Stockholmspriset 2013: Klubb

Redaktion 14:24 24 Feb 2014Här är det absolut bästa Stockholm hade att erbjuda under 2013 inom kategorin klubb. Se alla nomineringar till
Stockholmspriset 2013 här.

Grupp 13

Det feministiska nätverket Grupp 13 har på knappt två års tid visat hur mäktigt det kan bli när ett kollektiv inom klubb och konst med begåvade idéer sluter samman och ordnar fester, inte minst när gänget sitter på några av stadens bästa dj:s. Hade gruppen antagit fysisk form hade vi lagt alla röster på hen som kulturminister 2014, särskilt när delar av intäkterna skänks till kvinnorätts-organisationer.

Hej Grupp 13! Hur ser ni på er plats i Stockholms klubbvärld? 

– Grupp 13 är ett feministiskt initiativ som verkar för ett mer jämlikt, queert, friare och antirasistiskt Stockholm. Ett normkritiskt alternativ till majoritets-kulturen med klubben, musiken och det gemensamma som verktyg. Grupp 13 fungerar både som en enhet och en stärkande plattform. Vi är en samlad och skiftande grupp arrangörer, botaniker, dj:s, aktivister, konstnärer, kockar, producenter, formgivare, kattälskare, tunnelbaneförare och miljövänner. Vi jobbar inom, infiltrerar eller tar plats utanför Stockholms klubbvärld. 

Vad är er mest storslagna plan, och hur ska ni realisera den? 

– KROSSA PATRIARKATET. Göra oss praktiskt oberoende av ”hjälp” från cis-snubbar och bekräfta varandra mer, bättre, oftare. 

Här har ni massor av pengar för att öppna en egen nattklubb. Vad och hur gör ni? 

– ”13 Under Ytan” - Grupp 13:s nattklubb på ett nedstängt badhus! Under vatten: Strob, bas och ljud. Ovan vatten: Vågmaskiner, ankungar och paraplydrinkar.

 

AKA STHLM

Cirka 30 personer på scen med Waka Flocka Flame, ett surprise-gig med Iggy Azalea på Brillo och det faktum som är Zebra Katz, Lunice, Chance the Rapper och Nguzunguzu. Kvartetten bakom AKA STHLM har tagit hit några av 2013 års mest intressanta artister, ofta innan vi ens har vetat om det.
Hej AKA! Hur har ni lyckats boka alla dessa artister egentligen? 

– Via email, telefon, bra samarbeten, attraktiva spelställen, iögonfallande artwork, förmåga att kommunicera, bra marknadsföring och en hel del tålamod. De första arrangemangen var ju en uppförsbacke publikmässigt även om det ser bra ut på resumén idag, men med målmedvetet arbete och tålamod så kommer man långt.
Vilken av artisterna har varit svårast att få ut ur sin loge? 
– Waka Flocka Flame, helt klart. Både svår att få ur logen och upp på scenen samt ur logen för att åka vidare. Innan spelningen satt t.ex Waka Flockas DJ och skulle börja skriva ett email 30 minuter efter utsatt speltid istället för att gå upp på scen, så vi fick be snällt en extra gång. Och efter spelningen så var det svårt att åka vidare på grund av 30-40 talet fans som också tagit sig in i logen och bad om att få följa med.
Vad gillar ni mest - klubb eller konsert?
Klubb så klart! Det är ett mycket roligare och friare upplägg att jobba med. Framför allt konceptuellt.

 

F på Fotografiska

Med bokningar som de flesta av våra klubbar bara kan drömma om, har idén med F-festerna redan tagits till en andra säsong. Kanske är det den lyxiga utsikten från kajen, kanske är det den ambitiösa satsningen på ljud och framför allt ljus. Vi tycker att F på Fotografiska förtjänar all ära och slutsålda biljetter för att bokarna inte bara bländas av de stora namn som flygs hit, utan också vet att ta till vara på alla våra lokala talanger.
Hej F! Vi fick ett argt mail om att vi inte hade omnämnt inredningen i nomineringstexten. Vad kan ni berätta om den?
– F 1–6 är ett projekt i ständig förändring och inredning och dekor är en stor del av helhetsupplevelsen. Den här säsongen bygger till exempel artwork, och inredning, på tolkning av ljudvågor. Det återspeglar sig i klubben, och på affischerna på stan. Varje fest ändrar skepnad, och inför varje säsong byter vi inredningstänket helt. Inredningen spelar också med de andra viktiga delarna på festerna, alltså visuals, musik och ljus, och bildar en enhet. Vi lägger ner mycket tid på att leta efter nya duktiga personer på alla dessa områden.
Hur lång tid tar det att preppa Fotografiska inför varje klubb?
– Lokalen är tom när vi kommer in och vi bygger hela klubben från scratch. Det innebär allt ljud, allt ljus och all inredning. Det är tidskrävande men mycket värt det eftersom så många gillar klubben när dom besöker oss. För att kunna boka de riktigt heta akterna måste man vara ute i god tid, flera av de artister vi har 2015 är satta redan nu.

Se alla nomineringar här.

Stad: 
Kategori: 

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!