Amats basketblogg #17 – 30 lag #24: Washington Wizards

Amat Levin 11:50 12 Nov 2012

Washington Wizards

 

Division: Central, Eastern Conference

 

Antal titlar: 1 (1978)

 

Nyckelspelare: John Wall, Bradley Beal, Emeka Okafor, Nenê

 

Historia: Washington Wizards inledde som Chicago Packers 1961, innan klubben två år senare flyttade till Baltimore och, passande för alla som har sett The Wire, började kalla sig för Bullets. Laget lyckades ta sig ända till semifinal 1965, men det var med draftandet av Earl Monroe och Wes Unseld, två framtida legender, i slutet av sextiotalet som Bullets fick ordentliga förväntningar på sig för första gången.


Earl "The Pearl" Monroe

Wes Unseld lyckades vinna både Rookie of the Year- och Most Valuable Player-priserna första säsongen, en ovanlig prestation som han delar med endast 13 andra spelare genom historien. Men trots att Bullets tog sig till final 1971, slogs de ut av Kareem Abdul-Jabbars Milwaukee Bucks och det skulle dröja ända till 1978 (och inkludera 1973:s flytt till Washington D.C.) innan de vann sin första och hittills enda titel.


Juwan Howard & Chris Webber

Om sjuttiotalet resulterade i flera slutspelsräder, präglades åttiotalet av mediokert spel och nittiotalet var ännu mer turbulent. 1994 draftades Juwan Howard från collegelaget Michigan States Fab Five (mer om detta banbrytande lag en annan gång), de tradade till sig Howards collegekamrat Chris Webber och året efter valdes framtida stjärnan Rasheed Wallace. De parade ihop dem med duktige point guarden Rod Strickland och världens, på delad plats, längsta NBA-spelare Gheorghe Mureșan någonsin (2,31 meter lång!). 1995 passade även klubben på att byta namn, då ”Bullets” ansågs ha negativa associationer, med tanke på Washingtons rykte som en av USA:s mest våldsamma städer. Men trots ett bra lag på pappret levde Bullets inte upp till förväntningarna och 1998 skickades Webber till Sacramento Kings (där han och laget förvandlades till några av ligans höjdpunkter) i utbyte mot bland annat poängspecialisten Mitch Ritchmond. På slutet av nittiotalet urartade laget ytterligare då de bytte bort Howard mot spelare som skulle visa sig vara irrelevanta.


Michael Jordan

1999 köpte Michael Jordan, som nyss pensionerat sig, en del av Washington Wizards. I september 2001, efter att ha slösas bort första valet i draften på hypade (men sedermera floppande) Kwame Brown avsade sig Jordan ägandeskapet och gjorde comeback som spelare, 38 år gammal. Under två säsonger gjorde Jordan väldigt bra för sig med tanke på sin ålder, men Wizards var ett fortsatt ljummet lag. Jordan pensionerade sig för gott efter säsongen 2002/2003.


Gilbert Arenas

Ungefär här inleddes en av få positiva perioder för klubben post sjuttiotal. Wizards lyckades signa Golden States lovande point guard Gilbert Arenas, bytte till sig underskattade Antawn Jamison och parade ihop dem med lagets egna Larry Hughes, som utvecklades till en försvarsspecialist. 2005 låg Arenas fyra i poängligan (över 29 gjorda poäng per match) och han och Jamison blev utvalda till All Star-matchen (mer om detta event en annan gång). Men som brukligt för Wizards lyckades de som lag inte gå från bra till fantastiskt och 2006, 2007 och 2008 slogs de ut i slutspelet av LeBron James Cleveland Cavaliers. Arenas drabbades av skador mot slutet av nollnolltalet och, känd för sitt irrationella beteende, genom att mer eller mindre hota sin lagkamrat med en (oladdad) pistol efter ett bråk om en gamblingskuld. Han stängdes av för resten av 2010-säsongen, men när han återvände insåg klubben att skadan var omöjlig att reparera. Arenas skickades till Orlando Magic och kvar av mitten av nollnolltalets uppstickande Wizards-lag fanns bara spillror.


John Wall

Då laget hade hört till ett av ligans sämsta under 2009 och 2010, lyckades de få den bästa placeringen i 2010 års draft och valde framtidshoppet John Wall, som ser ut att kunna utvecklas till en av NBA:s allra bästa point guards.


Bradley Beal, Nenê & John Wall

Idag är Wizards ett ungt lag med potential, men som samtidigt inte riktigt är hundra på vad de verkar vilja. Istället för att helt satsa på unga, lovande spelare, har de även kontrakterat dyra veteraner, som visserligen må hjälpa de ungas utveckling, men som samtidigt tar upp både speltid och pengar som klubben hade kunnat satsa på annat. John Wall är skadad i åtta veckor och Wizards har inlett säsongen 2012/2013 med fem raka förluster.

 

Anledning att följa: John Wall och Bradley Beal. Lyckas de infria sina förhoppningar kan de bli ett farligt radarpar för framtiden.

 

Anledning att inte följa: Fem raka förluster? Det talar nog rätt mycket för hur resten av säsongen kommer att se ut.

Tidigare inlägg:
Amats basketblogg #1 – introduktion
Amats basketblogg #2 – the basics
Amats basketblogg #3 – historielektion i NBA
Amats basketblogg #4 – Miami Heat: mitt favoritlag och ligans mest hatade
Amats basketblogg #5 – 30 lag #30: Charlotte Bobcats
Amats basketblogg #6 – 30 lag #29: NBAs Jennifer Aniston – Orlando Magic
Amats basketblogg #7 – 30 lag #28: Detroit Pistons
Amats basketblogg #8 – 30 lag #27: Sacramento Kings
Amats basketblogg #9 – Ron Artest/Metta World Peace: NBAs galnaste spelare och ligans största skandal
Amats basketblogg #10 – 30 lag #26: Milwaukee Bucks
Amats basketblogg #11: Dr. J och dunken
Amats basketblogg #12: Kobe Bryants storhet
Amats basketblogg #13: Dunktävlingens 15 bästa dunkar
Amats basketblogg #14: Igenkänningsfaktorn
Amats basketblogg #15 – 30 lag #25: Toronto Raptors
Amats basketblogg #16 – The Association: #1

Fler blogginlägg från Amat Levin