Illustration: Jay Yoon

Så blir Hotellet på Norra Vallgatan

11:28 18 Feb 2019

Konstkollektivet PLX tar över det gamla härbärget på Norra Vallgatan.

Under två dagar förvandlar PLX Hotell Norrvalla till en vidunderlig installation med ett fokus på historia, framtid och otid. De själva förklarar att det blir en holistisk två-dagars-upplevelse i ett tomt, dystert och helt fantastiskt hotell i en av de mest omtalade och intressanta byggnaderna i Malmö. Där konstnärer, artister, musiker, lajvare, kockar med flera arbetar för att skapa en tänkvärd, varm och sprakande upplevelse.

Varför är det just Hotell Norvalla ni intar?
– En rad lyckliga tillfälligheter har gett oss tillgång till en fascinerande plats med en spännande historia. En sådan möjlighet måste vi fånga.
 
Men, hur kom ni över lokalen, eller rättare sagt byggnaden?
– Vi arbetar med hyresvärdar som ser kraften och värdet i kultur och konst. Är du en sådan hyresvärd med tomma lokaler, låt oss veta!
 
Ni säger att Hotellet på Norra Vallgatan är en undersökning i eskapism och glädje samt tragedi och förnyelse - hur kommer det ta sig i uttryck i de olika rummen?
– Det sitter i ett hotellets väggar. Hotell, flygplatser, centralstationer representerar bokstavligen resa, eskapism eller till och med flykt. PLX har i flera evenemang försökt resonera kring flykt som en mänsklig förutsättning, en egenskap som ger oss människor verktyg att reflektera och växa snarare än något som inskränker eller förslappar. Hotellet som finns på Norra Vallgatan har under decennier varit en tillflyktsort för en myriad av människor med lika många orsaker till att finna sig på ett hotell i Malmö. Kanske kan man i rummen hitta hälsosamma upplevelser som erbjuder en tillfällig paus från vardagen.
 
Listan av konstnärer är redan nu lång, hur har ni tänkt kring valet av konstnärer?
– Vi tycker om konstnärer som trivs i att arbete med stundens ingivelse, som kan se konstnärlig potential i husets arkitektur, historia och framtid. Vi har därför försökt hitta en balans mellan det etablerade och unga, det intensiva och det eftertänksamma.
 
I byggnaden har tidigare familjen Schori bott, hur viktigt var det att få med Raymond Schori på ett hörn?
– Det känns kul och fint, varken Raymond eller Pierre har besökt hotellet på mer än 50 år. Cirkeln sluts på något sätt och det är ju super glädjande att vi kan få bidra till en sådan sak.

Vad får man absolut inte missa enligt er?
–En kopp kaffe med Raymond eller Pierre i hotellets temporära bibliotek och samtal om den tid som flytt.

Slutligen, vad för känsla hoppas ni att de som kommer till Hotellet på Norra Vallgatan ska gå därifrån med?
– Den bästa konsten och kulturen är sådan som får oss själva att bli inspirerade till att skapa. Så förhoppningsvis känner man sig berörd, upprymd och kanske till och med fylld av lust att hitta en egen tom byggnad där man skapa något tänkvärt för andra.

Kurering av PLX tillsammans med Karl Arvidsson, Ariel Gomar, Alexander Höglund, Olof Lindgren, Niklas Gagner och Viktor Hermansen. 

Stad: 
Kategori: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 02, 2019.

0 Kommentera

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Senaste filmrecensioner

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!