Tensta Gospel Choir

Redaktion 17:16 18 Aug 2016

Plantskolornas plantskola för svenska sångare, Tensta Gospel Choir, grundades för tjugo år sedan av Michelle Nakagawa med syftet att främja integration och hålla kidsen borta från droger, alkohol och strul.

Kören har med tiden fostrat en nästan absurd mängd svenska artister. Vi har plockat fram förstoringsglaset och letat fram de stjärnor som genom åren sjungit med, andats och levt i Tensta Gospel Choir.

Sabina Ddumba
Blev medsläpad till Tensta av en kompis syster i fjortonårsåldern, började hänga runt och var en dag plötsligt med i kören. Var också med i utbrytarkören Tensta Gospel Revelation innan den egna karriären satte fart.

Mapei
Mapei kom till Sverige från USA som tioåring och landade i förorten Norsborg. Upptäckte Tensta Gospel Choir och inspireras fortfarande av den fria gospel som kören förespråkar.

Linda Pira
Kom till kören från Fryshusets soullinje, där man sjöng ”rakt och rent”. Pira har själv berättat hur hennes stil påverkades av TGC och hur hon blev mer fri i sin röst.

Kristin Amparo
Sjöng i kören under 2010 och har sedan dess ofta tagit hjälp av körmedlemmar under uppträdanden och inspelningar.

Elias
Soulpojken Elias började i kören redan som trettonåring – vilket märks på hans stora, stora röst – när kompisarna Sabina Ddumba och Melinda de Lange (som nu körar med Sabina) tvingade med honom till Tensta.

Zhala
Fostrad i kören, nobbad av Södra Latins musikutbildning (hon kunde nämligen inte läsa noter) och musikutbildad i LA – alla erfarenheter som gjort Zhala till en av svensk musiks mest intressanta och unika artister.

Lykke Li
Tillsammans med Mapei och Zhala var Lykke Li bland de första att sjunga i kören 2nd Generation, som startades i takt med att ursprungskören växte. Vi vet hur det gick sen.

Robyn
Robin Carlsson sökte sig till ursprungskören med debutalbumet Robyn Is Here och tre Grammisnomine- ringar i bagaget. Tog så småningom körkompisen Zhala under sina vingar och signade henne till sitt Konichiwa Records.

Janice
Inspirerad av bland andra Whitney Houston och Michael Jackson har Janice sjungit i kören sedan tonåren. Hennes musik har beskrivits som ”sval soul” och frågan är inte om utan när hon exploderar på den svenska musikscenen. 

 

Stad: 
Kategori: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 02, 2016.

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

 

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!