Masaka – Late 20’s love affair

Louise Nylander 12:00 4 Nov 2023

”I knew that ring was too damn big”. Är inte de avslutande raderna i låten Shooook på nykläckta debut-EP:n Late 20’s love affair ett lite för juicy innehåll för att inte vara hämtat ur verkligheten?

Masaka, som sen tidigare är ett bekant ansikte bakom andra artister och som rör sig inom jazz och blues med sitt projekt Masaka Trio, har i sin debut helt bytt bana och istället landat i ett vemodigt ljudlandskap av elektronisk, alternativ r’n’b och drum’n’bass. Bakom artistnamnet döljer sig 30-åriga multiinstrumentalisten och producenten Mats Sandahl som uppenbart vill lämna sina 20 something och ett jobbigt breakup bakom sig. 

EP:n är en sex spår lång monolog av självrannsakan. Den är också en enda lång längtan efter att må bra igen och den där oundvikliga ångesten som bara botas med blöta utekvällar (”she’s gone alright, but me and my boys are going out tonight”). Gästar gör Stella Explorer på låten Lights som de båda skrivit och producerat tillsammans. 

Masaka uppvisar en slags lågmäld attityd som emellanåt medför ett skönt swag. Musiken är välproducerad, men det sömniga sättet att sjunga och rappa på känns något luddigt och gör att han brister i övertygelse. Den valda genren känns inte helt övertygande. Det är ett textmässigt innerligt innehåll; det finns en sorg som går att ta på och stämningen i musiken understryker känslan.

Late 20’s love affair är ett öppet, ärligt sår, men tappar tyvärr seriositet i all autotune och släpiga bars. 

Skivbolag: 
0 Kommentera

Fler musikrecensioner