SMH

Polisen har skjutit ännu en person (och ljugit om det)

Amat Levin 15:20 9 Apr 2015

Har det senaste året skrivit en hel del om den amerikanska polisens mord av framför allt svarta och andra minoriteter. Och ihjälskjutningarna fortsätter i en alarmerande takt. För några dagar sedan inträffade ytterligare en uppmärksammad skottlossning.

Den 4 april stoppades 50-åriga Walter Scott (som råkade vara svart) av 33-åriga polisen Michael Slager (som råkade vara vit) för att en av lyktorna på Scotts bil var trasig. Enligt polisen eskalerade konfrontationen fram till att Scott tog Slagers elpistol och försökte använda den mot polisen. I rent självförsvar ska då polisen ha avfyrat sin riktiga pistol och dödat Scott. Precis som när Darren Wilson dödade Michael Brown, menade Scott att han var rädd för sitt liv.

Men – nu visar ett klipp, filmat av en civilperson, en annan bild av händelseförloppet. I klippet ser det ut som att Scott viftar bort polisens elpistol så att den faller till marken. Scott börjar därefter springa i motsatt riktning från polisen. Polisen tar då upp sin riktiga pistol och avlossar, utan förvarning, åtta (8!) skott i ryggen på Scott som faller ihop. Polisen ropar något i sin radio innan han närmar sig och placerar Scott i handfängsel. Polisen joggar senare tillbaka och plockar upp något från marken (elpistolen?) innan han, tycker sig i alla fall vissa se, droppar föremålet bredvid Scott. Försök att rädda Scotts liv inträffar först cirka 1 minut och 20 sekunder efter att han blivit skjuten och då dessutom av en annan polis som närmat sig platsen.

Varning för känsliga – klippet visar dödsskjutningen i sin helhet.

Hela fallet är ofattbart. För när poliser skjuter obeväpnade människor åtta gånger för att de springer (vad hände med att springa efter?) och dessutom ljuger om omständigheterna för skjutningen har jag svårt att se hur man som civil kan ha något förtroende för dem.

Michael Slager som avlossade skotten har nu fått sparken och ska åtalas för mord, och det ska bli väldigt intressant att se om han, som så många andra poliser, frias.

Läs mer om polisen och dess behandling av svarta här:
Polisens dödsskjutningar, mediers avbildning och #iftheygunnedmedown – 11 augusti
I kölvattnet av mordet på Michael Brown: Status på situationen i Ferguson – 14 augusti
Situationen i Ferguson, del 2 – 19 augusti
Ferguson, Husby och strukturerna i helst blundar för – 23 augusti
Polis = Frikort att mörda svarta – 4 december
OBS i P1 om polismorden – 10 december
När polisen använder bilder på svarta män som måltavlor – 17 januari

Läs mer

Har ni sett en bättre bildsättning idag?

Amat Levin 17:23 27 Mar 2015

Okej, själva händelseförloppet var säkert aningen traumatiskt för föräldrarna. De var på en restaurang för att fira en födelsedag och beställde in tranbärsjuice till sin tvååriga dotter. Men restaurangen fick beställningen om bakfoten och istället kom ett glas sangria in. Föräldrarna märkte inget förrän dottern började ”make strange faces” strax efter intagandet av drycken. Resultatet?

Restaurangen menar att det var ett ärligt misstag, bjöd som ursäkt på hela middagen och en av de anställda följde med föräldrarna till sjukhuset där det mycket riktigt konstaterades att flickan fått i sig alkohol. Men krogen råkade samtidigt vara snäppet för kaxig i sin replik:

”The child took a few sips of the product at approximately 8.30pm. After ordering, eating and celebrating a birthday, the family called 911 at approximately 9.30 pm and went to the hospital via ambulance around 10.00pm. This was nearly two hours after sipping the cup."

En stämning är alltså att vänta inom 3… 2… 1…

Läs mer

För lättklädd, för full och nu för välutvecklad

Amat Levin 13:00 10 Mar 2015

Idag skriver Aftonbladet om ett underligt och obehagligt fall. En 27-årig man såg en 13-årig flicka sitta på en bänk. Hon var på rymmen från ett familjehem och var för tillfället utan pengar, mobiltelefon och någonstans att bo. Flickan berättade detta för mannen och sa att hon var törstig, varpå han bjöd med henne upp för att dricka påskmust.

I lägenheten ska de ha haft sex, vilket ska klassas som våldtäkt mot barn så länge 1. De hade sex 2. Målsäganden var under 15 år och 3. Den tilltalade visste att målsäganden var under 15 år eller borde ha vetat det.

