Foto: Sanna Lindberg

Hon vill lära dig allt om Zero Waste

Redaktion 10:51 18 Sep 2020

Karin Bohlin lär dig hur man skapar magi av spill, spad och kanter.

Matsvinnet är ett enormt problem internationellt, och inte desto mindre i Sverige. Svenskarna slänger i genomsnitt 19 kilo mat per person varje år och utöver det går ytterligare 26 kilo flytande föda rakt ner i slasken.

Detta vill Karin Bohlin råda bot på i sin nya bok. Zero waste i köket innehåller alltifrån tips på hur du tar vara på spill, spad och kanter till mer avancerade recept och inspiration till hur du kan planera din matlagning på ett hållbart sätt. En broccoli som börjat gulna kanske avgör att det blir wok ena dagen och någon deciliter yoghurtsås från gårdagen blir inspirationen till en hamburgerdressing idag. 

Karin Bohlin är matkreatören och den tidigare krögaren som till vardags bland annat jobbar med att laga och skriva om mat för olika tidningar. Hon har även ett gäng kokboksproduktioner i ryggen sedan tidigare. Nedan följer ett urval av bokens recept.

FRIED RICE 

4 portioner
500 g broccoli
neutral olja, till exempel rapsolja, till stekning
salt
5 dl kokt basmati- eller jasminris
1–2 msk japansk soja
4 ägg
2 dl frysta, tinade gröna sojabönor
1 dl salta jordnötter
färsk koriander ev lime 

Skär broccolin i buketter, skala och skiva eller tärna stjälken. Hetta upp olja i en rymlig stekpanna eller wok och stek broccolin på hög värme under omrörning till fin färg. Salta. Tillsätt riset och stek 3–5 min tills riset är varmt, smaksätt med soja. Knäck i äggen och stek under omrörning ytterligare några minuter. Strö över sojabönor, jordnötter och koriander vid servering. Servera gärna med limeklyftor.

KRUTONGER OCH CROSTINI

Det går bra med till exempel baguette, ciabatta, surdegsbröd, lantbröd eller liknande. Skär brödet i tärningar, ca 2 x 2 cm. Lägg dem på en plåt, ringla över olivolja och vänd runt. Salta. Det går bra att rosta utan olja, då blir de mer som skorpor. Med olja får krutongerna mustigare smak. Rosta i mitten av ugnen i 200° till fin färg, cirka 10 min. Skär brödet i tunna skivor och rosta i ugnen, då kallas de plötsligt crostini. På en crostini kan man lägga nästan vad som helst och kalla dem för snittar – till och med på en tisdag! Med ett glas vin då för den som vill vara lite dekadent.

MAC’N’CHEESE

4 portioner
25 g smör
1 1⁄2 msk vetemjöl
8 dl mjölk
3–4 dl riven ost (ca 150 g)
1 liter kokta makaroner, skruvar eller snäckor ev mozzarella till toppen

Smält smöret i en kastrull. Dra från värmen och vispa i mjölet. Sätt tillbaka kastrullen på spisen och tillsätt mjölken lite i taget under vispning. Sjud på medelvärme tills såsen tjocknat något, vispa hela tiden. Tillsätt osten och rör tills den smält. Vänd ner makaronerna i ostsåsen och häll upp i en ugnssäker form. Den som vill lyxa till det riktigt drar på mozzarella på toppen. Gratinera hur som helst i mitten av ugnen i 225° till fin färg, cirka 15 min.

Zero waste i köket finns ute nu på Norstedts förlag.

Stad: 
Kategori: 
0 Kommentera

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!