Malmö/Lunda-priset: Mötesplats

16:28 17 Dec 2014

Här är det absolut bästa Malmö och Lund hade att erbjuda under 2014 i kategorin Mötesplats. Se alla nomineringar till Malmö/Lunda-priset 2014 här. 

Rosengårdsstråket

Rosengårdsstråkets 2,5 kilometer visar att ett projekt handlar om infrastruktur också kan ha stora sociala effekter. Genom att ena Möllevångstorget med Rosengårds centrum, har Malmö Stad lyckats skapa mötesplatser för människor från hela staden och samtidigt visat att avstånden mellan stadsdelarna snarare handlar om mentala avstånd än fysiska.

Hej Moa som arbetar med Rosengårdsstråket! Vad är målet med projektet?
– Målet är att knyta samman stadens olika delar och skapa bra mötesplatser som gör det trevligt att både gå och cykla längs stråket. En viktig del av projektet har varit att skapa dessa platser tillsammans med de som bor och vistas längs stråket. Rosens Röda Matta har tex byggts med stort inflytande från unga tjejer i Rosengård och Örtagårdstorget har designats med hjälp av boende och bazaarägarna.
 
Hur tycker du att stadsbilden har förändrats i och med projektet? 
– Jag tror att man upplever avståndet som kortare, det är lätt att ta sig mellan Triangeln och Rosengård och det finns massor att se och göra längs stråket: Parkhäng i Enskifteshagen, odlingar på små olika platser längs vägen, konstinstallationer, härliga Örtagårdstorget med alla affärer i Bennets Bazaar, Yalla trappan med lunchrestaurang och uteservering, och så inte minst Rosens Röda Matta där man kan spela musik i trådlösa högtalarsystemet och där det återkommande sker olika arrangemang. Dansa Pausa (sittmöbler i bokstäver av betong) lyser som en färgglad uppmaning om att stanna till. Men jag tror inte det bara är stadsbilden i sin fysiska form som förändrats i och med projektet. De tjejer som varit involverade och bestämt hur platsen skall bli är idag stolta över slutresultatet, och det tror jag betyder mycket för bilden av ens stad. Att man faktiskt kan vara med och påverka.
 

PLX

PLX är föreningen som vill främja kultur, konst och kreativt tänkande. Med bland annat en konstauktion med verk av både etablerade och oetablerade (framförallt) lokala konstnärer och nu senast en temporär konsthall i Kirseberg har de skapat tillfällen för helt unika konstupplevelser i Malmö.

The Music Conference

Musikkonferensen vars syfte är att skapa en mötesplats för kulturskapare å ena sidan, och musikbranschens mest inflytelserika aktörer å andra sidan, lyckas samla människor från hela världen i vår älskade stad. Det tackar vi er för, hurra!

Stad: 
Kategori: 

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!