Kulturguiden våren 2022

Redaktion 13:24 24 Jan 2022

Här är några av de utställningar och uppsättningar du inte bör missa de kommande månaderna. 

KONST 

FOTBOLLSLÄKTAREN SOM ARENA FÖR DEMOKRATI
Medelhavsmuseet, Fredsgatan 2, medelhavsmuseet.se
Medelhavsmuseet nya utställning Ultra – fotboll och politik vid Medelhavet berättar om hur sånger har rört sig från fotbollsarenorna till gatorna för att störta regeringar. Under den arabiska våren stod fotbollssupportrar i centrum för flera av upproren i Nordafrika och Mellanöstern.  Flaggor med klubbfärger syntes i demonstrationståg och läktarsånger hördes på torgen. Grupperna kallade sig för  ultras – en ungdomskultur som har spridit sig i Medelhavsområdet sedan sextiotalet.
Utställningen Ultra på Medelhavsmuseet handlar om händelser runt just Medelhavet, där fotbollsläktaren har varit en plats för politiska krav.
–  Fotbollssupportrars delaktighet och ledande roll i flera olika proteströrelser  har varit ganska omskriven i smalare forum, men är inte lika känt för en bredare publik. Genom fotbollssupportrarna får vi en unik inblick i en ung generations engagemang, vardag och kamp för en bättre framtid, säger Karl-Johan Cottman, utställningsproducent på Världskulturmuseerna. 
Ultra – fotboll och politik vid Medelhavet visas till den 8 januari 2023. Utställningen har fri entré.

VÄLKOMMEN TILL GINLANDET SVERIGE
Spritmuseum, Djurgårdsstrand 9, spritmuseum.se 

Det kommer väl knappast som någon överraskning att den svenska ginboomen har briserat under ett par års tid. Utvecklingen har gått i en rasande fart och från en handfull ginproducenter för tio år sedan har vi idag drygt 60 aktörer spridda över hela landet. Idag kan gindrickaren välja bland 185 olika svenska ginsorter.
Spritmuseum tar fasta på detta i sin senaste utställning om dryckens uppgång, fall och pånyttfödelse. I utställningen som pågår ända till oktober får du möta några av landets destillatörer och kreatörer. Förhoppningsvis får du också svar på frågorna: Vad är gin? Hur tillverkas gin? Och hur får man fram den klassiska ginsmaken? Varför pratar många producenter hellre om ”botanicals” än kryddor? Och vad menas med att en gin har terroir?
Ginutställningen pågår fram till den 30 oktober 2022.

ESTER ERIKSSON
Riche Lilla Baren, Birger Jarlsgatan 4, riche.se 

Ester Eriksson har studerat på Serieskolan i Malmö och Gerlesborgsskolan i Stockholm. 2020 vann hon Augustpriset för sina illustrationer till barnboken Humlan Hanssons Hemligheter och året därpå tog hon examen från Kungliga konsthögskolan i Stockholm. Fram till den 21 februari hänger hennes soloutställning i Lilla Baren på Riche. Perfekt att kombinera med en kall i näven.

BJÖRN LÖVIN
Moderna Museet, Exercisplan 4, modernamuseet.se

En hyllning till en av Sveriges första installationskonstnärer Björn Lövin visas under våren och sommaren på Moderna Museet. Björn Lövins installationer har tidigare presenterats på bland annat Centre Georges Pompidou men inget av dessa verk finns idag bevarade i sin helhet. Denna utställning tar sin utgångspunkt i Lövins ”Konsument i oändligheten och Herr P:s penningar” som visades på Moderna Museet 1971, och curator är intendent Matilda Olof-Ors.  
Utställningen visas på plan 4 från den 2 april till den 18 september. Inträdet ligger på 150 kronor. 

COME TO NORDEN 
Nordiska Museet, Djurgårdsvägen 6-16, nordiskamuseet.se 
Affischerna i utställningen Come to Norden visar hur de nordiska länderna ritade in sig på turistkartan under den första hälften av 1900-talet. Reseaffischerna lockade med storslagen natur bestående av fjäll, fjordar, insjöar och små huvudstäder med historiska sevärdheter. 
Utställningen består av cirka 130 vintageaffischer från alla fem nordiska länder, producerade mellan cirka 1890 och 1960. Den visas mellan den 11 mars och den 6 november. 

TALKING TO ÅKE
Sven-Harrys konstmuseum, Eastmanvägen 10, sven-harrys.se

Med utställningen Talking to Åke bjuder Sven-Harrys konstmuseum in formgivaren Åke Axelsson till en designkonversation med formgivare från en yngre generation. Dessa består av David Ericson, Emma Olbers, Folkform, Färg & Blanche och Halleroed. Resultatet är en formmässig dialog om samtid och framtid, möbelhantverk, småskalig tillverkning, inredningar och resurser. Utställningen visas fram till och med den 27 mars. 

