Edith Gert.

Konstrundan 2020

Redaktion 09:08 22 Jun 2020

Banbrytande klädskapare, falsk konst och brudar bakom penseln. Sommarsveriges konstutbud är minst sagt nyanserat. 

Många museum och gallerier har öppnat upp igen efter den kulturella lockdown vi upplevde under våren. Här är några av de utställningar vi tycker att ni ska besöka på hemmaplan i sommar. 

Hassela

FALSK KONST PÅ LANGSBO KONSTHALL
Langsbo 11, Hassela, langsbokonsthall.se 
Sveriges största utställning med falsk konst kommer till Langsbo Konsthall strax öster om Hassela. I samarbete med Peter Lloyd, konstutredare på Citypolisen i Stockholm visas falska verk. Utställningen pågår mellan den 4 juli till den 2 augusti.

Stockholm 

BRUDAR BAKOM PENSELN
Sveavägen 116, metropol.se 
Från och med den 26 juni pryds auktionshuset Metropol Auktioners väggar med några av de mest omtyckta verken i svensk konsthistoria. Specialauktionen Brudar bakom penseln lyfter fram konstnärer som Hilma af Klint, Lena Cronqvist, Karin Mamma Andersson, Nathalie Djurberg och Cecilia Edefalk. Brudar bakom penseln består uteslutande av kvinnliga konstnärer och verken sträcker sig från andra hälften av 1800-talet fram till nutid. 

TOULOUSE-LAUTREC PÅ MILLES
Herserudsvägen 32, millesgarden.se
Det finns endast två museer i Europa som har en fullständig samling av Toulouse-Lautrecs reklamaffischer. Nu presenterar Millesgården hela samlingen i sin helhet tillsammans med 78 verk av konstnärens konstnärspolare. Utställningen Toulouse-Lautrecs & vännerna i Montmartre visas från den 13 juni till den 20 september.

LISELOTT WATKINS PÅ CFHILL

Västra Trädgårdsgatan 9, cfhill.com
Den svenska illustratören gästar återigen Michael Elmenbeck, Anna-Karin Pusic och Michael Storåkers konstpalats vid Kungsträdgården. Mellan den 23 juni till den 14 augusti visar hon sin nya serie där de karaktäristiska gudinnelika kvinnorna har ramlat ner på jorden.

Gotland 

EURYDIKES SYSTRAR 
Körsbärsgården, Burgsvik, korsbarsgarden.se 
Temautställningen Eurydikes Systrar samlar verk av Pia Ingelse, Klara Kristalova, Julia Peirone, Malin Petersson och inte minst Cajsa von Zeipel. Utställningen pågå fram till den 27 september, men kolla hemsidan innan för öppettider. 

LARS JONSSON
Vamlingbo, larsjonsson.se
Museum Lars Jonsson är inrymt i Vamlingbo Prästgård på Storsudret, och har varit verksamt sedan 2004. I museet visas Lars Jonssons oljor, akvareller och skisser som framförallt föreställer fåglar och natur då han mestadels arbetar utomhus. Här finns också ett café och en visningsträdgård. Öppet dagligen mellan 11–16 fram till den 13 september.

Göteborg 

KATJA OF SVIDEN
Vasagatan 37-39, Göteborg, rohsska.se
Ja, ordvitsen är givetvis en anspelning på att modeskaparen Katja Geigers varumärke Katja of Sweden föräras en utställning på Röhsska museet i Göteborg. Det görs nedslag i 1960-talet och visas upp 40 uttrycksfulla plagg från Kulturen i Lund där textilformgivare som Carl Johan De Geer, Annika Blom, Sven Fristedt och Maija Isola finns representerade. Utställningen pågår mellan 4 juni till 20 september 2020.

ANASTASIA BAY PÅ NEVVEN
Molinsgatan 11, nevvengallery.com

Dimensions / Of Possibility är en grupputställning med nya målningar av Anastasia Bay och Lisa Lundgren som möter interaktiv video av Matthew Lessner och en monumental skulptur av Emelie Sandström. Allt presenteras som en ruminstallation där olika klassiska konstnärliga tekniker sammanfogas i en video som drivs av en generativ algoritm. Låter det krångligt? Pallra dig till Nevven mellan den 4 juni till 22 augusti och avgör själv.

SACRIFICE
Röda Sten, rodastenkonsthall.se
Konstnärerna Kalle Brolin, Tanya Busse och Carolina Caycedo möts i utställningen Sacrifice som öppnar 6 juni på Röda Sten Konsthall och pågår till den 27 september. Det är en utställning av tre konstnärer som genom sin konst upprättar förbindelser mellan politik, spiritualism, förödelse, ekologiskt vansinne, dejting-appar och schamanistisk kamp.

DJURISK PARK
Biblioteksgatan 2, Mölnlycke

Eric Langert ställer ut små och stora djur skapade av skrot och återvunna material under parollen Min djuriska park. Platsen är Mölnlycke Kulturhus och djuren står kvar fram till den 29 augusti. 

Malin Gabriella Nordin.

Skåne 

FRÅN DAG TILL DAG 
Malmö Konsthall, konsthall.malmo.se 
Mellan den 6 juni till sista augusti visar konstnären Luca Frei upp sin hittills mest omfattande utställning, varav flera verk aldrig tidigare visats i Sverige. Utställningen kopplar samman design, hantverk, arkitektur, akustik och musikhistoria.
– Luca Frei representerar en unik verksamhet bland konstnärer i Sverige. Samtidigt tillhör han en generation av konstnärer födda på 1970-talet som under de senaste tjugo åren på olika sätt bidragit till att flytta fram Malmös position som en växande konststad, säger konsthallschef Mats Stjernstedt.
Lagom till utställningen lanserar Malmö Konsthall också en audioguide, med hjälp av vilken besökarna kan få guidade visningar.

HILMA AF KLINT PÅ MODERNA
Ola Billgrens plats, modernamuseet.se/malmo

Moderna Museet Malmö ger sina besökare möjlighet att stifta bekantskap med den banbrytande svenska konstnären Hilma af Klint i en omfattande utställning. Bland annat visas serien De tio största samlade. Curatorer för utställningen, som pågår till den 27 september, är Iris Müller-Westermann och Milena Høgsberg.

THE MORNING DIP 
Galleri Torekov, galleritorekov.se
Den svensk-amerikanske fotografen Peggy Andersson har gestaltat sommarbadorten Torekovs badritual under sex år. Nu blir fotografierna till bok samt utställning. Boken The Morning Dip släpps den 21 juni, och utställningen med samma namn äger rum på Galleri Torekov mellan den 23-26 juli. 

JÄRTECKEN
Kristianstad Konsthall, regionmuseet.se
Malin Gabriella Nordins hittills mest omfattande separatutställning har fått den suggestiva titeln Järtecken. Utställningen sträcker sig över konsthallens 300 m² och består av tidigare såväl som helt nya verk från konstnären. Järtecken går att besöka under hela sommaren fram till den 20 september.

 

Stad: 
Kategori: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 06, 2020.

0 Kommentera

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!