Foto: Julia Reinhart, Eliano Nasr, Leonardo Casciarola.

Gothenburg Fringe Festival sätter färg på Göteborg

Redaktion 15:57 18 Aug 2022

Den 7 september tar Gothenburg Fringe Festival över staden för sjunde året i rad. Med rötter från 1940-talets Edinburgh bjuder festivalen in till färgsprakande och intensiv performancekonst där du minst anar det. 

En intim dansshow i en tunnel, en komisk tappning av grekisk mytologi och en interaktiv föreläsning om döda vänners Facebook-sidor. Dans, teater, spoken word, poesi, komedi, installationer och allt däremellan. Det är vad Gothenburg Fringe Festival bjuder på i år. Den 7 september sätter programmet igång på Kulturhuset Kviberg och den 11 september avslutas det hela med prisutdelning och fest på Oceanen vid Stigbergstorget.

Gothenburg Fringe Festival har funnits sedan 2016, men har sina rötter från 1947 i Edinburgh. Som ett motstånd mot den något exklusiva Edinburgh International Festival valde åtta oinbjudna teatergrupper att framföra sin konst på egna ställen utanför festivalen. Alltså “on the fringe” av festivalen. Rörelsen växte och idag räknas Edinburgh Fringe Festival som världens största festival med konstnärlig inriktning. Runt om i världen finns nu över 300 Fringe-festivaler.
– Det hela kom från artister som inte ville bli begränsade av andra. Och det är roligt för att i år firar båda festivalerna i Edinburgh 75 år, men the Fringe sväljer allt. Det är intressant att den alternativa scenen tog över och är det som igenkänns världen över, säger Chris O’Reilly.

Under festivalen i Göteborg kommer över 150 framträdanden huseras i 19 olika lokaler runt om i staden. Årets samling artister beskrivs som deras mest spännande hittills. Chris O’Reilly berättar att de aldrig har varit så här förväntansfulla förut. Att kvalitén på ansökningarna har varit så fantastiska att det har varit svårt att säga nej till många. I år kommer vi få se allt från framträdanden av dansare från Göteborgsoperan till artister som vunnit priser på de största Fringe-festivalerna i världen. 
– Jag tror också att vi har den största bredden av olika genrer som vi någonsin har haft. Det får mig personligen att vilja se alltihop, vilket jag antagligen inte kommer att ha tid för, säger Hanna Gödl skrattandes.

Hanna Gödl berättar att en aspekt av festivalen handlar om att stötta artister som vanligtvis inte får utrymme i mer konventionella teatrar eller festivaler. Att de som vill uppträda ska få uppträda. Festivalen står exempelvis själva för lokalerna som bokas och pengarna från biljettförsäljningen går sedan oavkortat till artisten som uppträder.

Chris O’Reilly menar att de känner sig stolta och glada över att kunna tillgängliggöra den typen av konst som festivalen medför. Att han älskar den här staden och att folket förtjänar att bli bortskämda med det. Något som de försöker förbättra varje år är att få fler människor att inse vad som finns precis utanför dörren.
– Var inte rädd för att titta runt bland showerna, jag tror att det är en nyckelaspekt med the Fringe. Gå och se något som du inte har någon aning om vad det är och tillåt dig själv att bli överraskad, säger Hanna Gödl.

Stad: 
Kategori: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 08, 2022.

0 Kommentera

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Senaste filmrecensioner

 

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!