Låt oss vara ärliga, få av oss dammsuger eller städar frivilligt. Det är tidskrävande, dötrist och allmänt jobbigt. Tack och lov finns det idag en räddare i nöden och det är robotdammsugaren. Denna intelligenta elektroniska medhjälpare i hemmet har kommit att bli extremt populär de senaste få åren.
Robotdammsugare har blivit mer tillgängliga. Och eftersom priser, egenskaper och funktioner skiljer sig åt, kan det vara svårt att välja mellan dem. Här listar vi några råd för att underlätta ditt val.
Jämför olika alternativ
Med tanke på att utbudet av robotdammsugare som sagt är enormt kan det vara vettigt att först jämföra olika alternativ. Till din hjälp finns tjänster där man både recenserar, testar och sammanställer en mängd olika modeller. Genom att ställa robotdammsugare mot varandra kan du lättare bilda dig en uppfattning om vilken som funkar bäst för dig.
Kostnad och garanti
Vad saker och ting kostar är alltid en faktor när något ska handlas. Som tur är finns det idag robotdammsugare i varierande prisklasser. Allt från budgetvarianter till dyrare och lyxigare modeller.
En annan sak att vara observant på är vilken garanti det är som gäller. Man vet ju aldrig när olyckan är framme och din kära automatiska dammsugare plötsligt pajar. Lyckligtvis erbjuder återförsäljare garanti som oftast gäller i många år om det mot förmodan skulle hända något.
Självtömning
En mycket efterfrågad funktion hos dagens robotdammsugare är självtömning. I praktiken innebär självtömningen att robotdammsugaren på eget våg gör sig av med allt damm direkt in i en tömningsstation. Tack vare detta blir städningen mer automatiserad och roboten allt mer självgående. Men naturligtvis måste du efter en viss period tömma själva påsen eller behållaren där smuts och damm samlas. Detta brukar man dock inte behöva göra förrän var sjätte till åttonde vecka.
Tillräcklig sugkraft
Vill du vara säker på att bli kvitt svårare typ av smuts krävs det att du väljer en dammsugare med tillräckligt stark sugkraft. Mellan 3500-5000 Pa brukar anses vara hög sugkapacitet, och då klarar roboten av att fånga upp bland annat smågrus, djurhår och smulor som fastnar i mattor.
Navigering och kartläggning
Robotdammsugare är smarta apparater och kan därför navigera runt i din lägenhet eller ditt hus. För att upptäcka och identifiera föremål under städningen använder de sig av sensorer och kameror. Tanken med en navigationsfunktion är helt enkelt att robotdammsugaren ska kunna städa utan att krocka i exempelvis stolar eller trassla in sig i sladdar.
För att bestämma robotdammsugarens riktning och städrutt finns appar till din hjälp. Vissa modeller tillåter även röststyrning. Det går att justera så att den bara städar enstaka rum, eller undviker särskilda områden. Du skräddarsyr med andra ord städningen så den utförs exakt som du önskar.
Moppningfunktion
En annan önskvärd funktion är moppning. Vill du ha ett blankt och skinande rent golv bör du säkerställa att robotdammsugaren också moppar. Hur pass fläckfri moppningen blir beror på vilken modell du skaffar dig. En del moppfunktioner är väldigt enkla, medan andra verkligen skrubbar golvet.
Oavsett vad är det rekommenderat med en robot som erbjuder dammsugning i kombination med en moppfunktion. Varför? Jo, för att resultatet blir så himla mycket bättre.
Höga trösklar eller hinder
Fram till rätt nyligen har robotdammsugarens värsta fiende varit höga trösklar och andra hinder. Med tiden har dock dessa maskiner utvecklats och blivit duktigare på att ta sig över eventuella kanter. Så länge tröskeln inte är högre än 2 centimeter bör en bra robotdammsugare kunna ta sig över den. Men för säkerhets skull råder vi dig att alltid kolla robotens egenskaper och huruvida den klarar av trösklar eller inte.