De börjar verka möbler banne mig

Redaktion 10:38 24 Feb 2021

Ett hållbart möbelvarumärke där allt produceras av och med svenska råvaror i Sverige har sett dagens ljus. Nu kommer den första kollektionen från Verk. 

När Simon Anund började nysta i möjligheterna för att starta en lokal möbeltillverkning i Sverige som uteslutande jobbar med inhemskt material stötte han på en vägg av skepticism. Enligt tvivlarna gick det inte av många anledningar. Tillverkningen har flyttat utomlands och de svenska snickerier som finns kvar jobbar alltmer sällan med svenskt trä och svenska textilier, sades det. Motargumenten fungerade dock som bränsle för Simon, som bestämde sig för att motbevisa tvivlarna. 

Mindre än ett år senare presenterar han tillsammans med en rad medgrundare det nya varumärket Verks första kollektion. Samtliga möbler är tillverkade av svenska råvaror, ända ner till ytbehandlingarna och skruvarna. 

Stoppningen i möblerna består uteslutande av inhemsk ull. Stenen är gotländsk kalksten från Slite och plädarna är vävda av svenskt ullgarn. Allt glas är blåst i svenska hyttor.
 – Det har varit oerhört lärorikt och även utmanande att kartlägga den lilla tillverkningsindustri som fortfarande finns kvar i Sverige. Förhoppningsvis kan vi bidra till en förändring och få fler aktörer att tänka om hur och var de producerar sina ”svenska” möbler, säger Simon Anund.

Verks första kollektion består av  stolen V.D.E.01 och bordet V.D.E.02,  av David Ericsson, bänken V.L.F02 , av Linn Fredlund, sofan V.M.C.01,  av Mia Cullin, fåtöljen V.J.W.01 , av Joacim Wahlström, hyllan V.N.A.01  av Nils Ahrenberg och vasen V.G.W.0  av Gustav Winsth.

Möblerna börjar säljas under våren 2021 via företagets egen webbshop, och Verk har även öppnat ett showroom på Hornsgatan 79 i Stockholm där möblerna kan beskådas.

Stad: 
Kategori: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 02, 2021.

0 Kommentera