Mannen nekade först till att flickan ens varit i lägenheten men polisens bevis, bland annat mannens sperma på flickans trosor, gjorde det svårt att fortsätta förneka. Mannen hävdade istället att han inte visste att hon var 13 år, utan förutsatte att hon var mellan 15 och 17 år.

Både tingsrätten och hovrätten är överens om att flickan är 13 år och att mannen och flickan haft sex, men valde ändå att fria eftersom de inte ansåg att det gick att fastslå att mannen haft ”skälig anledning till att anta” att hon varit så ung. Och det är nu det blir särskilt obehagligt. De kom nämligen fram till den slutsatsen efter att ha tittat på en videoinspelning från polisens förhör med flickan. Rätten ”tittade på flickans kropp och bedömde att den var så välutvecklad att den motsvarade en kropp som kunde tillhöra en tonåring som passerat puberteten”. De tyckte även att hennes språk och ordval inte visade en sådan naivitet som en 13-åring (tydligen) borde visa. För mig leder det här till några slutsatser:

1. Ännu en gång skiftas ansvaret över på den utsatta. I det här fallet var hon visserligen inte ”för lättklädd” eller ”för full”, utan ”för välutvecklad” och ”för vältalig”.

2. Bör inte större krav ställas på mannen i fall där det kan råda NÅN SOM HELST TVIVEL kring åldern? En enkel fråga från hans sida och allt detta hade kunnat undvikas. Dessutom: ens om vi antar att mannen trodde att flickan var äldre, är vi verkligen okej med att en 27-åring plockar upp en 15-åring (som dessutom är på rymmen)?

3. Och mest av allt: Betyder det här att det är fritt fram för vuxna män att övertala 13-åringar (kanske till och med ännu yngre?) till sex så länge de har hunnit få bröst?
---------
Flickans advokat jobbar på att få Högsta domstolen att ta upp fallet.

Läs mer

Sverige vidare i VM i missunnsamhet

Amat Levin 15:36 5 Feb 2015

Skrev häromdagen om lagförslaget i Norge som inte bara vill göra det olagligt att tigga, utan dessutom vill förbjuda människor att hjälpa tiggare med mat, hemresa eller tak över huvudet. Men föga förvånande verkar det som att vi i Sverige inte är så mycket bättre.

I november uppmärksammades tandläkaren Jimutha Malalatunga och hennes kollega av Corren och SVT:s Östnytt. Anledningen var att Malalatunga på sin fritid erbjöd akut tandvård åt EU-migranter. En folktandvårdsklinik i Linköping hjälpte till med lokal och material vilket medförde att människor som i flera år gått runt med svåra tandproblem nu äntligen kunde få hjälp. Fint va?

Men nej. Efter uppmärksammandet svämmades Malalatunga och hennes kollega över av kritik, klagomål och arga anonyma hatmejl som grundade sig i en ilska över att skattepengar skulle gå till att laga EU-migranternas tänder (för Gud vad orättvist det är att erbjuda vård till människor som, ni vet, måste tigga för brödfödan). I samband med detta beslutade Tandvårdsgruppen att verksamheten skulle upphöra med omedelbar verkan.

Det är så att man blir stolt över att tillhöra det här släktet.

 

Läs mer

Hashtag Whitewashing

Amat Levin 14:41 16 Jan 2015


"I mean, Hollywood is crazy. First they had 'The Mexican' with Brad Pitt and now they have 'The Last Samurai' with Tom Cruise. Well I've written a film, maybe they'll produce my film: 'The Last Nigga on Earth'... starring Tom Hanks." – Paul Mooney

Läs mer

Och DÄR sa Kåken upp sitt samarbete med Joakim Almqvist

Amat Levin 22:17 16 Sep 2014


Det här var så klart det enda rätta att göra efter det korkade beslutat att överhuvudtaget ha denna "rätt" på menyn och de, om möjligt, ännu mer korkade kommentarerna när allt uppdagades. Bra! Men återigen, det grundläggande problemet existerar fortfarande. På en arbetsplats med stor mångfald är chanserna små att den här idén ens skulle lämna personalmötet, förhoppningsvis skulle den inte ens tas upp. Dessa incidenter kommer att fortsätta inträffa tills problemet är åtgärdat (och nej, självklart, det är inte bara Kåken detta gäller, här kan i stort sett hela Sveriges arbetsmarknad ta åt sig och bli bättre).

Om ni har missat vad detta handlar om kan ni alltså läsa förra inlägget här.

Läs mer

Kåkens negerbollar och det stora bakomliggande problemet

Amat Levin 17:17 16 Sep 2014


Innehåller choklad, inte neger.

