Blänk hajpas - men inte i Sverige

16:29 17 Feb 2015

Sedan gruppen Blänk släppte sin nya singel “Tears Run Dry” i december har de hajpats av ett 40-tal magasin och musikbloggar världen över. Men i Sverige är det tyst.

Blänk bildades i Luleå 2008 efter att medlemmarna, Lina Öhman, Klas Granström och Simon Trabelsi skapat låten “Shirt off” som fick viss spridning i USA, Ryssland och Australien. De släppte skivan “You’ve never been to Sapmi” och en EP 2012, sedan dess har det varit tyst.

 

 

En ny platta kommer 9 mars men redan i december släpptes singeln Tears Run Dry, en låt som fått mycket uppmärksamhet.

Världens största musiksajt, NME.com, nämner Blänk under sin vinjett “New Artist buzz” i mars och The Line of best fit, rankad som den 6:e mest inflytelserika musiksajten i världen, skrev om bandet redan i december. Där sades de vara en blandning mellan JJ och en ledsen version av Die Antwoord. Andra platser där Blänk nämnts de senaste månaderna är Wonderland Magazine, CLASH Magazine och Earmilk - som också släppte bandets nya video i dag.

Men en enkel googling visar att uppmärksamheten i Sverige varit liten.

– När det gäller hiphop i Sverige är det mesta ganska likriktat. I alla fall fram till för något år sen när akter som Lorentz och andra började sätta annan färg på musiken. Vi har aldrig känt oss som en del av den svenska hiphop-scenen helt enkelt för att det vi gjort hämtat influenser av helt andra saker, säger producenten Klas Granström.

Därför, tror han, att de svenska bolagen inte fattat vad bandet har gjort och säger att de ofta fått höra att de inte borde blanda så många stilar utan hålla sig till en sak.

Hur beskriver ni er musik?

– Vi är en mix av våra olika musikaliska bakgrunder, det vi fått i oss från Luleå, Kalix och Atlanta. Vi är som en blandning av indiepop, old school-rap, rnb och rock. Men alltid med en grund av starka beats. Förra skivan var mer elektronisk men med det här albumet har vi tagit ett steg mot en mer analog ljudvärld, säger Lina Öhman, en av gruppens två frontfigurer.

Stad: 
Kategori: 
0 Kommentera

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!