MODEVÄRLDEN FORTSÄTTER VISA LÅNGFINGRET, del 2

Amat Levin 17:53 21 Jan 2014


Jag ska erkänna att jag skrattade högt här på redaktionen när jag såg den här bilden. Inte för att jag på något sätt tyckte att den var rolig, utan för att det är den enda reaktionen jag orkar uppbåda inför modevärldens totala brist på självrannsakan och kontext. Igår firades Martin Luther King, Jr. Day i USA och runtom i världen och samtidigt ställer Dasha Zhukova, redaktör för Garage Magazine, upp på en bild där hon sitter på en stol utformad som en halvnaken svart kvinna i ett reportage om henne på ryska Buro 24/7.

Stolen kan uppfattas som misogyn oavsett färg, men är inspirerad av en Allen Jones-design från slutet av sextiotalet och… bla bla bla.  Igen – det handlar om kontext. Att posera för en sån här bild när man i någon mån representerar, eller i alla fall är del av, en modevärld som har grova problem med representationen av icke-vita modeller samtidigt som den tycker att blackface är det roligaste som finns, är inget annat än ofattbart smaklöst. Fan vad trött jag blir. 

Fler blogginlägg från Amat Levin