Nya Kåken, som på sistone fått den sämsta sortens uppmärksamhet för att de serverar ”penisglass” och salt upplagt som kokainlinor (gäääsp), har nu serverat ”negerbollar” i en ”fin gammal ljusstake med en mörk kvinna i klänning på”. När en av krögarna konfronteras med detta blir svaret:Aha! Du använde det som liten tills du förstod varför man inte ”fick” det? ... och sen väljer du att använda samma ord i en (muntlig) meny som vuxen? Låter rimligt.

Först det uppenbara: hela det här beteendet är så otroligt okunnigt och barnsligt. Det är inte larv att man inte vill se hatiska ord som används i nedtryckande syfte på en meny man ska beställa ifrån. Och jag har så otroligt låg tolerans för de som vägrar förstå det. Hade jag hört det där på menyn, hade jag rest mig upp och gått därifrån. Nu nöjer jag mig med att helt enkelt inte besöka Kåken. Lyckligtvis förstod krögarens chefer problemet:


Men. Varje gång såna här saker händer undrar jag HUR det kunde hända. Och svaret är alltid detsamma. För att den ansvarige inte såg problemet*, och för att ingen i hens närhet heller kunde se det. Vet ni hur det lättast åtgärdas? Genom att öka representationen i sitt umgänge och på sin arbetsplats. För vad vet jag, är man själv en del av normen och aldrig har utsatts för rasistiska stereotyper är det kanske svårt att förstå vad som är så farligt med det, vad själva grejen är (även om jag tycker att det faller under "sunt förnuft"). Då är det jättepraktiskt att omge sig med människor som INTE utgörs av normen, som VET hur det känns och som kan påpeka varför det är en jättedålig idé att år 2014 servera negerbollar som dessert. Väljer man då att lyssna på dessa människors råd, ta till sig av dem och aldrig mer göra om samma misstag kan vi komma någonstans. För jag lovar, det är jättelätt att servera chokladbollar utan att förolämpa människor.

*I vissa fall kan personen visst identifiera problemet, men väljer helt enkelt att strunta i det. Antagligen för att hen anser sig vara ”skön” eller ”provocerande”. Detta är en ännu värre sort som vi ska ta itu med i en annan text en annan dag. 

Läs mer

Svensk media, hejda er

Amat Levin 11:44 20 Aug 2014
Se alla artiklar om: 


Aftonbladets utsände kliver av tunnelbanan i Husby centrum.

Happ, så Peter Kadhammar och kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth hänger i Husby en eftermiddag, äter baklava, besöker biblioteket och slås av hur o t r o l i g t annorlunda livet ser ut där.

”Husby känns som Mellanöstern eller Nordafrika. Människorna ser annorlunda ut och affärerna är annorlunda.”

Alltså. Nej. Husby känns inte alls som Mellanöstern eller Nordafrika. Det är inte alls motiverat att beskriva en plats som ingår i Stockholms kommun och ligger 20 minuter från T-centralen så här exotiskt bara för att det skiljer sig från ens egna, förmodat extremt homogena, område. Vad är ens poängen med den här krönikan? Att det FAKTISKT finns ”hyggliga” människor med ”välvilja” även i Husby, som annars bara präglas av bilbränder och ungdomsgäng? Eller är det bara ett sätt att kolla om det fortfarande bor mycket blattar i Husby? Att liksom ”vi åker ut dit en gång var tionde år och ser om det fortfarande ser ut som Mellanöstern eller om gentrifieringen har kickat in ännu så att vi vanliga vågar sätta foten där. Fortfarande bara baklava? Inget hippt hamburgarhak? Okej, vi kommer tillbaka 2024.”

Så trött på att våra stora tidningar på regelbunden basis producerar den här smörjan. Befinner vi oss i åttiotalet? Har jag hamnat i en Just D-video från 1993?

Läs mer

Dagens SMH: The Swagger Wagon

Amat Levin 14:32 4 Aug 2014Skrattade lite åt det här. Inte för att det var roligt, utan för att hela alltet är så genant. Men någonstans är det ju en naturlig väntad utveckling i ett musikklimat där Justin Bieber okommenterat går runt klädd som en gängmedlem från Los Angeles och australiensiska Iggy Azalea oblygt appoprierar någon slags Houston drawl varje gång hon rappar. Hiphop behandlas mindre och mindre som en kultur och mer som en kostym man kan ta på sig när man vill känna sig cool, nå en ny publik eller, i Toyotas fall, försöka skapa en viral YouTube-hit.  Två ytterligare tankar:

1. Herregud vad Busta Rhymes nya look är urartad.
2. Jag hoppas att han fick väldigt, väldigt mycket pengar för sin medverkan i den här reklamen.

Läs mer

NBA och rasism: Los Angeles Clippers-ägaren vill inte ha svarta på matcherna

Amat Levin 15:47 28 Apr 2014


Donald Sterling med sin dåvarande flickvän V. Stiviano.

