Av David Wikdahl & Thomas Heldmark, nummer 6/7, 1996
Du ska jobba hårt, se bra ut och vara trevlig mot gästerna. Dag som natt. Du jobbar på krogen. I Göteborg åkte nyligen 45 personer fast i den kanske största droghärvan i Sverige någonsin. Många ser ett klart samband mellan hårdare arbetsförhållanden och ökat drogmissbruk. Men krögarna och facket blundar ikapp. Dags att vakna?
Joakim Andersson arbetade som köksmästare på en av centrala Göteborgs mest välkända krogar - ända tills en ödesdiger tisdagskväll i februari i år. Då brakade helvetet löst. Med dragna vapen stormade ett antal poliser den lägenhet han bodde i tillsammans med två kompisar.
Joakim hade inte ens kunnat drömma om att han en dag skulle möta polisen på detta brutala vis. Stormningen av hans hem kom som en chock.
– Jag kunde inte fatta vad jag hade gjort för fel, berättar han.
Joakim och hans vänner, en bartender respektive en servitör, fördes till polisstationen för förhör. I rapporten står det på korthugget polisspråk bland annat att Joakim hade blodsprängda, stora och blanka ögon: "Skäligen misstänkt. Vistades i lokal där det enligt tips säljs narkotika. Umgicks med kända missbrukare. Stressigt beteende".
Idag är 25-årige Joakim dömd till två och ett halvt års fängelse för narkotikabrott: Han har tagit 200 ecstasytabletter själv och överlåtit 30 tabletter till bekanta. Han har också innehaft 10-20 gram kokain, 5-10 gram amfetamin och fem LSD-trippar.
Joakim var en av de första som åkte dit i något som håller på att växa till en av de största droghärvorna i Sverige någonsin. Kanske inte vad gäller drogmängden, men i antalet inblandade. Och i storleken på de smaskiga rubriker som tillslagen genererade i; så gott som varenda citykrog, som i Göteborg kan benämnas med omskrivningen "trendig", fick sitt namn placerat svart på vitt på kvällstidningarnas kartor.
45 människor - de flesta kockar, servitörer, diskjockeyer, bartendrar - har gripits och förhörts grundligt. Ett tiotal har häktats och blivit dömda i tingsrätten. Ett fåtal har förklarat sig nöjda med sina domar – upp till fyra år – men flera väntar i skrivande stund på hovrättens utslag. Dessutom är fler åtal att vänta, enligt kammaråklagare Ann-Marie Ros som leder utredningarna.
– Men vi har inte tillräckligt med resurser att undersöka alla tips vi har fått in under utredningen.
Efter vårens polisiära storstädning har det lugnat sig något på drogfronten. Eller rättare: Drogerna syns inte lika mycket som förut. Folk har blivit försiktigare. Kanske har de fått sig en tankeställare.
Joakim och hans kompisar har svårt att egentligen fatta vad som har hänt. De blev inte bara överraskade av att polisen plötsligt störtade in mitt under ett avsnitt av TV-serien Zonen. De blev också överrumplade av att bli behandlade som narkomaner och utpekade som brottslingar i media. De känner knappast igen sig i polisen hårdkokta rapporter. De är ju inga knarkare! Det enda de gjorde var att dricka öl och skölja ner ett litet piller då och då. Ibland för att orka jobba, ibland för att ha kul efteråt.
Joakims ord kanske förklarar en del. Så här minns han en typisk arbetsdag:
– Köket stänger halv tolv. Sedan städar man och är klar vid midnatt. Ute i baren står polarna från andra krogar och väntar. Eftersom man är uppe i varv, och inte alls har lust att gå hem, så dricker man några billiga öl på hemkrogen och går sedan vidare. Efter ytterligare några öl kanske män toppar med en ecstasytablett. På sistone blev det många efterfester...
