Amats basketblogg #13: Dunktävlingens 15 bästa dunkar

Amat Levin 16:26 11 Oct 2012Som utlovat, när jag skrev om dunkens historia och väg till popularitet, ska jag bjuda på dunktävlingens 15 bästa prestationer. Let’s go!15. Spud Webb (1986)
Spud Webb var, med sina 1,70 meter, en av de tre kortaste NBA-spelarna någonsin. 1986 utmanade han sin lagkamrat och regerande dunktävlingsmästaren Dominique Wilkins och slog honom med denna reverse. Webb är än idag den kortaste spelaren som har vunnit tävlingen.14. Nate Robinson (2009)
20 år efter Webbs vinst tränade han 1,75 meter långa Nate Robinson. Robinson vann tävlingen genom att hoppa över Webb innan han dunkande, men tre år senare höjde han ribban genom att dunka över 2,11 meter långa Dwight Howard. Visst tog han lite stöd på Howards axel, men det är fortfarande en sinnessjuk prestation.13. Jason Richardson (2002)
Numera är Philadelphia 76ers Jason Richardson, i alla fall om vi ska döma efter förra säsongen, en lönnfet trepoängsspecialist. Men i början av sin karriär var han en av ligans bästa dunkare någonsin. 2002 tog han hem tävlingen med den här dunken. Sättet han vrider kroppen i luften ser ut att gå emot fysikens lagar.12. Shawn Kemp (1991)
Shawn Kemp var Blake Griffin innan Blake Griffin – en stor, stark power forward med förmågan att hoppa lika högt som en smidig guard. Detta demonstrerades på dunktävlingen 1991 när han (nästan) hoppade från straffkastlinjen. Dunken måste ses från sidan för att uppskattas ordentligt.11. Tracy McGrady (2000)
Tracy McGrady, som idag meddelade att han lämnar NBA för att spela i Kina, var en av ligans absolut bästa spelare innan en dålig rygg satte stopp för hans rörlighet. År 2000 hade han ännu inte nått sin topp, men spelade i Toronto Raptors tillsammans med sin kusin Vince Carter. Hade det inte varit för Carter, som hade en historisk prestation, skulle McGrady ha vunnit titeln med den här dunken.10. Andre Iguodala (2006)
Hade en vanlig människa haft Iguodalas förmåga att hoppa högt hade den ändå misslyckats med den här dunken, genom att slå huvudet i plankan. Oerhört svårt.9. Michael Jordan (1987)
Alltså. Om någon undrar varför Jordan har smeknamnet ”Air”, visa det här klippet. Den gör sig allra bäst i slow motion.8. Dwight Howard (2008)
Ännu en dunk som gör sig bäst från sidan. Den här är egentligen helt ofattbar. Förstår fortfarande inte hur en person som är 2,11 meter lång och väger 120 kilo kan hoppa så där högt.7. DeMar DeRozan (2011)
Dunktävlingen är idag inte vad den en gång var. Spelarna använder sig alldeles för mycket av props, de allra största (LeBron, någon?) vägrar vara med och för ofta påverkas tävlingen av oklara domslut. Som här, när DeMar DeRozan inte ens gick vidare till final trots denna moderna klassiker.
6. Michael Jordan (1987)
Dr. J må ha den första straffkastdunken och många andra har försökt sig på den. Men aldrig har den varit så fulländat som när Michael Jordan gjorde den. Som vanligt är den bäst i slow motion.5. Vince Carter (2000)
Topp 5-listan består av endast två dunkare, de som överlägset har presterat bäst under tävlingen. Dunktävlingen år 2000 var den första jag såg live (jag var 14 år) och det var under den som Vince Carter blev NBA:s nya ansikte utåt genom att bjuda på tre dunkar som få (ingen?) hade sett förut. Titta bara på spelarnas och kommentatorernas reaktioner när han hoppade så högt att han kunde köra ner halva armen genom ringen. Mindblowing.4. Vince Carter (2000)
Om ni råkar komma över en sänkt basketkorg, kanske på en lågstadieskola eller något – försök er på det här. Och försök att inte dö på kuppen.3. Jason Richardson (2004)
Samma princip som Carters, men med en högre svårighetsnivå. Herregud.2. Vince Carter (2000)
Det här var Vince Carters första dunk under tävlingen. Och som kommentatorn Kenny Anderson säger: ”Let’s go home!”. Tävlingen avgjordes direkt.1. Jason Richardson (2003)
Med titeln på spel hade Jason Richardson ett sista försök att vinna kronan. Han behövde en i stort sett perfekt dunk och något som ingen hade sett tidigare. Inga problem. Alley oop? Ja. Bollen mellan benen? Check. Reverse? Hell yes! Och allt i en och samma rörelse. Dunktävlingens bästa dunk någonsin!

Här är några andra bra, som inte riktigt platsade på topp 15-listan:
Desmond Mason
Dee Brown
Amare Stoudemire
Fred Jones
Isiah Rider
Dominique Wilkins
Dr. J

Tidigare inlägg:
Amats basketblogg #1 – introduktion
Amats basketblogg #2 – the basics
Amats basketblogg #3 – historielektion i NBA
Amats basketblogg #4 – Miami Heat: mitt favoritlag och ligans mest hatade
Amats basketblogg #5 – 30 lag #30: Charlotte Bobcats
Amats basketblogg #6 – 30 lag #29: NBAs Jennifer Aniston – Orlando Magic
Amats basketblogg #7 – 30 lag #28: Detroit Pistons
Amats basketblogg #8 – 30 lag #27: Sacramento Kings
Amats basketblogg #9 – Ron Artest/Metta World Peace: NBAs galnaste spelare och ligans största skandal
Amats basketblogg #10 – 30 lag #26: Milwaukee Bucks
Amats basketblogg #11: Dr. J och dunken
Amats basketblogg #12: Kobe Bryants storhet

Fler blogginlägg från Amat Levin