Mitt under det som antagligen är den bästa förstarunden någonsin i ett NBA-slutspel har en större skandal brutit ut.Donald Sterling, som sedan 1981 har ägt klubben Los Angeles Clippers, fångades i dagarna på ett ljudklipp när han under ett bråk med sin dåvarande flickvän V. Stiviano hävde ur sig en rad rasistiska kommentarer. Sterling var upprörd för att han tyckte att hon på för många av sina Instagram-bilder hängde med svarta personer (haha, nivån?). Under bråket bad han henne sluta synas på bild med svarta personer och sluta upp med att ta med svarta personer till matcherna. När flickvännen poängterade att de flesta spelare i Los Angeles Clippers är svarta svarade han:

”I support them and give them food, and clothes, and cars, and houses. Who gives it to them? Does someone else give it to them?”

Se klippet här eller ytterligare ett här. Här visar Sterling prov på en argumentationsteknik som är läskigt lik den som slavägare använde sig av under slaveriet. Ser en del likheter med texten nedan, hämtad från The Colombian Orator, en amerikansk lärobok som publicerades första gången redan 1797. Texen består av en dialog mellan en slav och en slavägare och är talande för den då rådande mentaliteten:

Master: “It is in the order of Providence that one man should become subservient to another. It ever has been so, and ever will be. I found the custom, and did not make it.”

Slave: “You cannot but be sensible, that the robber who puts a pistol to your breast may make just the same plea. Providence gives him a power over your life and property; it gave my enemies a power over my liberty. But it has also given me legs to escape with; and what prevents me from using them? Nay, what should restrain me from retaliating the wrongs I have suffered, if a favourable occasion should offer?”

Master: ”Gratitude! I repeat, gratitude! Have I not endeavoured ever since I possessed you to alleviate your misfortunes by kind treatment; and does that confer no obligation? Consider how much worse your condition could have been under another master.


Det här naturligtvis väldigt illa i sig självt, men det blir ännu värre av att detta inte är första gången Sterling uttalar sig rasistiskt. 2006 anklagades han för att inte vilja hyra ut lägenheter till hispanics för att de ”smoke, drink and just hang around the building” eller svarta för att de ”smell and attract vermin”.Det ska bli intressant att följa hur det här utvecklar sig. Clippers-spelarna har lite av ett dilemma då flera av dem har funderat på bojkott, samtidigt som klubben befinner sig i slutspelet och har chans att avancera. I sin första match efter skandalen gjorde de dock något av en markering genom att dumpa sina uppvärmningsställ på mitten av planen.Vad NBA kan göra är i nuläget oklart. Donald Sterling äger laget och ligan har ytterst begränsade möjligheter att tvinga en ägare till att sälja. Vad jag vet har det aldrig hänt förut. Här ovan diskuterar bland annat NBA-legendaren Magic Johnson, som nämndes i klippet, vad han tycker borde hända.

Läs mer

Amat Levin

Amat Levin är en 28-årig journalist och är före detta chefredaktör och ansvarig utgivare på Nöjesguiden. Denna blogg är numera inaktiv, men han kan höras på The Power Meeting Podcast.
 
Best of Amat:

Intervjuer

Seinabo Sey sprider sina vingar

Den anonyma världsmästaren

Nöjesguiden <3 Alexandra Pascalidou

Linda Pira: Matriarken levererar

George Scott har funnit ro

Kung Abidaz mot alla

Lilla Namo tar över i egen takt

Mack Beats står i centrum

Stor lever drömmen

Rikard "Skizz" Bizzi har hittat hem

Petter börjar om

Kendrick Lamar är hiphopens framtida kung

RZA fortsätter expandera

Reportage

Krogpersonalen avslöjar

Nybörjarens guide till Illuminati

Var ska vi bo?

När sex gör ont

Den tysta cannabisdebatten

Blogginlägg

7 ledtrådar som förklarar Robin Thickes sliskighet

"Jag är färgblind!" Grattis – eller?"

Rasism och En oväntad vänskap

Om svartingar, fotboll och varför man inte behöver krångla till det

En studie i dålig smak

De 21 bästa Chappelle’s Show-klippen

Hiphopens 10 bästa ”uh”

Neger eller choklad?

Nöjesguidens kommentarsfält just nu

Om reklam och omöjliga kroppsideal

Naturens största douchebag

8 anledningar till att älska apor

Påminn mig att aldrig skaffa hund

Ett besök i könsrollernas högborg

Amy, Amy, Amy

Om #stopkony och retweetandet

Är världen redo för en svart James Bond?

2012 års 50 bästa låtar

"Om du blir för full får du räkna med att bli våldtagen"

Amat når du direkt på amat.levin@nojesguiden.se

Sugen på att RSS:a Amats blogg? Klicka här.

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla