Ruvan Wijesooriya är den New York-baserade fotografen som, efter att ha arbetat som musikjournalist och modestylist, nu reser världen över och fotograferar unga hippa människor, landskapsbilder och det krigsdrabbade Afghanistan. Genom fotolinsens analoga öga har han arbetat för stora magasin som L'Officiel och brittiska Vouge samt tunga uppdragsgivare som Paul Smith och Gossip Girl. Nöjesguiden.se träffade Ruvan under hans Stockholmsbesök för att prata fotografklichér, Instagram-filter och för att ta en titt på våra svenska fotografer.
Gillar du att jobba med mindre projekt, där du har större kreativ frihet, eller stora produktioner som till exempel Gossip Girl?
– Jag kan inte så mycket om TV men till och med när jag gjorde Gossip Girl så kändes det inte som att det var en så stor grej just då. Jag gick runt på inspelningsplatsen med Amy Kauffman, som visade sig vara den före detta exekutiva producenten av Friends, och hon behandlade alla som en familj. Det var inte förrän min produktionsledare berättade hur stora alla namnen var som jag blev nervös.
Vad tycker du om alla hobbyfotografer som finns där ute nu?
– Jag tycker att det är fantastiskt. Fotografi har alltid varit ganska demokratiskt men genom det digitala formatet har det utvecklats ännu mer. Jag själv föredrar att fotografera analogt och är glad att jag upptäckte fotografin innan hela den digitala eran kom.
Så är det konst om man tar en bild på sin lunchsallad och lägger på ett snyggt Instagram-filter?
– Om det är det, så får det min konst att se riktigt bra ut.
Hur tycker du att professionellt fotografi ska delas? Fyller Facebook eller Instagram någon funktion där?
– Jag gillar när folk tar bilder på mina bilder, hur de definierar sig själva genom det. Det är en svår fråga för jag säljer mina tryck för en massa pengar till priser jag själv inte skulle ha råd med och på samma gång vill jag ge bort dem. Men jag försöker att inte lägga upp för mycket på Facebook.
På tal om det, dina bilder har ofta en väldigt sexuell framtoning. Finns det några speciella skäl till det?
– Sex är väldigt intressant. Jag tycker att på det sättet jag fotografer sexiga bilder på är inte en objektifiering. Jag skulle säga att det handlar om att omfamna sexualiteten hos människor. Det tog ett bra tag innan jag ens vågade ta sexiga bilder men sex är en del av livet och när jag väl började kom jag fram till att det är en oändlig källa till intressanta bilder. Att vara naken är mycket coolare än att klä sig snyggt. Sedan konstens begynnelse har kvinnans kropp blivit hyllad men det är svårare med nakna manskroppar, jag har inte riktigt funderat ut vad jag vill göra där egentligen.
Vad är den största klichén i fotograf-världen?
– Jag har ingen aning. Kanske konstskoletjejer som tar bilder på sina fötter eller party-snapshots. Nakenporträtt är väl också det på ett sätt. Men jag tycker att när man gör något som är riktigt kliché-artat och gör det riktigt bra, det är då det blir intressant. Jag älskar min bild som föreställer moln på himlen, men egentligen är det ju bara moln och otroligt klyschigt.
Vad är det största problemet med modeindustrin just nu?
– Att den är så övermättad och att industrin idag inte tar så stora risker som jag trodde att den skulle göra. Det var mycket mer intressant att göra modeplåtningar för tjugo år sedan men idag är det en mycket större industri.
Det känns som att det modet sysslar med är dag är mest återvinning.
– Verkligen. Jag har en vän som designar för Alexander Wang, som får mycket kritik för han använder sig så mycket av andra inspirationskällor men jag ser inget problem i det. Folk måste arbeta så, det är en del av hela dialogen. Jag förstår inte varför modedesigners måste komma på helt nya idéer var sjätte månad, jag tycker inte att det är ett dugg nödvändigt men industrin kräver det. Inte konsumenterna.
RUVAN RECENSERAR
Vi tog med oss bilder som våra svenska stjärnfotografer har tagit och bad Ruvan ta en titt på dem.
Fotograf: Julia Hetta (har jobbat för bland annat Elle, Dazed & Confused och Another Magazine.)
Ruvan: Jag tror att det är en man som har tagit bilden. Fotografen hade säkert kunnat tjäna en del pengar om han eller hon kände rätt människor.
Fotograf: Henrik Schyffert (Komiker och skådis som också har haft sin egna fotoutställning "Egentid".)
Ruvan: Jag vet inte om fotografiet är taget av en professionell fotograf, det kan vara så. Men jag har en strikt policy att aldrig säga att en bild är dålig.
Fotograf: Jimmy Backius (har jobbat för bland annat H&M, Gant och L'Officiel.)
Ruvan: Det är inspirerat, that's for sure, men det är typiskt mode. Är det Jimmy Backius?
Fotograf: Fredrik Etoall (har fotat många celebriteter som Roxette och Noomi Rapace samt gjort omslag till Nöjesguiden.)
Ruvan: Det är sexigt och väldigt uppenbart. Jag tror att det här är ett redaktionellt modejobb.
Fotograf: Camilla Åkrans (har gjort stora, internationella jobb för Vouge Italia, Diane von Furstenberg och Rihanna.)
Ruvan: Problemet är att modefotografi antagligen är den största klyschan inom fotografins område. Jag älskar det till döds, men när man måste ha ett helt team med make-up och modeller... Jag förväntar mig liksom mer av människor?
Den här bilden är tagen av Camilla Åkrans förmodligen. Det är så mycket efterarbete och så mycket bullshit, för att vara ärlig. Det är bullshit som människor avgudar och som jag älskar men det är fortfarande bullshit. Det är inga bilder som kommer att förändra världen. De kommer att bli hyllade i ett kortare perspektiv. De första två bilderna du visade mig är de enda som har en plats på någons vägg i mer än tre månader.
Fotograf: Johan Rheborg (Firad skådespelare och komiker, har haft en egen fotoutställnig på Konst & Folk i Stockholm.)
Ruvan: Det här kan vara en modefotograf som porträtterar någon som inte är lika självklart vacker i modevärldens ögon. Jag tror att de fotografer som hade klarat sig bäst i USA, av vad du har visat mig, är Camilla Åkrans och Jimmy Backius för det vet jag redan att de gör. De tjänar massor med pengar.
Är du intresserad av att se mer av Ruvan Wijesooriyas verk, besök hans utställning för modeföretaget Monki på Snickarbacken 7 som pågår fram till den 26 April.