Stig in hos Partykuratorn!

Tommie X 18:14 23 Mar 2009

Många ungdomar studerar på dagarna och festar hårt på nätterna. För vissa är det svårt att balansera rollen som både partymyra och plugghäst. Därför kontaktade jag Malena Grenlöw, 25 år, som efter ett liv med både studier och fest numera är...Många ungdomar studerar på dagarna och festar hårt på nätterna. För vissa är det svårt att balansera rollen som både partymyra och plugghäst. Därför kontaktade jag Malena Grenlöw, 25 år, som efter ett liv med både studier och fest numera är legitimerad partykurator. I en öppenhjärtlig intervju svarar hon på frågor om livet i skolan och ger fingerfärdiga partytips till festsugna studenter!
Går det att plugga och parta samtidigt?
–Det finns två väldigt bra knep: antingen går man bara ut på helger, och passar på att plugga på veckodagar, då det oftast inte är så bra klubbar. Eller så kan man göra allt i tvåveckorsperioder, särskilt om man pluggar på högskola. Man festar i två veckor och pluggar seriöst i två veckor. Det behövs två veckors studier för att klara en tenta. Det är även bra att ansluta sig till dem som verkar smartast i klassen, det underlättar vid grupparbeten.
Om man går i gymnasiet då?
–Där är det ju viktigt med själva närvaron, se till att gå dit även om du är bakfull och försök hänga med ändå. Det kanske går att sova på lektionerna, och spela in vad som sägs med en inspelningsapparat. Annars kan du bara försöka anteckna så mycket som möjligt och senare läsa anteckningarna. En bra inställning är att du nu kanske lider av att vara bakfull, fattig, och trött på att plugga men du gör det för din skull. Senare i livet kommer du att få högre lön och jobba med ditt drömyrke!
Många studenter lever i en pressad ekonomisk situation, men har samtidigt en brinnande partylust. Ska man lägga pengarna på mat eller drinkar?
–Mat! Det är mycket lättare att få tag på gratis sprit. Köp mycket kryddor, vitlök, buljong och soja. Om man har det, kan den enklaste spartanska maten bli god.
Hur får man tag i boozen då, när man lagt hela studiebidraget på mat?
–Gratis vin kan man nästan alltid få på vernissager, det är alltid någon varje vecka, speciellt på torsdagar. Ett annat tips är att skaffa en äldre kompis. Många 30-plussare har mer pengar och bjuder gärna. Och om de har en 30-årskris hänger de gärna med yngre också, alltså gynnas båda av er vänskap.
Hur ska man ha råd med partykläder i den här modefixerade stan?
–Sälj kurslitteraturen! Du kan kopiera sidorna du behöver eller låna böckerna på bibliotek. På Stadsbiblioteket kan man läsa dem som e-bok. Många böcker på engelska finns även på Google. Börja sy kläderna själv! Utnyttja den äldre arbetskraften, alla har väl en gammal släkting som gillar att sy. Du designar, de syr.
Det verkar alltså inte helt omöjligt att klara av ett gediget uteliv samtidigt som man studerar! När kan det gå fel?
–När du börjar missa tentor och kurser för att du festat är det dags att börja oroa sig. En kurs får man missa, men om du missat två får du bestämma dig om du vill fortsätta plugga eller om du bara vill festa. Om du känner att du vill skärpa dig är en utväg att gå till studievägledaren och gråta. Då kan du få en extra chans och till exempel få göra en muntlig tenta med lektorn. Om du ändå missat två kurser och får problem med CSN angående pengar för nästa termin är en utväg att gå till en terapeut och berätta om hur jobbigt du har haft det. Sedan kan du be om ett intyg som terapeuten kan skriva till CSN så kan det hända att du får pengar ändå.
Något mer att tänka på?
–Fuska inte på tentor, alla skvallrar på varandra, det går inte att komma undan, man blir avstängd. Om du går i gymnasiet har du antagligen betygsnack innan betyget sätts, och du kan säkert komplettera tills du får betyget du vill ha. Men håller du dig till en planering borde du kunna klara av festande och studierna samtidigt.

Bonus!

Tips på extrajobb som man kan jobba med samtidigt som man studerar!

● Spärrvakt
● Museivakt 
● Biblioteksassistent 
● Biografmaskinist.

Lasermannen gick på KTH samtidigt som han jobbade på bio.
Stad: 
Kategori: 

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!