Att säga att Tabbouli ligger på klassisk krogmark är kanske att överdriva. Den förra krogen på samma adress, Duo Bar, blev aldrig någon riktig succé, och minnena från Tempel Bar ligger väl inbäddade i hjärnbarken på dem som är gamla nog att minnas Hannas-imperiets glansdagar.
Men den intima lokalen har visat sig vara en både mysig och funktionell restaurangmiljö, om man undantar den branta trappan ned till toaletten och den hårda akustiken. Det är svårt att kommunicera när varenda fotsteg, gaffelskrap och skrattsalva far som vassa projektiler genom rummet, och den som har höga klackar gör klokt i att hålla i sig.
Men det är okej, Tabbouli kompenserar de små bristerna med individuella handdukar på toaletten och en soft och lyhörd personal.
Tabbouli är, som namnet antyder, ytterligare ett tillskott på det snabbt växande cederträd av libanesiska krogar som just nu förgrenar sig över Stockholm. Vi har lärt oss att känna igen konceptet, det handlar om den kombination av varma och kalla smårätter som fick sitt stora genombrott på restaurang Halv grek plus turk under 90-talets senare hälft.
Vi snackar hummus, baba ghanoush och baklava, grillat lamm och kraftigt rödvin och sött kaffe. Vi snackar rimliga pretentioner, stora portioner och hyggliga priser, ja, framför allt snackar vi - den libanesiska matkulturen bygger lika mycket på socialt umgänge som på kulinariska upplevelser.
Och Tabbouli förvaltar arvet väl. Allt som kommer in är vackert presenterat, det är omsorgsfullt kryddat, fräscht och smakrikt.
Miljön är varm och välkomnande, det är inte överdrivet "orientaliskt" (tänk Jerusalem Kebab), utan snyggt och sobert med små arabiska accenter.
Tillsammans med grannkrogen Baguz formulerar Tabbouli ett bättre argument för att åka till Kungsholmen än alla nybyggda yuppiegallerior i universum. Boka bord. Öppet: mån-tors 17.00-00.00, fre-lör 17.00-01.00, sön stängt.
Stad:
Lokal: