N***r eller choklad?

Amat Levin 16:47 11 May 2010

 

 

Tänk att något så gott kan orsaka sådan uppståndelse.
 
Känner ni? Vet ni vad det är? N***rbollsdebatten är tillbaka! Maja skrev väldigt bra om det och debatten härjar även här. Usch, det här är egentligen en av de värsta diskussionerna jag vet. Mest för att jag har haft den åtskilliga gånger och jag alltid möts av samma korkade argument. Vanligast är:
 
”Vaddå, fett töntigt att vara så politisk korrekt!”
 
”Asså, det är ett fritt land och ingen får tvinga mig att sluta säga n***r.”
 
”Eh? Det har alltid hetat n***rboll.”
 
”Men hur ska folk som pratar spanska kunna säga ’svart’? Det heter ju negro!”
 
”Ah, men då borde vi förbjuda finska pinnar/vitlök också!”
 
Det är väl ganska tydligt var jag står? För mig handlar debatten om ordet ”n***r” inte om något förbud – det handlar om interaktion och empati. Självklart varken kan eller vill jag att ordet ska förbjudas, men jag förbryllas alltjämt av människor som vägrar se problematiken i att bruka det. Jag behöver inte predika här – alla är väl någorlunda bekanta med att svarta har haft det tufft historiskt. Slaveriet tog slut för 150 år sedan, men så sent som för ett par decennier sedan kunde svarta människor i södern fortfarande bli lynchande för att de hade parkerat röven på fel toalett. Det här är old news.
 
Mer intressant är att markera skillnaden mellan olika språk. I USA har ”nigger” alltid varit det kontroversiella ordet, medan ”negro” var det mer politiskt korrekta alternativet (ja, även Martin Luther King Jr. använde ”negro”) innan ”Black”, ”African-American” och i vissa kretsar ”nigga” ersatte.
På svenska finns inte denna variation. Här finns bara ”n***r”. Och det ÄR ett negativt laddat ord. Varför? Jo, för att jag vågar påstå att alla svarta någon gång har blivit kallade n***r i ett negativt sammanhang. Jag har blivit kallad n***rjävel. Och mina systrar har fått höra n***rhora och andra festligheter. Nej, jag är inte ute efter sympati. Däremot borde det inte komma som en överraskning att jag får dåliga associationer av ordet. Det går liksom inte att trycka på en knapp, vänta två sekunder och sedan njuta av en omprogrammerad hjärna som endast påminns om Pippi Långstrump varje gång ordet används.
 
Och att ”n***r” härstammar från spanskans ”negro” är kanske det mest löjliga sidospåret att fokusera på. Vad spelar störst roll – var ordet kommer ifrån, eller i vilket sammanhang det de senaste hundra åren har använts? Av samma anledning faller argumentet att man borde förbjudas att säga vitlök (eller Vitryssland, ha!). "Vit" är, precis som "svart", inte ett negativt laddat ord.
 
Ordet ”hora” är egentligen inte ett klockrent exempel eftersom det uppfattas som ett negativt ord av alla. Men ändå. Testa att kalla din kollega för hora. Eller din lärare. När hon blir sur skrattar du och säger att du inte menar något illa, eftersom hora för dig bara betyder kvinna. Bisarrt, eller hur? Så jag skiter i vad du menar. Jag, och väldigt många andra svarta i Sverige, får negativa associationer när folk kallar oss för n****r. Och det är inget nytt påhitt. Det är inte som att någon runt årsskiftet fick en snilleblixt och började härja om att ordet kanske gör folk sura. Jag skrev om det när det gäller asiater, men det är i stort sett samma princip här – det är jävligt lätt att säga att någon inte ska bli kränkt, när man själv aldrig har fått känna på hur det känns att bli dömd/hatad/stereotypiserad på grund av sin hudfärg.
 
 
 
Men nej, du behöver inte dra upp att vi har yttrandefrihet i Sverige. Självklart ska du säga n***rboll om det där bakverket du beställer, trots att kassörskan eller den svarta kvinnan bakom dig ryser till. Självklart ska du bära en t-shirt där det står ”Bevara n***rbollen!”. Självklart menar du inget illa och självklart är alla som tar illa upp lättkränkta och politisk korrekta mesar. Självklart ska du ta upp att det, när ordet n***rboll uppfanns, knappt fanns svarta i Sverige, att "n***r" upplevdes som något exotiskt och att vi bör ta det som en komplimang trots våra egna erfarenheter. Självklart ska du förlöjliga debatten och fråga dig själv om vi istället ska prata om ”afrikanska småkakor” eller ”brunbollar”. Självklart ska du aktivt kämpa för att ordet ska fortsätta användas trots att det gör folk förbannade. Självklart!
 
Sedan kan man fråga sig varför så mycket energi läggs på ett enda ord. Om vi skulle sluta säga n***r betyder det inte rasismen (mot svarta) upphör. Det finns så att säga bigger fish to fry. Men samtidigt representerar ordet någonting större för mig. De flesta som säger n***r gör det av ren okunskap. Sedan finns det de som gör det avsiktligt, som någon slags protest mot att The Man försöker ta ifrån dem deras favoritord eller ett bevarande av en tradition (”hallå, vi har ju ALLTID sagt n***r. Inge fel med det!). Dessa människor har jag otroligt svårt för. När vissa av mina kompisar säger n***r rättar jag dem – det må bara vara ett ord, men det är ett ord som avslöjar mycket om människor och som HAR en plats i den större debatten om rasism, intolerans och framförallt respekt och förståelse för andra människors erfarenheter och upplevelser.
 
OBS! Övertydlig sak ni inte behöver påpeka: ALLA svarta tar inte illa upp av ”n***r”. Oavsett vad rapvideor och slapp media hävdar är vi inte en homogen grupp.
 
Edit: Här kommer ett YouTube-klipp där grymma Johan Hassen Khemiri sammanfattar det hela bra, medan Carin Hjulström visar sig okunnig på ämnet. Kolla vid sex minuter in:

Fler blogginlägg från Amat Levin