Hiphopens 10 bästa ”uh”

Amat Levin 18:16 29 Nov 2011

När en rappare vill signalera att han eller hon snart ska börja rappa krävs ett par enkla ljud för att sätta stämningen, takten och göra lyssnaren beredd. Det kan vara allt från ”yeah”, ”yo” och ”aaiyo” till att klaga på att musiken är för hög i hörlurarna. Min personliga favorit är dock ”uh”. Det är så enkelt och går samtidigt att variera i oändlighet. Vem som står för det bästa ”uh”? Fan vad kul att du undrar just idag, jag råkar nämligen ha en lista liggandes.

 
Bubblare: Puff Daddy
Alltså, när den här listan först ploppade upp i mitt huvud var jag säker på att Puff Daddy skulle få en hög placering. Han har ju två hela decennier av adlib-stön och omotiverade vokala bakgrundsinsatser på sitt cv. Men i ärlighetens namn bjuder han inte på särskilt många regelrätta ”uh” (ett exempel är dock Faith Evans Can’t Believe). Istället föredrar han ”äh-äh”, som vanliga människor också med fördel kan använda när man vill understryka att ingen behöver betvivla att man kommer att lyckas med det uppdrag man har tagit sig an.
 
Exempellåt: Only You (00:19) och Young G’s (00:58)
 
10. Kanye West
Kanye har ett bra ”uh” som är aningen mer utdraget än de flesta andras. Men likt Puff Daddy använder han det sällan eftersom han är upptagen med att skrika ”hää!?” efter varje rad (00:30 in i H.A.M.).
 
Exempellåt: Devil in a New Dress
 
9. Will Smith
The Fresh Prince är själva anledningen till att folk som inte lyssnar på rap tror att rap bara består av en jävla massa ”uh” och ”öh”. Och ska man motbevisa tesen borde man inte spela de tio första tio sekunderarna av Miami. Pluspoäng för mängden ”uh”, men minuspoäng för att de är för generiska.
 
Exempellåt: Miami
 
8. Lauryn Hill
Vinner pris för den mest laid back ”uh”. Men hamnar ändå i botten eftersom hon, likt Kanye och Puff Daddy, föredrar ett annat jag-ska-snart-börja-rappa-läte. Syftar så klart på ”yoyoyoyo” (Ex-Factor).
 
 
7. Foxy Brown
Den första på den här listan som har tagit ”uh” i en helt egen riktning. Det har liksom blivit mer av ett ”ååuh”. Gillar den typen av kreativitet.

Exempellåt: Too Real
 
6. Jay-Z
Har gått från en enkel Will Smith-inspirerad ”uhu” (Hard Knock Life), till en sjukt oklar, överdriven version (”auw!”), där han låter typ nöjd och besvärad på samma gång (Death of Auto-Tune). Har någon rett ut varför han helt plötsligt började med dessa rätt konstiga och repetitiva adlibs? På Blueprint 3:s andra singel, Run This Town, slänger han in ett ”’sup?” med väldigt jämna mellanrum.
 
 
5. Lil Kim
Tydligt inspirerad av Biggie låter Lil Kim som att hon väger 140 kilo och knappt orkar öppna munnen för att kunna klämma ut ett ”uh”. Mäktigt.
 
Exempellåt: Suck My Dick
 
4. Fabolous
Tycker precis som Will Smith och tidiga Jay-Z att en låt blir bättre ju fler ”uh” en rappare kan få in. Slår sig in på topp fem mest för att han har så många olika varianter. Det är allt från ett utmattat ”Uhhh” till ett förvirrat ”uh?” till min personliga favorit ”uh-hö-HÖ-hö”, där han följer beatets melodi. Mäkta imponerad.
 
Exempellåt: Young’n
 
3. LL Cool J
I LL:s värld kan allt kopplas till sex. Förutom när han är lite upprörd låter han rösten ligga i ett ständigt stön-läge, vilket så klart också återspeglas i hans ”uh”. Också den enda som gillar att lägga någon slags delay-effekt så att ”uh”:et kan fade:a in i rappen.
 
Exempellåt: Phenomenon
 
2. The Notorious B.I.G.
Åh! Min topp-två-rappare någonsin var kungen av ”uh” under många år. Likt sin protegé Lil Kim kan man riktigt höra vilken tyngd som ligger bakom varje. Enda skillnaden är att Biggie inte måste, well, göra sig till. Han hade en imponerande räckvidd, från avslappnade, nonchalanta ”uh” till hypande ”UUHHHHHH!” som låter lyssnaren veta att att den är en tönt om den befinner sig på ett dansgolv och INTE tar sönder inredningen med vilda moves.

Exempellåt: Big Poppa, Hypnotize
 
1. Rick Ross
Vad kan jag säga? Det här är helt enkelt tjockisarnas arena. Det mest uppseendeväckande med Rick Ross är att han knappt sa ”uh” en enda gång på sina två första album. Det var först med Trilla som han verkade inse sin egen omatchade potential. Numera har hans ”uh” utvecklats till något på en helt ny nivå, där det låter som att han försöker komma ur sängen samtidigt som han typ brottas med en björn. Det är liksom ”uuooääh!”, ett avgrundsstön. Hur det kommer att utveckla sig är den enskilt största anledningen till varför jag ser fram emot nya albumet.
 

 

Fler blogginlägg från Amat Levin