Persbrandt attackerar Peter Haber i självbiografin

10:07 10 Nov 2017

Mikael Persbrandt attackerar Peter Haber och erkänner att han fick sparken från Beck.

I Beck är Mikael Persbrandts och Peter Habers rollfigurer Gunvald Larsson och Martin Beck goda vänner. Men i verkligheten har de aldrig tyckt om varandra, berättar Mikael Persbrandt i sin självbiografi som släpptes på fredagen. Persbrandt går hårt åt sin forna kollega.

"För hans divighet. För att han sätter sig på en piedestal – och det är verkligen ingen tjusig piedestal. För hur han beter sig på setet. Inte mot andra skådisar, men mot crewet. Det kan handla om allt från att skälla ut maskörerna till att beordra scriptan att knyta hans skosnören. Av något skäl verkar han tycka att det är under hans värdighet att göra det själv", skriver han.

Persbrandt skriver dock att han respekterar Peter Haber för att han aldrig låtsades att de var vänner. Han skriver också att han tror att framgångarna med Beck steg Peter Haber åt huvudet, samtidigt som stressen blev för mycket för honom.

"Kanske hade jag haft lättare för honom om han själv vid något tillfälle hade visat prov på medkänsla och sympati. Men de sakerna verkar bara gälla honom själv. Det måste vara plågsamt och krångligt att vara Peter Haber", skriver han.

I boken erkänner han också att han fick sparken från Beck. Våren 2014 brydde han sig inte om att dyka upp på inspelningarna. Han missbrukade i stället för att sova. När han slutligen dök upp tyckte han att Peter Haber var "jobbigare än någonsin". I ett telefonsamtal, där Mikael trodde att han pratade med sin gamla terapeut, sa han att han har "så mycket ladd här", berättade att han var hög och om sprit och kvinnor. Under samtalet insåg han dock att han pratade med sin arbetsgivare på Filmlance, som gör Beck, och inte terapeuten. När han förstod det la han på och tog ett glas och en lina kokain. Dagen därpå fick han sparken och blev stämd för kontraktsbrott. Filmlance drog dog tillbaka sin stämningsansökan efter att parterna förlikats.

Expressen har pratat med Filmlance vd Lars Blomgren, som är förvånad över vad Persbrandt skriver i boken.
– Skriver han allt det där? Står allt det där i boken?
– Det var ett ganska stort grepp att bestämma sig för att ha en annan huvudroll, och det där omgärdades av ganska mycket förhandlingar. Om vad vi ville säga och inte säga, om bakgrunden till det. Vi har nöjt oss med att säga att vi är överens om det, säger han.

Läs även: "Persbrandt till Skavlan: Är du inte man nog?"

Stad: 
Kategori: 

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!