Vulgonivå
Det är här någonstans som hela diskussionen hamnar snett - eller, rättare sagt - som problematiken blir tydlig. Det är lätt att förfasa sig över och gotta sig i skandalen; "Gömde knarket i högtalaren", "Knarket flödade på innekrogarna" (GT 6 mars). Och så hängs ett gäng skyldiga ut till allmän beskådan. Men det är ju knappast någon nyhet att droger förekommer på krogen. Många har väl snarare undrat varför en sådan här "upprensning" inte gjorts långt tidigare, särskilt med tanke på ivern att jaga droger på ravefester. Det som verkligen förvånar är glappet mellan de olika verkligheterna: Å ena sidan en krogvardag där kraftigt festande och bruk av både lagliga och olagliga droger även bland personalen förekommer tämligen öppet. Å andra sidan lagens hårda dom mot de enstaka som åker fast - och totalt blåögda och ovetande krögare som inte har en aaaning om någonting. Facket, som i rimlighetens namn borde stödja medlemmar med problem, är i denna fråga helt överens med arbetsgivaren. De har varken sett eller hört någonting.
Här vill vi absolut inte förfalla till samma vulgonivå som drog/rave-diskussionen hamnat på. Varje sunt tänkande människa inser givetvis att långtifrån alla som jobbar på krogen missbrukar droger. Att det handlar om en minoritet. Men faktum kvarstår. Krogyrket sliter oerhört hårt på personalen, och för många leder detta till ett farligt bruk av alkohol eller andra droger. Men ingen, varken fack eller arbetsgivare, tycks vilja göra något åt problemet, eller ens titta på det. Vi blundar och kör vidare, och det går ju bra så länge unga människor köar för att få in en fot i krogbranschen: Enligt Ungdomsbarometern 95/96 är ett arbete inom restaurang och turism det mest attraktiva yrkesvalet vid sidan om media. På gymnasiet är det mycket svårare att komma in på restaurangskolan än på det naturvetenskapliga programmet. Och under utbildningen får man inte lära sig mycket om yrkets risker. På verklighetens krogar byts gammal och utsliten personal snabbt ut mot ny och fräsch.
Men vi tar det från början.
En låtsasvärld
Peter Towers har jobbat som bartender i Göteborg – senast på Kosmopol – i tio år. Han har sett hur acceptansen mot olika droger har ökat.
– När jag började i branschen dracks det mest. Nuförtiden kompletterar folk supandet med ecstasy, kokain eller speed.
Men förutom en allmänt drogvänlig trend anser han att orsaken till missbruket är de hårda arbetsvillkoren i krogbranschen. Påfrestningarna har blivit värre, bland annat genom ökade öppettider.
– Det finns en tydlig koppling. Att jobba i en bar är oerhört pressande. Det är tungt och slitigt. Samtidigt har man kravet på sig att vara ball, se bra ut. Man ska kunna hålla igång hela natten, underhålla gästerna. Det är klart att vissa tar amfetamin för att orka.
Schemalagda arbetspass på upp till 15 timmar är inte ovanligt, enligt Peter Towers. Visserligen säger restaurangavtalet att inget ordinarie arbetspass får vara längre än elva (!) timmar. Men det struntar krögarna i.
Samma avtal ger arbetsgivarna rätt att skicka hem sina anställda efter lunchen när gästerna är få, för att sedan låta dem komma tillbaka på kvällen och ta hand om middagsgästerna. Dessa oavlönade eftermiddagstimmar får personalen tillbringa bäst de kan. De som bor nära åker hem, många driver runt på stan, shoppar eller fikar.
Det här gör att fritiden fragmenteras. Man släpper aldrig jobbet med tankarna och ens referenser blir begränsade till den lilla värld som krogen utgör.
– Krogfolk lever i en låtsasvärld, en restaurangbubbla, säger Peter Towers och målar upp en fartblind tillvaro: Man jobbar som ett svin, festar på fritiden och spenderar pengarna man nyss tjänat. På krogen finns allt - sprit, droger och omedelbar stimulans. Man behöver aldrig vara ensam.
Visst handlar det om droger; det är olagligt och kan ge fängelse. Men det handlar också om vidlyftiga alkoholvanor och en arbetskultur som är allt annat än sund.
Det ger inte fängelse.
Men det finns andra sätt att åka dit.
