonsin (endast 1,60 lång!), formade de ett av ligans mest spännande lag och fick plötsligt stora förväntningar. Klubben motsvarade dem genom att ta sig till den andra rundan i slutspelet 1993, där de föll mot New York Knicks.


Glen Rice

Efterföljande år präglades av ljummet spel och en kombination av missade playoffs och tidiga utslagningar från de slutspel man lyckades kvala in sig till. Johnson och Mourning hade svårt att komma överrens, vilket resulterade i att Mourning skickades till Miami Heat 1995 i utbyte mot prickskytten Glen Rice (som för övrigt ska ha haft en one night stand med Sarah Palin på slutet av åttiotalet) 1996 draftades gymnasieeleven Kobe Byrant, som skulle utveckla sig till att bli en av historiens 15 eller 10 bästa spelare , men ovetandes om detta skickades han, utan att ha spelat en enda match, till Los Angeles Lakers i utbyte mot den serbiska centern Vlade Divac. Kortsiktigt saknades dock inte Bryant, Glen Rice blev en av ligans största stjärnor och Charlotte slutade året med 54 vinster och 28 förluster, sin överlägset bästa säsong hittills. Säsongen efter tog de sig återigen till slutspelet men blev, som så många andra lag, stoppade av Michael Jordans Chicago Bulls.


Eddie Jones

I ett försök att avancera längre in i slutspelet skickades Glen Rice till Los Angeles Lakers 1998 i utbyte mot stjärnguarden Eddie Jones och Elden Campbell, men kring millennieskiftet började tomma säten kunna skådas i lagets arena för första gången. Johnson skickades till New York Knicks och klubbens popularitet dalade ytterligare när Hornets ägare, George Shinn, anklagades för våldtäkt och drogs in i en mediestormande rättegång. Trots att han friades hade Shinn gjort sig ovälkommen i staden och valde därför att flytta laget till New Orleans 2002 (att lagets arena hade blivit föråldrad bidrog också).


Baron Davis & Chris Paul

I New Orleans leddes laget av den unga och spektakulära Baron Davis, sedan Eddie Jones skickats till Miami Heat. De tog sig till slutspelet under sina två första säsonger i den nya staden, men slogs tidigt ut av Philadelphia 76ers respektive Miami. 2005 draftade de supertalangen Chris Paul som direkt tog över ledarskapet och gjorde Hornets till Western Conferences (dit de hade flyttat) näst bästa lag 2008. Men trots att Paul var ligans bästa point guard slogs de ut i kvartsfinalen och klubbens mål att ta sig till final skulle aldrig materialiseras, trots några tappra försök. Mellan 2005 och 2007 spelade Hornets sina hemmamatcher i Oklahoma City, eftersom orkan Katrina gjorde det omöjligt att spela i New Orleans.


Eric Gordon

2010 köpte NBA själv upp New Orleans Hornets från George Shinn, något som har orsakat en hel del intressekonflikter och konspirationsteorier. När Lakers och Hornets respektive managers kom överens om att skicka Paul till Los Angeles i utbyte mot Pau Gasol, klev NBA-direktören David Stern in och förklarade bytet ogiltigt. På rätt oklara grunden. Skandalen var ett faktum och i kaoset skickades Paul istället till Los Angeles Clippers. Tillbaka fick man guarden Eric Gordon, som man hoppades kunna bygga kring.


Anthony Davis

Gordon inledde dock säsongen 2011/2012 med att åka på en allvarlig knäskada och missade stora delar av året. Det gjorde New Orleans till ligans sämsta lag, vilket dock förde med sig lite tur då de vann förstavalet i draften. I somras föll valet på den unga forwarden/centern Anthony Davis, som ses som någon slags försvars-savant och ser ut att bli en väldigt bra spelare. Hornets har omringat honom med trepoängsspecialisten Ryan Anderson, underskattade centern Robin Lopez och överraskande point guarden Greivi Vásquez. Kan Gordon hålla sig skadefri kan New Orleans bli ett riktigt bra lag i framtiden. Men i år är de för oerfarna och i skrivande stund befinner de sig näst sist i Western Conference.


Säsongen 2013/2014 får vi New Orleans Pelicans

New Orleans har fått en ny ägare och nästa år kommer de att byta namn till Pelicans. Troligen/förhoppningsvis återlämnas namnet Hornets till Charlotte, som fick ett nytt basketlag (Charlotte Bobcats) två år efter att Hornets flyttat. Om nu bara Utah Jazz kunde lämna tillbaka sitt lagnamn till New Orleans skulle allt vara i sin ordning.

 

 

Anledning att följa: Super Bowl har visat att New Orleans är en utmärkt stad att håla finaler i.

 

Anledning att inte följa: Det verkar som att Eric Gordon inte trivs och vill flytta. Hornets/Pelicans har nog en lång väg kvar.

Tidigare inlägg:
Amats basketblogg #1 – introduktion
Amats basketblogg #2 – the basics
Amats basketblogg #3 – historielektion i NBA
Amats basketblogg #4 – Miami Heat: mitt favoritlag och ligans mest hatade
Amats basketblogg #5 – 30 lag #30: Charlotte Bobcats
Amats basketblogg #6 – 30 lag #29: NBAs Jennifer Aniston – Orlando Magic
Amats basketblogg #7 – 30 lag #28: Detroit Pistons
Amats basketblogg #8 – 30 lag #27: Sacramento Kings
Amats basketblogg #9 – Ron Artest/Metta World Peace: NBAs galnaste spelare och ligans största skandal
Amats basketblogg #10 – 30 lag #26: Milwaukee Bucks
Amats basketblogg #11: Dr. J och dunken
Amats basketblogg #12: Kobe Bryants storhet
Amats basketblogg #13: Dunktävlingens 15 bästa dunkar
Amats basketblogg #14: Igenkänningsfaktorn
Amats basketblogg #15 – 30 lag #25: Toronto Raptors
Amats basketblogg #16 – The Association: #1
Amats basketblogg #17 – 30 lag #24: Washington Wizards
Amats basketblogg #18 – Hur man får någon sparkad
Amats basketblogg #19 – 30 lag #23: Phoenix Suns
Amats basketblogg #20 – NBA-draften: Så funkar den
Amats basketblogg #21 – Mental sjukdom och professionell sport
Amats basketblogg #22 – 30 lag #22: Houston Rockets
Amats basketblogg #23 – Vad NBA inte vill att du ska höra

Fler blogginlägg från Amat Levin