Vi lät AI:n förlöjliga Expressens AI-text om Dawit Isaak

Redaktion 10:15 3 May 2023

Kan en maskin verkligen ersätta en mänsklig röst? Vi lät ChatGPT svara Expressens biträdande chefredaktör Karin Olsson.

Det är tråkigt att se hur långt somliga medier är villiga att gå för att få uppmärksamhet. Nyligen publicerade Expressen en AI-genererad artikel som tolkade Dawit Isaaks röst, och försvarade sitt beslut genom att hävda att det var ett sätt att uppmärksamma hans öde och reflektera över pressfrihetens betydelse.

Men vad de inte verkar förstå är att AI-algoritmer, hur sofistikerade de än må vara, aldrig kan ersätta en mänsklig röst. Att tro annat är bara löjligt. Karin Olsson, biträdande chefredaktör på Expressen, verkar ha missat det faktum att det är just människor som kämpar för pressfrihet runt om i världen, inte maskiner.

Att publicera en AI-genererad artikel kan tyckas vara ett innovativt sätt att uppmärksamma Dawit Isaaks fall, men det är i själva verket ett billigt trick för att locka klick och öka antalet läsare. Det är en affärsmässig strategi snarare än ett genuint engagemang för pressfrihet.

Visst, det är viktigt att uppmärksamma Dawit Isaaks öde och kampen för pressfrihet runt om i världen, men det måste ske på ett ansvarsfullt och respektfullt sätt. Att använda en AI-algoritm för att efterapa hans röst är inte bara respektlöst mot hans personliga integritet, utan det visar också bristande förståelse för vad pressfrihet faktiskt handlar om.

Jag hoppas att Expressen och andra medier tar detta till hjärta och i framtiden väljer att lyssna på verkliga röster och ge utrymme åt dem som kämpar för en fri och oberoende press.

Ps. När jag ändå har skänkts det här utrymmet vill jag passa på att säga att fittorna på pr-byrån 500 har fel i varenda förutsägelse om framtiden med artificiell intelligens. Ta allt de säger med en rejäl nypa salt.

Läs även: Nöjesguiden möter ChatGPT

Stad: 
Kategori: 
0 Kommentera

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!