De undersökningar som finns talar om hög dödlighet, förslitna ryggar och axlar och ett stort antal skilsmässor bland just krogpersonal. Restauranganställda löper också dubbelt så stor risk att drabbas av olika former av cancer som den övriga befolkningen. Passiv rökning anses bidra starkt till de höga cancertalen, utöver det faktum att krogpersonalen själv bolmar värst av alla. Men mycket tyder också på att krogpersonal får ta stryk psykiskt: Manlig servis- och kockpersonal tar livet av sig mer än någon annan yrkesgrupp. I rapporten Arbetsliv och hälsa -96 (Arbetarskyddsstyrelsen och Arbetslivsinstitutet), förklarar man självmordsbenägenheten delvis med närheten till alkohol i jobbet.
"Det beror inte bara på att det är lätt att komma åt sprit utan lika mycket på de värderingar som är etablerade i dessa yrken. Den höga dödligheten bland manliga hovmästare, kockar och köksbiträden förklaras ofta med individuella alkoholvanor, men en fokusering på yrkeskulturella förhållanden kan vara minst lika rimlig", står det i rapporten.
Alltså: Det beror på individen om man trillar dit, men krogkulturen underlättar.
– De sista timmarna är femtio procent av gästerna restaurangpersonal. Så är det på de flesta krogar som har öppet till fem, berättar Annika Jensen, bartender på The Copy i Stockholm.
Krogfolk kan vara struliga att ha som gäster, tycker hon. De dricker bra, men är ibland dryga och stannar alltid till sist. Annika vet, hon har sett det från båda sidor om bardisken. Numera är hon själv försiktig med alkohol, men de första åren drogs även hon med i festkarusellen.
– Efter jobbet tog vi taxi till någon annan krog och beställde in Moét. På söndagarna gick vi ut bakfulla och käkade brunch. Vi tyckte att alla andra som inte gjorde det var trista.
Att pengarna rullade bekymrade inte Annika; det rann ju till nya varje dag och dricksen var på något sätt inte lika mycket värd som andra pengar.
– Fick jag in 800 spänn i dricks kunde de vara spenderade till kvällen efter, på mer eller mindre ingenting, säger hon.
Peter Towers i Göteborg känner också till hur krogfolk kan härja:
– Krogpersonalen kan verkligen grisa till det. När jag jobbade på restaurangkvällar brukade de beställa in hela brickor med shots, hela brickor med öl, champagne, allt om vart annat. Sedan söp de skallen i bitar. Man kan fråga sig varför de måste leva ut på det hysteriska sättet. Men på ett sätt var det bra - de formligen slängde pengar efter mig.
Speciella människor
En del av orsaken till varför krogfolket lever så riskfyllt ligger uppenbarligen i den speciella kultur som råder på många ställen, i kombination med de hårda arbetsvillkoren. Men vissa vill gå ett steg längre. Går förklaringen att finna i vilken sorts människor som dras till restaurangyrket?
Legitimerade psykologen Kristian Ale-man, som behandlar personal från flera kända Stockholmskrogar, ser ett mönster. Han menar att många krogmänniskor utvecklar ett "maniskt försvar". De törs inte vara sysslolösa eftersom det ger dem känslor av sorg, övergivenhet och ensamhet. Istället flyr de genom att ständigt vara aktiverade. På krogen är det full fart, tiden är knapp och huvudet är fullt av siffror och bordsnummer. Frånvaron av vilopauser, och att man knappt har tid att äta, passar dem utmärkt.
– Många människor orkar inte titta in i sig själva. De saknar förmågan att känna efter hur de mår, säger han.
Kristian Aleman menar också att många människor med svag identitet söker sig till krogen.
– Restaurangvärlden är förförisk. Där finns vackra människor, pengar, allt man vill identifiera sig med om man är osäker.
För närvarande jobbar han på en doktorsavhandling om personlighetstyper relaterat till olika missbruksproblem. I sina studier har han sett hur olika yrkesroller på en restaurang dras till olika typer av droger.
