Bild: Jonas Ekströmer/TT | Det gamla Elverket på Linnégatan. Arkivbild.

Dramaten avslutar hyresavtal med Elverket

10:51 31 Jan 2020

Dramatens hyresavtal för Elverket i den anrika lokalen på Linnégatan löper ut den sista juni 2021. Istället för att förnya kontraktet har dramaten beslutat att säga upp avtalet.

Det ses av Dramaten som ett nödvändigt ont att säga upp kontraktet då de fasta kostnaderna har blivit för höga för att på längre sikt kunna värna om den konstnärliga verksamheten. 

– Det är såklart extremt tråkigt att lämna ett så unikt teaterrum, men som jag förstår är det totalt omöjligt att behålla lokalen utifrån nuvarande ekonomi. Samtidigt tänker jag att detta lösgör resurser för att skapa ännu mera scenkonst och vitalitet i huset vid Nybroplan och öppnar möjligheter till annexscener i andra delar av staden för att nå nya publikgrupper. Samtliga Nationalscenens spelplatser behöver inte ligga på Östermalm, säger Mattias Andersson, som den 1 mars tillträder som Dramatens nya teaterchef. 

Redan 1993 byggdes Östermalmsstationens gamla Elverk om av Stockholms Stad för att fyllas av kulturella ändamål och invigdes som Dramatenscen 1997 med musikalen Black Rider i regi av Richard Günther.

Dramatens ledning påbörjar nu arbetet med att analysera konsekvenserna och möjligheterna av att lämna det gamla Elverkets lokaler. Ett arbete som kommer att ske i flera steg våren 2020. Teaterförbundets lokalavdelning beklagar att Stockholm och Dramaten förlorar en stor och viktig scen, men ser att det är konsekvensen av höjda hyror och ständigt urholkade anslag.

Under våren 2020 spelar Mattias Anderssons pjäs Vi som fick leva om våra liv och den 4 april har Kvinnostaden i regi av Staffan Valdemar Holm premiär på Elverket. Hösten 2020 kommer internationella gästspel under Bergmanfestivalen att ges på Elverket och våren 2021 finns flera produktioner inplanerade.

Stad: 
Kategori: 
0 Kommentera

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!