Årets svenska skivor 2010

Redaktion 16:41 14 Dec 2010


Robyn regerar.

Foto: Johannes Helje

Robyn är bäst

Grattis till segern, Robyn!
–Tack!
Hur känns det?
–Det känns skitkul! Det är fantastiskt att den här skivan är så uppskattad! Om man gör något som man själv tycker är bra är det extra kul om andra tycker det också
Vi älskade hela Body Talk, och Pt 2 allra mest. Tycker du bättre om någon av delarna än de andra?
–Jag tycker om den första lite extra mycket.
”2005 var definitivt Robyns år”, påstod vi senast du plockade hem Nöjesguidens pris för årets bästa skiva. Men 2010 måste väl slå det med hästlängder?
–Nej, för mig så var det lika viktiga år och skivor.
Måste vi vänta till 2015 innan vi får chansen att utse en Robyn-skiva till årets album igen?
–Jag vet inte. Jag är fortfarande på turné och hoppas på att vara tillbaka i studion snart igen. Tanken är att släppa kortare album i framtiden, så det ska verkligen inte behöva ta så lång tid.

Patrik Forshage
_____________________________________________________________________

1 Robyn 
Body Talk, Part 2
Konichiwa/EMI

Genom det fria kreativitetsflödet inkapslat i tre skivor, styrkan i de otaliga hitsinglarna och en imponerande framåtrörelse som människa drabbade Robyn oss alla.
Tillhör du dem som inte klarat av den här kvinnans alla framgångar under 2010 dansade du förmodligen alldeles för lite.
Fick betyget i september

2 Håkan Hellström
2 steg från Paradise
Stranded/Universal

Två svängiga steg i Håkans utveckling, där tillbakablickar mot den egna karriären och mot skräniga punkförebilder som Liket Lever enbart fungerar som avstamp mot nya souligare riktningar i vad som har blivit ett av de viktigaste melankoliska konstnärsskapen i svensk populärmusik genom tiderna. Att han själv inte har självförtroendet att inse det är bara klädsamt.
Fick betyget i oktober
 

3 The Radio Dept.
Clinging to A Scheme
Labrador/Border

Det finns deppig melankoli och livsbejakande melankoli. The Radio Dept. gör musik som passar in i den sistnämnda kategorin. De får oss att hålla värmen i snön, knyta näven i fickan, inte börja gråta när vi tänker på förlorade kärlekar. Och i år är de bättre än någonsin.
Fick betyget i april

4 Oskar Linnros
Vilja bli
Universal

Tio år efter att en 26-årig medlem i Broder Daniel tagit Sverige med storm, med en chockerande bra solodebut, anländer 26-åriga Oskar Linnros från Snook och gör exakt samma sak. De skarpa texterna, de omedelbara melodierna och den fräscha produktionen – en total triumf.
Fick betyget i juni

5 The Bear Quartet
Monty Python
Adrian/Border

När Luleås avigaste rockband som brukligt presenterar en antites mot sin förra skiva tar de oförutsägbarheten ett steg längre genom att botanisera bland tidigare avverkade influenser och skruva dem ytterligare ett oanvänt varv. Deras nya kombination av indie och metal ger rock som verkligen är ny och unik.
Fick betyget i september

6 This is Head
0001
Adrian/Border

Ett sydsvenskt band har egenhändigt ändrat Möllevångens tidigare rykte om skabbiga pubar och grönsaksstånd. Deras debut osar industristad och är kluven i beats, sång och gitarriff. Det blir en smaskig röra som är spektakulär på skiva men också fabulös live.
Fick betyget i mars

7 Robyn 
Body Talk, Part 1
Konichiwa/EMI

Likt en Kanye West i miniatyr är Robyn just nu i den unika situationen att hon dels är så framgångsrik att hon kan göra vad hon vill, dels är så full av idéer att resultatet ofelbart blir bra. Men vi älskar henne för att hon erkänner livets svärta och vill dansa bort den.
Fick betyget i juni

8 Säkert!
Facit
Razzia/Sony

Fortfarande är det upptempopop och fortfarande är det nära texter, med en klockren kombination av smart journalistik och självutlämnande dagboksreflektioner. Men Annika Norlins musik har fått en ny svärta och nya nyanser, och fortsätter att växa som kärleken i en lång och givande relation.
Fick betyget i september

9 Ludwig Bell
Jag har försökt förklara
Razzia/Sony

En charmerande stockholmare som med sockrad indiepop och finurliga texter är sin stad trogen trots kärlekstrassel och avstånd. Det kan vara så enkelt som att Göteborg har sin Hellström och Stockholm har nu fått sin Bell.
Fick betyget i augusti

10 Daniel Adams-Ray
Svart, vitt och allt däremellan
Lagom/Universal

På den samtidskritiska debutskivan skapar Daniel Adams-Ray tillsammans med Carl Wikström Ask en gladlynt fusion av hiphopens avancerade textstruktur och popens oändliga variationsmöjlighet till känsloskildringar.
Fick betyget i november

Plats 11-20

11. Britta Persson
Current Affair Medium Rare

12. Moto Boy
Lost In The Call

13. The Concretes
WYWH

14. Joel Alme
Waiting For the Bells

15. Tove Styrke
Tove Styrke

16. Andreas Söderlund
Daustralien

17. Orup
Född i november

18. Embee
The Mellow Turning Moment

19. Various
Sonja Åkesson tolkad av

20. Bandjo
Bandjo
 

Av: Patrik Forshage, Maja Bredberg, Nicholas Ringskog Ferrada-Noli, Elina Wessman och Holly Astera

Stad: 
Kategori: 

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

 

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!