Foto: Rosie Foster.

”Publiken får se ett band skapas i rörelse”

11:16 8 Aug 2022

Det har varit en tumultartad tid för sextetten Black Country, New Road, som det senaste året har släppt två album och blivit av med sin sångare.

Bandet Black Country, New Road har undergått otaliga metamorfoser under sin relativt korta tid tillsammans. Mellan 2015 och 2018 var flera av bandets medlemmar med i det nu splittrade bandet Nervous Conditions. Efter flertalet anklagelser om sexuella övergrepp mot en tidigare bandmedlem startades istället Black Country, New Road 2019. Namnet genererades fram slumpmässigt av en dator och bandet fick snabbt fart.

2021 kom debutalbumet For the first time. Det följdes upp av Ants From Up There i början av året. Båda albumen har hyllats av många kritiker som det bästa på musikscenen just nu. Men innan det andra albumet hann släppas meddelade plötsligt sångaren Isaac Wood att han hoppar av bandet på grund av psykisk ohälsa. Det är nu en sextett som återigen står inför en rekonstruktion av bandet, samtidigt som de är mitt i en turné.

Hur kändes det när Wood lämnade bandet?
– Såklart inte bra, men inte dåligt heller. Det är långt mycket viktigare att någon är lycklig och om någon behöver lämna för att känna sig som sig själv och känna sig bekväm så är det det viktigaste. Vi var vänner innan och vi är vänner även nu, det kommer alltid vara viktigare än att spela konserter eller skriva musik, säger Charlie Wayne.

Vad gör ni nu, förbereder ni för er sommarturné?
– Ja. Vi har spenderat de senaste månaderna med att skriva nytt material. Vi gör några mindre spelningar i Storbritannien där vi ska testa det och sen ska vi spela på några festivaler.

Efter att Wood lämnade bandet tog de resterande sex beslutet att inte framföra deras tidigare musik. Istället är det ett gäng helt nya låtar de spelar under sommaren, som ännu inte hunnit släppas. Att ta in en ny sångare har inte varit aktuellt, utan nu turas de alla om att sjunga istället.
– Det är inte ett särskilt konventionellt sätt att göra det på. Men det var det enda som vi var bekväma med att framföra. Det kändes inte rimligt att spela låtarna han sjunger på, varken som band eller som vänner till Isaac. Det är ett stort privilegium att göra de här konserterna och vi ville se till att det var låtar som var tillräckligt bra för att framföra. Albumet skrevs i isolation under pandemin och det är något konsekvent med att det skrevs så och inte har blivit framförd för någon publik. Men vi kommer nog tillbaka till de låtarna längre fram.

Hur har reaktionen varit från publiken?
– Generellt positiv. Vi spelade på en festival i Litauen förra helgen, jag visste inte vad jag skulle förvänta mig eftersom jag aldrig varit där, men det var underbart. Publiken var väldigt uppmuntrande och sjöng med i låtarna som inte ens blivit släppta. Det är riktigt coolt. Jag tror att det är en fördel att vi har så ihärdiga fans. Om jag ska vara ärlig så skulle jag själv tycka att det var väldigt konstigt om jag gick och såg ett band som gjorde som vi. Men som artist tycker jag att det är spännande och kul.

På det senaste albumet bytte ni sound, hur kommer det sig?
– Det första albumet är en samling av låtar som är representativa för bandets position under det första året. Det andra albumet är mer enhetligt. Det är mindre hårt och inte så uppenbart experimentellt. Vi ville göra musik som vi mådde bra av, lite mjukare, mer tillgängligt.

Den flytande grupperingen har fått många att dra paralleller till Fleetwood Mac. Men Black Country, New Road är långt ifrån det turbulenta bandet. Att vara sex personer i ett band ser de inte som något hinder, snarare tvärtom.
– När du är med i en grupp kan du få så lite eller mycket utrymme som du vill. Om du vill ha egentid är det inga problem, de andra kan umgås utan dig. Är du är i ett mindre band är du konstant med varandra och det kan vara rätt intensivt tror jag. Men fler personer, betyder också fler idéer. Vi är inte ett band som varit styrda av en kreativ linje, vi är drivna av samtal och jag tror att det är så man gör intressant musik. Alla har ansvar för sin egna del, och vi testar alltid allting. Om det blir skit gör vi bara något annat.

Nu gör ni er första spelning i Sverige. Har du varit här förut?
– Nej, men min mamma insisterar på att jag har varit det. Det minns inte jag. Men jag har velat komma till Sverige i flera år så jag ser verkligen fram emot det.

Ett fan beskrev era konserter som en slags katharsis. Hur skulle du beskriva dem?
– Att uppträda är en slags katharsis, det var det också att skriva skivan. Förhoppningsvis är det kul att se oss live. Det som är intressant med den här sommaren är att vi antagligen aldrig kommer göra något sådant här igen. Nu får publiken se ett band skapas i rörelse. Det finns ingen definierad musik. Det är helt nytt och kanske bara existerar den här sommaren. Publiken på en konsert kanske är de enda som ser just den showen, och det är något speciellt att dela.

Stad: 
Kategori: 
Se alla artiklar om: 
0 Kommentera

Fler artiklar

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!