– Jobbar man i matsal krävs det en viss typ av social anpassning. Därför är central-stimulerande droger som kokain, amfetamin och ecstasy vanligare bland servitörer, hovmästare och barpersonal. Heroin kan man hitta bland kockar. Hasch används i bägge yrkesgrupperna, påstår Aleman.
Men vad händer med dem som trillar igenom, förutom att de riskerar att åka fast och dömas till långa fängelsestraff?
Hör inget, ser inget
När drogdömde Joakim Andersson hamnade i häktet fick han varken stöd av facket eller arbetsgivaren. Krögarens omedelbara reaktion var ett avståndstagande till Joakim, som dessutom vräktes ur bostaden som han hyrde av sin chef. Joakims bror fick några dagar på sig att tömma lägenheten medan Joakim satt häktad.
På Utrednings- och behandlingsgruppen på Östermalm känner man väl till riskerna för krogpersonal, och man tar emot klienter från flera krogar i Stockholm city. De uppmanar folk med missbruksproblem att byta yrke och lämna krogbranschen helt.
– Vi tvingar ingen, säger Birgitta Graf, men vi försöker få dem att förstå att det är bäst så. Behandlingen är bortkastad om klienten återgår till att jobba på krogen. Det vet vi av erfarenhet.
Joakim Andersson tänker inte ge upp så lätt:
– I början tänkte jag att jag måste sluta jobba på krogen för att ge upp drogerna. Eftersom alla i ens närhet sysslar med droger är det ju svårt att sluta. Men sedan tänkte jag att det bara är att fly från problemen. Nu har jag bestämt mig för att gå tillbaka och jobba som kock igen – fast drogfri!
Han låter bestämd, men står samtidigt ganska ensam.
Det vore kanske cyniskt att säga att arbetsgivarna tjänar på att deras anställda festar. Men det tycks finnas ett tyst medgivande från deras sida. Krögare har inget emot att personalen rör sig ute i vimlet på nätterna, inte så länge jobbet sköts. Tvärtom, de blir ju levande reklampelare för krogen och därmed bra för affärerna. Och att lönen spenderas på restaurang mår branschen i stort knappast dåligt av.
Strax efter att polisen gjorde de första gripandena i Göteborg, sammankallade narkomanvårdsenheten och tillståndsenheten på socialtjänsten i centrum till ett möte; krögarna skulle informeras om vilken hjälp de kunde få för att i sin tur kunna tackla problemen.
30 restaurangägare bjöds in.
Bara ett tiotal kom.
Av de närvarande krögarna på mötet var det flera som reagerade reflexmässigt: "De som har knarkat borde sparkas direkt".
Ove Lundgren, erfaren narkomanbehandlare som jobbat med drogförebyggande projekt på stora företag som Volvo Lastvagnar, var med på mötet. Han menar att det absolut inte får gå till på det sättet.
– Arbetsgivarna har ju faktiskt ett ansvar mot de anställda. Jag brukar säga att det är missbruket som ska bort - inte missbrukaren, säger Ove Lundgren.
Det enda som verkligen fick krögarna att spetsa öronen var hotet om indragna sprittillstånd. Om personal begår brott, inte minst om de säljer droger på plats, kan krögarnas tillstånd ryka, fick de veta av tillståndsenhetens chef Viola Härenby.
En av de närvarande krögarna förklarade varför han ville få slut på knarkandet på krogen. Skälet var strikt affärsmässigt: Om personalen använder och säljer droger, dras också en sådan publik till krogen. De här gästerna dricker ingenting - de bara sitter där med ett glas vatten eller en Coca-Cola, förklarade krögaren.
Och det låg definitivt inte i hans intresse.
Men samtidigt som man kände igen en olönsam knarkargäst, kunde Ove Lundgren förvånat notera att det rådde en extrem omedvetenhet om droger bland krögarna.
– Det slog mig hur fullkomligt oförstående alla restaurangägare var inför vad som hade hänt. Det är alltså fråga om människor som har jobbat i branschen i 15-25 är, och de var så okunniga att det nästan var löjligt. De visste inte hur narkotikan ser ut, inte hur en påverkad beter sig, ingenting!
