Ett besök i könsrollernas högborg

Amat Levin 22:07 26 Jul 2011

Min kusins dotter fyllde tre år i söndags och som den hjärntvättade zombien jag är gick jag till BR leksaker. Där slogs jag återigen av hur fullständigt sinnessjuka leksakerna är. Det är så klart inget nytt, men sedan jag själv slutade hänga i leksaksaffärer för en sisådär 13 år sedan har jag inte haft mycket tid att reflektera över butikernas innehåll.

BR i Farsta är indelat i tre delar. En för flickor, en för pojkar och en – den minsta – för båda. I den förstnämnda, som går i rosa, hittar man följande:

Det här är en klassiker. Flickorna kan sminka ansiktet och sätta pärlor i håret. Den borde kanske komma med ett varningsmärke där det står att håret inte växer ut om man klipper av det.

 

En bebis, med tillhörande gosedjur och nappflaska. Bara så att ingen glömmer vad kvinnor är till för.

 


Jag vet inte om det här borde räknas som dockskåpstillbehör eller en snyggare, men mindre rolig version av LEGO, men klart är vad temat utgörs av. Livingroom-setet fick inte plats på bild.
Igen, det är lika bra att börja öva tidigt.

Killavdelningen går i mindre skära färger och har leksaker med mer aggressiv framtoning:
LEGO hör till världens bästa leksaker. Barnen skapar saker med bitarna och får använda både sin kreativitet och fantasi. Det underliga är att LEGO:t befinner sig djupt inne på killavdelningen.Bland riddare, ninjor och Star Wars-LEGO hittar man dock ett (1) set som uppenbarligen inte riktar sig till killar.

Som barn av manligt kön bör man vilja vara snickare, sheriffer och sabelsvingande, båtfarande pirater.


Jag köpte det mest könsneutrala jag kunde hitta. Det är till och med både en pojke OCH en flicka på förpackningen. Success! Det roliga är att jag själv aldrig skulle ha rört en Barbie som barn. För mig var det Turtles, He-Man och Transformers och ett val mellan en pistol och en dammsugare var skrattretande enkelt. Man hamnar i den gamla vanliga frågeställningen – föds pojkar med ett genetiskt inbyggt intresse för bilar medan flickor automatiskt gillar dockor i pastellfärger (självklart inte), eller är det något som ”tvingas” på oss av föräldrar, äldre syskon, reklam på tv och leksaksaffärer (ja, antagligen)?

Det konstiga är ju inte att det FINNS leksaker som utgörs av bebisar, strykjärn och dammsugare. Det bisarra är att den typen av leksaker så tydligt riktas mot flickor, medan allt som rör någon form av våld, sport eller teknik riktas mot pojkar. Tänk hur förvirrade människorna är som förnekar att könsroller är påtvingade från barnsben.

 

Fler blogginlägg från Amat Levin