Stöld som konst #8

Amat Levin 16:14 11 Oct 2010


Rapparen Vinnie Paz i mitten. Iförd hiphopkreddig kufi. Lol.

Jedi Mind Tricks är en av mina favoritakter. Rapparen Vinnie Paz har en distinkt röst som är så där underbart hiphophård och tillgjord (även om jag har hört att han har något fel på stämbanden). Han får till det ibland, som på Shadow Business, men för det mesta är hans rap simpel och han håller sig i stort sett till två ämnen – bögar och fakeislam.
 
Aja. Gruppens producent, Stoupe The Enemy of Mankind, är däremot ett jävla geni. Jag sörjer varje dag att han med få undantag vägrar att jobba med andra än just Vinnie Paz och andra likasinnade undergroundrappare. Medan övriga producenter söker sig till gamla soul-, jazz-, eller funklåtar när de samplar demonstrerar Stoupe en nästan sjuklig kunskap för latinamerikansk och europisk musik. På Blood in Blood Out från Visions of Ghandi, gruppens tredje album, har Stoupe samplat två obskyra låtar du garanterat aldrig har hört tidigare.

Den första samplingen används i introt till Blood in Blood Out och är taget från den grekiska kompositören och sångaren Tolis Voskopolus Ke Si Tha Figis:

 
Den andra, som utgör resten av låten, är tagen från någon av Editha Piekhas sextiotalslåtar (vid 00:16). Tyvärr kan jag inte ryska så ni kan inte få titeln. Videon däremot:

Dessa två samplingar har Stoupe, med hjälp av lite nedpitchning, sedan blandat och förvandlat till en av nollnolltalets bästa och mest originella hiphoplåtar. Herregud vad bra:

Missa inte att Jedi Mind Tricks kommer till Stockholm och Hornstull Strand den 18 november! Jag såg dom för fem år sedan och de var awesome redan då.

Fler blogginlägg från Amat Levin