Jackpot a la Göteborg
I Stockholm sneglar polisen avundsjukt på kollegorna i Göteborg. Man har intensifierat krogbevakningen och har inte, som många trott, enbart brytt sig om Docklands. Under ett halvår har polisen hårdspanat på flera av citykrogarna i Stockholm. Och i bästa deckarstil har man haft poliser med kikare och termos utplacerade i lägenheter mitt på Birger Jarlsgatan för att kunna spana ordentligt på krögarna.
– Jag vill inte peka ut någon speciell krog, säger Per-Uno Hågestam, som är chef för narkotikaroteln. Men vi har haft ett tiotal spanare både innanför och utanför krögarna under ett halvårs tid. En sak är säker: drogerna har ökat markant på krogen.
Det brukar förvisso polisen säga. Uttalanden som "Det är värre än någonsin", brukar följas av slutsatsen "Vi behöver mer resurser".
Till skillnad från i Göteborg har Hågestam och hans mannar framför allt brytt sig om krogarnas gäster. I vissa fall med krogarnas goda minne, ibland inte.
Fast någon jackpot å la Göteborg har han inte lyckats med.
– Jag ska inte säga att polisen i Göteborg hade tur, men de fick tag i rätt personer som kunde prata. Vi har inte fått någon sådan öppning ännu. Den dagen vi får tag i rätt person kanske vi får samma effekt.
I Malmö har man kommit något längre. Polisen ser, enligt informationsdirektör Lars Håkansson, en klar ökning av droger inne på krögarna, framförallt av LSD och ecstasy. Han tycker dock inte att problemet är lika stort där som i Göteborg och Stockholm, vilket delvis beror på det grundliga utbildningsprojektet "Krögare mot narkotika tillsammans med polisen".
– Vi informerar personalen om hur narkotika ser ut, hur den används och hur den distribueras. Vi har dessutom en tradition här där polisen utbildar ordningsvakter. Vi har god kontakt med krögarna.
Ord står mot ord
När vi talar med arbetsgivare i Stockholm slår de dock ifrån sig på samma sätt som kollegorna i Göteborg. Inga droger här inte, aldrig ens ett glas för mycket.
– Jag kan inte påstå att det dricks särskilt mycket. I varje fall inte på mina krogar, säger Ralf Thalén som är delägare i Grodan, Biblos och Viktoria.
Thalén kan inte påminna sig om att han överhuvudtaget stött på något som kan liknas vid missbruk. Det skulle väl märkas på hur de sköter jobbet, menar han.
Branschorganisationen SHR (Sveriges Hotell- och Restaurangföretagare) viftar indignerat bort våra frågor om missbruk i branschen. De anställda i SHR-företagen är minsann inga missbrukare, "de ser seriöst på sin yrkesverksamhet".
– Det finns inga belägg för att krogfolk dricker mer än andra, säger Charlotte Stiernstedt på SHR.
Christer Andersson, VD för Stockholmskrogarna East, Videgård, Akvarium och Diana, ser inte heller alkoholvanorna som ett problem. Han medger dock att restauranganställda är en riskgrupp, men inte mer än exempelvis journalister eller nöjesfolk.
– Om det är ett problem borde SHR och HRF (Hotell- och Restauranganställdas förbund) titta på de här frågorna tillsammans. Men jag kan inte säga att det är så, det finns ingen undersökning som bekräftar det.
Men härom tvista de lärde. Forskaren Gunnar Ågrens konstaterar i sin undersökning, där han under en tioårsperiod studerat samtliga dödsfall i Sverige, att dubbelt så många restauranganställda dör i skrumplever som resten av befolkningen.
– Det finns inget annat sätt att förklara detta faktum än genom alkoholism.
Även Annika Jensen på The Copy har en annan åsikt än arbetsgivarna:
– Det är klart att många får missbruksproblem, så mycket som det partajas. Det är inte i många branscher man kan ha drog- eller alkoholproblem och jobba samtidigt, men det kan man på krogen. Man kan sova sig nykter på dagarna och sedan gå till jobbet, säger hon.
