Den stora sommarnöjesguiden 2022

Redaktion 21:38 13 Jun 2022

En sommar utan restriktioner står på menyn. Vi hjälper dig att välja rätt bland alla festivaler och andra event. 

 

MUSIKFESTIVALER 

 

ROSKILDEFESTIVALEN
Roskilde, Danmark 25 juni – 2 juli.

Nordens största och kanske bästa festival är i vanlig ordning slutsålt till sista slicken, och har du inget tält kan du givetvis hyra på plats.
roskilde-festival.dk

KIRUNAFESTIVALEN
Kiruna, 30 juni – 2 juli.

Det har blivit dags för sista upplagan av festivalen i den gamla stadskärnan och på lineupen hittar vi bland annat The Ark. Missa inte heller att förpeppa med vårt 24-timmarsreportage som du hittar här. 
kirunafestivalen.nu

LOLLAPALOOZA
Stockholm, 1-3 juli
Hela Gärdet fylls av världsartister, enorma företagsaktiveringar och inte minst stora delar av stockholms befolkning mellan 20-40. Lineupen är faktiskt helt sanslös med världsartister som Post Malone, Pearl Jam, The Killers och Lorde som dragplåster.
lollastockholm.com

BLOMSTERTID 
Sverige, 6-11 juli
Vinnaren från Melodifestivalen, Cornelia Jakobs, gör gemensam sak med Cleo och Daniel Adams-Ray. Mellan den 6 och 11 juli kommer gör de totalt fyra turnéstopp och bjuder på musikkvällar när sommaren står i full blom. På samtliga stopp kommer förutom musiken även maten att stå i fokus, med närproducerade råvaror och lokala matlagare som ramar in upplevelsen.
blomstertid.nu

TÖREBODAFESTIVALEN
Töreboda, 7-9 juli

För åttonde och faktiskt även sista gången arrangeras den omåttligt populära stadsfestivalen Törebodafestivalen. Var i hela friden ligger Töreboda då, kanske du undrar? Jo i Västergötland mellan Örebro och Göteborg. På scenerna trängs idel svenska giganter såsom Magnus Uggla, The Ark, Miss Li och inte minst GES.
torebodafestivalen.se

ÖLAND ROOTS
Sandbergen, 14-16 juli 

En av Sverige mysigaste och mest folkkära festivaler återvänder till dansbanan. Reggae och annan kultur står på menyn och bland annat hittar vi Angelica Mava & NGBG Allstars, Mamma Dunder & Junior Natural & Band på årets festival.
olandroots.se

BAYSIDE FESTIVAL
Helsingborg, 15-16 juli 

Kygo, Zara Larsson och Hov1 är bara några av namnen som Helsingborgsfestivalen stoltserar med på sina affischer. Det nya festivalområdet är beläget på vackra Olympia Park i centrala Helsingborg, endast tio minuters gångväg från centrum. 
baysidefestival.se 

KALASTURNÉN 
Sverige, 15 juli-13 aug
Ett kringresande kalas med ett tiotal akter i lika många städer, det var grundtanken med kalaturnén då den startades 1997. Då med bland annat Whale, Weeping Willows och Bob hund på affischen, och de sistnämnda är faktiskt med även denna gång. 
kalasturnen.se 

HÄRNÖSANDS STADSFESTIVAL
Härnösand, 22-23 juli

Markoolio, Icona Pop och Oscar Zia har en sak gemensamt i sommar – de beger sig till Ångermanland. Härnösands Stadsfest har alltid ägt rum på Mellanholmen och så blir det även i år.
harnosandsstadsfest.se

SÅ MYCKET BURGSVIK
Gotland, 26 juli

Festivalen på Sudret är tillbaka efter att det lades ner 2017, lagom till tioårsjubileet dessutom. Året upplaga blir en endagsfestival och inte förrän publiken är på plats får de veta vem som står på scenen.
facebook.com/samycketburgsvik

HUDIKKALASET 
Hudiksvall, 29-30 juli
Hudiksvalls stolthet återvänder till Köpmanberget precis utanför stadskärnan vilket innebär att stadsfestivalen med absolut bäst utsikt återigen är korad. Spelar gör såväl Veronica Maggio som Daniela Rathana och inte minst Cornelia Jakobs.
hudikkalaset.se

WAY OUT WEST 
Göteborg, 11-13 augusti
Efter att motvilligt tvingats ställa in såväl 2020 och 2021 års festival är Way out West äntligen tillbaka med besked. Vi har dessutom hört att det officiella festivalhotellet kommer att vara något i hästväg detta år.
wayoutwest.se

MALMÖFESTIVALEN 
Malmö, 12-19 augusti
Ända sedan 1985 då Malmöfestivalen såg dagens ljus har evenemanget varit gratis. Årets upplaga utgör inget undantag. Daniela Rathana, A36 och Säkert är några av de dragplåster som hittills har kommunicerats.
malmofestivalen.se

LADIES LOVE HIPHOP
Stockholm, 19-20 augusti
Fållan och Slakthusområdet fylls av kvinnodominerad hiphop under en hel helg i augusti och bakom hela konceptet ligger kollektivet Ladies Love Hiphop. Vi förutspår lapp på den beryktade luckan.
ladieslovehiphopfestival.se

POPAGANDA
Stockholm, 26-27 augusti

Veteranfestivalen återvänder till Universitetet i samband med sitt tjugoårsjubileum. Bland artisterna i det första släppet märks Seinabo Sey, Future Islands, Augustine och MOR. Festivalområdet kommer även att ha 18-årsgräns vilket medger öppet mat- och dryckesområde.
popaganda.se

