Foto: Sanna Sjöswärd

Förintelseöverlevare på Göteborgs stadsbibliotek

Redaktion 10:21 10 Oct 2023

Utställningen Fading Stories tillgängliggör förintelseöverlevares gripande vittnesmål.

Under närmare tre års tid har fotografen Sanna Sjöswärd intervjuat och porträtterat ett tjugotal personer som överlevde Förintelsen. Resultatet blev utställningen Fading Stories, som först visades på Fotografiska museet i Stockholm och sedan dess har turnerat på flera håll i landet. Nu kommer den till Göteborgs stadsbibliotek.
– Det är oerhört viktigt att lyfta fram de överlevandes berättelser för att bevara dem för eftervärlden innan det är för sent. Jag ville också visa på de exempel på motstånd och civilkurage som fanns och lyfta fram hur viktigt det är att följa sin inre kompass och vara medmänniska, säger Sanna Sjöswärd.

Utställningen består av porträttfoton och vittnesmål i form av inspelningar och kortare citat. Här vittnar de överlevande om märgbitande sorg, död och våld, hopplöshet och mörker.
– De sista överlevandes berättelser är också ett fönster ut mot världen som hjälper oss att förstå och ställa frågor om vad som hände.Jag tror att det kan ge oss en inre kompass, få oss att tänka efter: vad är det för samhälle jag vill leva i? fortsätter Sanna Sjöswärd.

Den 10 oktober får Stadsbiblioteket besök av Piot Zettinger, en av de överlevande som porträtteras i utställningen. Piot var fyra år när han år 1942 smugglades ut ur gettot i Warszawa genom kloakerna och sedan gömdes tills kriget var över. Han lever idag i Sverige och föreläser ofta om sitt liv under kriget och om flykten undan en säker död i förintelselägret Treblinka.

Utställningen pågår fram till slutet av oktober och visas med stöd av Levande historia i Göteborg.

Stad: 
Kategori: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 10, 2023.

0 Kommentera

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!