Urpremiär för Balladen om bröderna Grimm

Redaktion 10:18 5 Oct 2023

Från den 5 oktober visas en skruvad vandring på Soppteatern. 

Året är 1808 och Europa plågas av krig och svält. Bröderna Jacob och Wilhelm Grimm samlar sagor för att bevara den tyska folksjälen. Men vilka var dessa herrar som kom att forma de sagor som har följt oss genom generationer? 
– Bröderna Grimms sagor har kommit att bli en självklar del av vår barndom, men de hade inte funnits om inte dessa två maniska sagosamlare hade trotsat krig och fattigdom för att länsa bibliotek och folkberättelser på jakt efter en hotad tysk kultur, säger Filip Alexanderson.

I pjäsen lyfts brödernas rakt olika personligheter fram. 
– Den ena nitisk och fyrkantig, den andre öppen och känslosam. En forskartyp och en konstnär, båda i närmast passionerad symbios med varandra. Jag vill gestalta brödernas kreativa process med både musik och kostym i fjorton melodramatiska tablåer, från ett lite stolpigt artonhundratal fram till idag i ett starkt visuellt rum. Men också visa hur deras olikheter blev till deras framgång, fortsätter Filip Alexanderson.

Balladen om bröderna Grimm blir dramatikern, regissören och författaren Filip Alexandersons tredje verk för Soppteatern. För musiken står Eric Rosse, kompositör och musikproducent, som jobbat med bland andra Tori Amos och Maroon 5 samt skrivit musik till TV-serier som Grey’s Anatomy och Private Practise. I rollerna som Jacob och Wilhelm Grimm ser vi Fredrik Meyer och Patrik Hont.

Stad: 
Kategori: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 10, 2023.

0 Kommentera

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!

Senaste filmrecensioner