Varje år äger en tungviktsmatch rum i Stockholm. Det är när de båda skolorna Konstfack och Kungliga Konsthögskolan (även kallat Mejan) visar sina slututställningar samtidigt.
I ena ringhörnan Konstfack, yngre och hippare och med en attityd tuffare än MMA (detta är ju trots allt Kakans skola). Och i den andra, den anrika och fina tungviktaren Mejan (som fortfarande är en av Sveriges dyraste utbildningar).
Publiken till dessa evenemang (under de första dygnen) består av konstproffs – det betyder konstnärer, curatorer, konsthalls- och museichefer, gallerister, samlare och skribenter. Alla på jakt efter det nya namnet. Och alla jämför skolorna sinsemellan. Let’s get ready to rumble!
I år hade Konstfack bjudit in konst- och designgruppen Uglycute att sätta samman utställningen. Strategin var att visa alla elever, från alla olika avdelningar tillsammans. Det funkade sådär för mig. Visst, det är kul med oväntade krockar, men blev det inte mer krock än oväntat för konstens del?
Det är glas, keramik, grafisk design, pedagogik, textil, och industridesign (och varje år är det en kille som tagit fram en sjukt slick produkt och presenterat den på ett sätt som skulle få Apple att skrika av orgasm). Och så är det konst.
Tre konstnärer som ändå knockade var Eva Rocco Kenells kriminalfilm, Harpa Dögg Kjartansdóttirs balansakt och Nicholas Bates om vad som döljer sig på botten.
På Konsthögskolans utställning var det klassiskt och lugnt, inhyst i Konstakademins hus på Fredsgatan innanför Terrassen. Därför blir jag glad och lättad när man under inledningstalet berättar att man ”har fått spons på 480 öl” till vernissagen. För i centrum av ordet ”party” står det ju faktiskt ”art”.
På den här platsen är det helt fokus på konst. Och konstnärer jag vill säga var riktiga champs var Éva Mags tygkroppar, Jenny Paléns film om kvinnan som sitter fast i sitt flickrum och Joanna Nordins scenografier.
Så vilken av skolorna vann? I år blir det nog den gamla tungviktaren Mejan.
Läs även: Juni månads bästa konst och Konsteleverna blåsta på konfekten.