It Takes Two

Det svenska spelåret 2021

14:09 26 Jan 2021

Ett nytt år gryr och med det kommer fler svenska spel. Nöjesguiden tar tempen på det svenska spelåret 2021.

Spelåret 2021 rivstartar å det grövsta, åtminstone om vi ska titta på svenska branschnyheter. Klart är nämligen att två av Sveriges mest högprofilerade spelutvecklare, Malmöbaserade Massive Entertainment och Uppsalaföretaget Machine Games, har landat några av de största licenserna som finns. Massive ska arbeta med ett Star Wars-spel och Machine utvecklar ett Indiana Jones-spel. Båda utannonseringarna sammanfaller nämligen med avtäckningen av Lucasfilm Games. Som namnet skvallrar om handlar det om ett nyformat LucasArts under Disney-flagg – men som enbart anlitar externa spelföretag för att arbeta med George Lucas-licenser. Machine Games har imponerat med sina Wolfenstein-tolkningar och tar nu alltså ansvar för Indys återkomst till spelmediet. Blir det ett Uncharted-liknande matinéäventyr eller får vi styra piska och pistol genom förstapersonsperspektiv? Ja, tyvärr är inte mycket känt om spelet än. I Malmö axlar Massive Star Wars-manteln när de enligt uppgift börjat arbeta med ett open world-spel i en galax långt, långt borta. Massive, som framför allt gjort sig kända med The Division-spelen under senare år, lär ha fullt upp nu då de också jobbar med ett spel baserat på James Camerons Avatar-värld. Inget av dessa spel kommer släppas under året, men bara tanken att de arbetas på är peppande!

Ett annat svenskt företag som delvis gjort sig kända för att göra Star Wars-spel är Electronic Arts-ägda Dice. Företaget, som kan behöva vinna tillbaka lite av sin styrfart igen efter ett par tuffa år,  har lovat att lansera Battlefield 6 lagom till nästa jul. ”Battlefield som vi aldrig sett det förr”, sägs det. För Dice eget bästa, för deras anställda – och för alla deras fans, hoppas vi detsamma. Något vi däremot vet, när det kommer till EA-nyheter, är att Josef Fares lilla Hazelight kommer släppa sitt nästa spel redan i slutet av mars i år. It Takes Two är, precis som deras tidigare A Way Out, ett spel som baseras på tvåspelarsamarbete. Den här gången spelar ni som ett par som är på väg in i en skilsmässa – just innan de förvandlas till små dockor.

En svensk spelutvecklare som nått enorma framgångar utan att för den delen kanske få den uppmärksamhet de förtjänar är Fatshark. Warhammer-spelen i Vermintide-serien har varit en otrolig succé – och under 2021 kommer de följa upp med nästa naturliga steg. Warhammer 40K: Darktide tar co-op-receptet som tidigare spel gjort så bra och applicerar det på den fantastiska 40K-settingen. 


När Tarsier Studios släppte Little Nightmares för snart tre år sedan var vi många som längtat efter det atmosfäriska lilla rysaräventyret. När nu uppföljaren släpps i början på februari sitter vi redo med våra gula regnrockar och laddade handkontroller. Starka karaktärer, läbbiga miljöer och tryckande stämning väntas!

Listan på kommande svenska spel skulle kunna göras betydligt längre. Kommer vi till exempel få se Might and Delights supersnygga (och konceptuellt svårdefinierade) Book of Travels släppas i år? MMO-rollspelet som ingen riktig vet vad det går ut på – men ändå inte kan slita ögonen ifrån? Kommer Experiment 101 låta oss spela det otroligt lockande Biomutant i år, eller får vi ge oss till tåls ännu lite längre? Kommer Simogo tillbaka i år? Och vad pysslar egentligen Avalanche med?


2021 års mest efterlängtade (icke-svenska) doldisar:

Dordogne (PC)
Konstnären Cedric Babouche släpper lös sina vattenfärger i mysiga äventyret Dordogne, som utspelar sig på franska landsbygden. Det ser helt makalöst vackert ut.

Stray
(PC, PS5)
En herrelös katt i en dystopisk Hong Kong-liknande framtidsstad, som försöker hitta tillbaka till sin familj. Stray ser ut som ett tillbakalutat plattformsspel i snygg neondräkt.

Hollow Knight: Silksong (Mac, PC, Switch)
Uppföljaren till magiska metroidvania-spelet Hollow Knight är kanske ingen doldis, men det förtjänar ändå att vara med på alla listor över efterlängtade 2021-spel.

Season (PC, PS5)
Ett bländande vackert och lugnt spel som handlar om en roadtrip på cykel – är inte det precis vad vi behöver 2021? Vi tror det!

Eastward (Mac, PC, Switch)
Kinesiska indieutvecklarna Pixpil ser ut att sitta på årets snyggaste pixeläventyr i Eastward – som vi verkligen vill spela i år.

 

Stad: 
Kategori: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 01, 2021.

0 Kommentera

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

 

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!