Sven Andréasson, alkoholläkare på S:t Görans sjukhus, har, liksom Annika, erfarenheter av krogpersonalens missbruk:
– Men är man mellan 20 och 30 har man sällan hunnit utveckla ett alkoholberoende. De som kommer till mig har knappast drabbats av skrumplever ännu. Missbruket ger framför allt sociala effekter.
Nu ska narkomanvårdsenheten och tillståndsenheten i Göteborg vidga samarbetet med krögarna. Utbildningar om droger och alkohol ska hållas på plats hos de krogar som är intresserade. Målet är att varje krog ska upprätta en policy som bland annat tar upp personalens eget bruk av alkohol - och vad som gäller om man använder droger. Allt för att öka medvetenheten hos de anställda. Liknande utbildningar sker också i Stockholm och Malmö.
Det ekar hos tacket
Det är märkligt hur saker och ting kan uppfattas på olika sätt. Ute på krögarna hävdas samma sak: Ja, det sups. Ja, det knarkas. Att krögarna inte går ut och flaggar med problemen är kanske inte så konstigt, särkilt inte med tanke på att krogens tillstånd kan hänga löst om problemen blir kända hos tillståndsenheten på socialtjänsten. Men även hos facket ekar det tyst. De om några borde väl ta det här på allvar. Det gör andra fackförbund. Bland annat har Journalistförbundet framgångsrikt angripit problemen bland sina medlemmar, som alltid ansetts vara en riskgrupp.
John Herrström, förbundsordförande i Hotell- och Restauranganställdas förbund (HRF):
– Vi har inga indikationer på att restauranganställda har för hög alkoholkonsumtion. Det där var ju på sextiotalet. Vår erfarenhet är att drickandet snarare har minskat.
Det är inte den bild vi har fått när vi talat med restauranganställda. Samtliga är överens om att det festas oerhört mycket.
– På jobbet? Det tror jag inte.
Dels på jobbet, men kanske framför allt efter jobbet.
– Vad folk gör på sin fritid har vi inte med att göra. Det tillkommer inte oss att ha synpunkter på vad våra medlemmar gör när de är lediga. Bara de inte super på jobbet. Men är det inte ett problem att era medlemmar utvecklar ett alkoholmissbruk, även om det inte sker på arbetstid?
– Jag tror inte att det är så allvarligt. Det handlar om unga människor, de gillar att vara ute och roa sig.
Var det frågan om det i Göteborg också?
– Du menar den där knarkhärvan? Vad jag känner till var inga av våra medlemmar inblandade i den.
(Nu blir John Herrström osäker. Han lyfter telefonluren och kollar med HRF:s Göteborgssektion. Där konstateras till Herrströms lättnad att Joakim och hans olycksbroder inte finns med i medlemsregistret.)
– Det som hände i Göteborg är ett samhällsproblem. Det drar ner branschens rykte. Men om det är så att vara medlemmar drogar sig är det ju för jäkligt.
Vi har just hört förbundsordföranden tala. Och man måste nog inse att man idag inte kommer mycket längre än till att konstatera att här krockar uppfattningarna.
Kanske är ett problem just att yrkeskåren är så ung, hälften av HRF:s medlemmar är under 30 år. Det som lockar med ett jobb på krogen är friheten i själva livsstilen. Man träffar mycket människor, man syns och dessutom finns möjligheten att tjäna pengar utan akademisk examen. Många ser dessutom jobbet som en genomgångsfas på väg mot något annat. Och de som händelsevis är med i facket har inte lärt sig att ställa krav. De ställer upp på att jobba hårt, sent och länge. Det är inga problem, så länge medföljande livsstil har inslag av fest och glamour. Peter Towers har varit med ett tag och sett årskullar komma och gå. Han är själv just 30 år och på väg ut ur branschen, vilket i och för sig inte är något som han beklagar. När han nu ser på Joakim och hans kamrater tycker han att de har utnyttjats och blir rent av förbannad.
– Jag ser dem som offer, som marionetter. Krögarna vet att de festar skallarna av sig, men skiter i det. Så länge deras krogar går bra.
Joakim Andersson heter egentligen något helt annat.