BONFIRE FESTIVAL 
Linköping, 9-10 september
Precis när du trodde att festivalsommaren var slut smäller Linköping till med några av Sveriges största artister samlade kring lägerbålet. Detta toppat med en exklusiv spelning signerad Martin Garrix. Bakom festivalen hittar vi samma gäng som rattar såväl Brännbollsyran som Bayside, så rutin finns.
bonfirefestival.se

 

 

MAT OCH DRYCK 

 

HIGH COAST WHISKY 
Höga kusten, 17-18 juni 
Den 17-18 juni är High Coasts populära whiskyfestival tillbaka. Njut av unika whiskyupplevelser och andra gastronomiska utsvävningar i en stämningsfull miljö vid älvstranden i Höga Kusten. Shuttlebussar går till och från Kramfors resecentrum under både fredagen och lördagen. 
highcoastwhisky.se/visitor-center/whiskyfestival-2022/

GIN & TONIC I DYLTA BRUK
Närke, 1-2 juli 
Njut av hantverksdrycker, närkingska delikatesser och svensk sommar i den anrika herrgårdsmiljön på Dylta Bruk i Närke. Cirka 4 000 besökare väntas komma till arrangemanget som samlar över ett femtiotal utställare.
gintonicfestival.se

UPPSALA CRAFT BEER
Uppsala, 6 juli

Mer än 25 utvalda bryggerier kommer att finnas på plats när Uppsala Brygghus bjuder in till festival. Platsen är Märstagatan, mittemot Uppsala Brygghus och festivalen håller öppet mellan 12-21 uppdelat på två sessioner.
uppsalacraftbeerfestival.se

AIRA PÅ JULITA
Julita Gård, 6-16 juli

Michelinkrogen Aira gör en popup hos Julita Wärdshus i Sörmland mellan den 6-16 juli. Julita drivs precis som Aira av stjärnkocken Tommy Myllymäki, som ser fram emot att visa teamet på stjärnkrogen sin barndoms trakter och råvaror. Prislappen ligger på mellan 1 800-2 750 kronor per person där övernattning, middag och frukost ingår i priset. Dryck tillkommer. 
julitawardshus.se

SMAKA SVENSKA VINER
Simrishamn, 29-30 juli
Närodlat vin i glasen och Tareq Taylors mat på faten – det blir väl knappast mycket mer Österlenskt än så. För sjätte gången i ordningen bjuder Skepparps Vingård i Simrishamn in till vinfestival och biljetter finns ute nu. Före pandemin samlades nästan 3 500 besökare under två dagar, så köp biljett i tid. Festivalbussar går till och från Simrishamn. 
vinfestivalosterlen.se

SANDVIKEN BEER & WHISKY FESTIVAL 
Sandviken, 26-27 augusti
Även Sandviken har fått sig en dryckesfestival. Här utlovas några av landets främsta och mest spännande leverantörer och producenter samt intressanta föreläsare på scenen. Platsen är Göransson Arena och utanför passar traktens foodtrucks på att köra en egen festival. 
beerwhiskyfestival.se/sandviken

ÖREBRO VINMÄSSA
Örebro, 16 september
För 27:e gången i ordningen arrangeras Örebro Vinmässa, tidigare kallad Chateau Grand Cru, i Örebro. Möt utställare i form av stora och små importörer av vin, osttillverkare och annan småskalig verksamhet samt en rad olika choklad- och delikatessföretag som importerar från världens alla hörn. 
orebrovinmassa.se

 

BLANDAT 

 

THE BEACH BOYS 
Huskvarna, 20 juni 
Delar av det legendariska surfbandet krokar arm med UB40 för en konsertkväll i Huskvarna av alla ställen. Nostalgivarning deluxe!
huskvarnafolketspark.se


DIAMOND LEAGUE 
Stockholm, 30 juni
Några av Sveriges just nu hetaste friidrottare utmanar världsrekorden och övriga världseliten på Stockholm Stadion. Får vi se Armand “Diamondo” Duplantis knäcka en ny höjd? Troligtvis! 
diamondleague.com

FALSTERBO HORSE SHOW
Falsterbo, 9-17 juli

Ett av Sveriges största internationella återkommande idrottsevenemang är tillbaka med besked. Internationella världsstjärnor inom hoppning och dressyr vallfärdar till Falsterbo under den dryga veckan, som enligt arrangören är “lika mycket horse som show”. 
falsterbohorseshow.se

ED SHEERAN
Göteborg, 10–11 augusti 

Världsartisten uppträder på en rund scen mitt i publikhavet på Sveriges största utomhusarena Ullevi. Den stora frågan är väl emellertid om 1Cuz kommer att gästa? 
gotevent.se

HÅKAN HELLSTRÖM 
Göteborg, 19-27 augusti
Minst fyra gånger planerar Håkan att fylla Ullevi med lite sång, lite dans och lite naket i sommar. Även vi såklart bara kan hoppas på det sistnämnda.
hakanhellstrom.se

DANIEL ADAMS RAY
Stockholm, 20 augusti
Förra sommaren gjorde Daniel Adams-Ray tre slutsålda sensommarspelningar på Fåfängan i Stockholm. 2022 flyttar han till andra sidan vattnet och en större arena då han avslutar sin sommarturné på Solliden på Skansen.
skansen.se

 

Stad: 
Kategori: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 06, 2022.

0 Kommentera

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!