“Keramiken ska bakas in bland mat och fest”

Redaktion 09:11 1 Jun 2023

Fanny Schultz släpper en kollektion för Aplace. 

Konstnären, illustratören tillika keramikern Fanny Schultz har de senaste fem åren arbetat fritt från fasta uppdrag och istället utforskat sin passion för unika konstverk inom keramik och måleri. Hennes bas är i Södermanland utanför Flen, och det var även där hon upptäckte leran. 
– Jag var så sugen på att testa ett annat material att skapa i än det jag var van vid. Jag har alltid tecknat och målat och kände att jag liksom ville åt nåt mer, jag ville arbeta med händerna och var sugen på att skulptera. Så en sommar för fem år köpte jag tolv kilo stengodslera, åkte ut till stugan och började knåda. Det är ett tacksamt hantverk då det går att nörda in sig i varje liten del i processen, från att leran är just bara lera till att den bränns till keramik. Det är svårt att tröttna helt enkelt.

I sin kreativa process utgår Fanny alltid utifrån en skiss och ett koncept.
– Men uttrycket på det färdiga verket har nästan alltid att göra med att jag från början är sugen på att testa någonting specifikt, till exempel en blandning av olika leror eller en viss teknik. Sedan försöker jag hitta en form där jag tycker att den tekniken passar in. Jag försöker alltid jobba i linje med lerorna, jag tycker om att låta deras naturliga färg och strukturer ta stor plats i det färdiga verket. 

I början av samarbetet med Aplace handlade det mest om stora vaser. Men senare utvecklades tankarna och allt landade slutligen i ett kollektion kring en dukning. 

 

"Jag är inte intresserad av det perfekta"

 

Vad tänkte du när du började skissa fram just den här kollektionen? 
– Jag var sugen på att göra flera olika objekt som i sin tur skapar en helhet, och en dukning kändes då som ett perfekt sätt att presentera just bruksgods i keramik på, då man då direkt kan se hur godsen beter sig i sitt ”rätta” element. Jag är själv så inspirerad av alla vackra dukningar som syns nu. Jag är inte intresserad av det perfekta, linjära. Jag vill egentligen åt allt som händer runtomkring ett festligt bord. Keramiken ska bakas in bland mat och fest, den ska vara bärande men inte i centrum. 

Valet att lämna Stockholm för att istället bosätta sig på landet berättar Fanny har gett henne nya förutsättningar i form av mer utrymme och färre intryck.
– Det kan man även se i den här lilla kollektionen som är skapad som en liten keramisk försommarträdgård. Den är mjuk och hård samtidigt, keramiken liksom naturen. 

Den exklusiva kollektionen släpps den 2 juni i Aplace butiker i Stockholm, Göteborg och Malmö, samt på aplace.com. Du hittar även mer av Fanny Schultz konst på instagramkontot @schulverket.

Stad: 
Kategori: 
0 Kommentera

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!