AFFORDABLE ART FAIR
Nacka Strandsmässan, Augustendalstorget 6, affordableartfair.com
Tioårsjubileet av den prisvärda konstmässan i Nacka Strand visar upp över 1 000 olika verk med en prislapp upp till 70 000 kronor. Dörrarna till Affordable Art Fair öppnar den 20 april och stänger fyra dagar senare. Biljetter finns ute nu. 

MARKET ART FAIR 
Liljevalchs, Djurgårdsvägen 60, marketartfair.com
Konstmässan Market Art Fair visar varje vår upp konst från framstående nordiska gallerier och konstnärer. Besökarna på mässan kan köpa konst, gå på guidade visningar eller på egen hand upptäcka konst som härstammar från de nordiska länderna. I samband med mässan anordnas även seminarier och andra arrangemang. Market Art Fair anordnas mellan den 29 april till den 1 maj.

KONSTEN ATT VARA KVINNA
Miss Clara by Nobis, missclarahotel.com
I samband med den internationella kvinnodagen bjuder Miss Clara för tredje året i rad in till en öppen utställning. Vem som helst som definierar sig som kvinna kan ansöka om att få ställa ut och i de två tidigare upplagorna inkom över 400 ansökningar. Alla verk som visas i utställningen är till salu, och den visas under en månads tid. 

DIE BRÜCKE
CFHILL, västra trädgårdsgatan 9, cfhill.com

Konstgalleriet vid Kungsträdgården bjuder in till en grupputställning med konstnärerna Antwan Horfee, Conny Maier och Philip Emde. Titeln är lånad från den tyska avantgardekonstnärsgruppen med samma namn som var verksam i början av förra seklet, och som är kända för att ha spelat en central roll i den expressionistiska rörelsen i Europa. Det ger också en föraning om vad vi har att vänta oss från den aktuella utställningen som pågår till slutet av februari.

SCEN 

IDÉBAR PÅ KULTURHUSET 
Kulturhuset Stadsteatern, Sergels Torg, kulturhusetstadsteatern.se 
Idébaren är ett återkommande debattprogram för samhällsintresserade som äger rum på restaurang Stories i Kulturhuset. Vid varje programtillfälle ligger fokus på en valfråga.
– Syftet är att fördjupa kunskapen kring valets mest brännande frågor, utan pajkastning och polariserad retorik. Utöver samtal består kvällen av mingel, mat och musik, säger Eva Kopito, producent och redaktör för samtal & debatt på Kulturhuset Stadsteatern. 
Redaktionen består utöver Eva Kopito även av Andreas Johansson Heinö, skribent och förläggare vid Timbro förlag, frilansjournalisten och producenten Karin Hübinette, Najma Mohamed, verksamhetsansvarig på stiftelsen Höj Rösten samt Susanna Kierkegaard som är rektor för Arenaakademin.
Idébaren anordnas den 3 mars, 10 mars, 7 april, 5 maj och den 2 juni.

MACBETH 
Dramaten, Nybroplan, dramaten.se 
Jens Ohlin och Hannes Meidal har skapat ännu en uppdaterad klassiker där inte en replik är kvar från originalet. Förra gången var det med Hamlet på Teater Galeasen, och nu har turen kommit till Shakespeares bloddrypande Macbeth. 
I rollerna ser vi bland andra Hannes Meidal, Maia Hansson Bergqvist, Kjell Wilhelmsen och Christina Schollin, som är tillbaka på Dramaten för första gången sedan 1993.
Macbeth har urpremiär på Stora Scenen den 2 februari och spelas fram till den 30 mars. 

STOCKHOLM FASHION WEEK 
Stockholm, stockholmfashionweek.se
Stockholms modifierade modeveckas kommande nedslag är schemalagt till den andra helgen i februari, och kommer att utspela sig i och omkring Stockholm city. Vissa event är i regel endast öppna för inbjudna, men det finns en hel del punkter som är öppna för allmänheten också. 
Håll koll på hemsidan för uppdateringar. SFW pågår mellan den 8-9 februari. 

DOCKHUMOR 2
Scalateatern, Wallingatan 32, scalateatern.se 
Björn Carlberg och Petter Lennstrand samlar återigen dockensemblen bestående av bland andra Allram Eest, Kjell och Birgitta till en föreställning på Scalateatern. Extradatum är redan insatta, men bara fram till februari då en månadslång sverigeturné väntar.

 

Stad: 
Kategori: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 01, 2022.

0 Kommentera

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

 

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!