Elvira Eriksson, Lelo. Foto: Emily Dahl.

Så har svenskarna onanerat under pandemin

Redaktion 15:02 9 Jun 2021

Hur har pandemin förändrat våra sex- och onanivanor? Onanirapporten 2021 har svar på frågan. 

Det intima livsstilsvarumärket Lelo har genom marknadsundersökningsföretaget Kantar Sifo samlat in statistik över hur svenskarnas onanivanor har utvecklats under det senaste året. Undersökningen visar bland annat att var tredje svenska har förändrat sina onanivanor, och en stor del har även valt andra sätt att ha sexuella kontakter. Många har också avstått helt från sex. 

Onanirapporten 2021 visar bland annat att sju procent onanerat något eller mycket ofta under det senaste året, samtidigt har nästan var fjärde svenskt dragit ner på sitt onanerande.
– Att våra onanivanor har förändrats kan bero på flera saker. Bland annat har vi vistats hemma 
mer än tidigare och det har för vissa varit svårare att få en stund för sig själv. Stress kopplat till pandemin kan också ha påverkat lusten. Vi på Lelo tror att onanin bidrar till ett bättre mående och lycka i livet. Vi hoppas därför att fler hittar tillbaka till sin lust och ser de positiva effekterna med onani trots en annorlunda vardag, säger Elvira Eriksson som är Marknads- och kommunikationschef för Lelo.

 

"Att det är svårt att hitta plats och tid då man får vara ifred är en naturlig förklaring"

 

Malin Drevstam, legitimerad psykoterapeut och sexolog, instämmer i att nedgången kan vara relaterad till att vi tillbringat mer tid i hemmet. Så mycket som 63 procent svarar nämligen att de vanligtvis onanerar när de är ensamma hemma.
– Att det är svårt att hitta plats och tid då man får vara ifred är en naturlig förklaring men jag tror 
också att en ökad osäkerhet kring och konsekvenser av Covid och samhällsutvecklingen den senaste tider har blivit en stressfaktor för många människor och den typen av stress är sällan gynnsam för lusten och därmed viljan att onanera. Samtidigt kan det vara så att en del hanterar en ökad stress genom att just onanera.

Förutom förändrade onanivanor har pandemin även satt sina spår när det kommer till externa sexuella kontakter, där nästan en femtedel av svenskarna uppger att antalet sexuella kontakter har förändrats som en effekt av pandemin. Fem procent av svenskarna säger att de haft färre sexuella kontakter än tidigare och ungefär lika många har helt valt bort sex med andra personer under pandemin.
– Att majoriteten inte förändrat sina beteenden vad gäller sexuella kontakter kan bero på många har en fast relation som de inte upplever behöver anpassa sig till restriktioner. En andel av dessa 
är möjligen också personer som upplever sökandet efter sexuella kontakter som svårt och komplicerat och som har använt pandemin som en anledning att pausa lite, fortsätter Malin Drevstam.

Bland de som har träffat nya sexuella relationer har den klart dominerande vägen till dessa gått via dejtingappar och liknande. Ett fåtal procent har lyckats haffa ragg på krogen medan samma siffra för gymmet ligger på noll procent. 

Onanirapporten 2021 är utförd av opinions- och marknadsundersökningsföretaget Kantar Sifo på uppdrag av Lelo. Statistiken har samlats in genom en webbenkät under perioden 20 april–29 april 2021 med respondenter från Sverige i åldrarna 18–79 år. Sammanlagt har 2 859 respondenter deltagit och resultatet är riksrepresentativt.

HÄR BOR DE SOM ONANERAR MEST I SVERIGE 

1. Göteborg
2. Malmö
3. Övriga Sverige
4. Stockholm

En tredjedel av göteborgarna onanerar så ofta som några gånger i veckan. I övriga Sverige ligger motsvarande siffra på en knapp fjärdedel av befolkningen. Stockholm är den kommun där det onaneras minst. 

HÄR ONANERAR SVENSKAR HELST 

1. I sängen – 59 procent
2. I badrummet – 25 procent
3. I badet/duschen – 20 procent
4. I vardagsrummet – 11 procent
5. Framför TV/dator – 11 procent

DÅ ONANERAR SVENSKAR HELST

1. På kvällen – 34 procent
2. Innan jag somnar – 17 procent
3. Som en paus under dagen – 13 procent
4. På morgonen – 12 procent
5. Mitt i natten – 1 procent

Läs även: Skräck som botemedel

Stad: 
Kategori: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 06, 2021.

0 Kommentera

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!