Foto: Annica Eklund

Konsten att väcka en konstnär

11:51 18 Feb 2019

Bolons kreativa chef Annica Eklund ställer ut på Abecita Konstmuseum.

Efter drygt tolv år som vd på det familjeägda designföretaget Bolon bytte Annica Eklund förra året position med sin syster Marie Eklund från vd till kreativ chef. Annica ville få större utlopp för sin konstnärliga sida och nu har kreativiteten fått flöda ordentligt. Under våren ställer hon ut på Abecita Konstmuseum i Borås med sin utställning Untold Stories.

Abecita Konstmuseum, som på sextiotalet var en stor korsettfabrik, är något av en gömd pärla. Det har kommit att bli ett etablerat konstmuseum som förutom sin unika samling av nordisk textilkonst ställer ut omkring 15 fotoutställningar om året.
– Det känns ju otroligt hedrande att museet uppskattar min konst så mycket att den får ställas ut. Det var ärofyllt när Abecita ringde eftersom att jag tidigare sett annonser för kända fotografers utställningar på museet och tänkt ”en dag vill jag hänga där”, och nu gör jag det.

Annica är en riktigt karriärist. Förutom sin roll i ett multinationellt designföretag som 2018 omsatte 359 miljoner kronor, har hon efter bara sex år som yrkesfotograf haft tre utställningar och släppt två fotoböcker med en tredje på väg. Untold Stories är Annicas största utställning hittills och är sammansatt för att spegla hennes olika sinnesstämningar.
– Jag fotar allt från ögonblicksstunder till det arrangerade och från det oväntade till det lite mörkare. Just Untold Stories tycker jag är ett bra namn för hela den här berättelsen. Det är ingen mellanmjölk. Jag vill ge folk en vandring genom olika känslor. Som privatperson har man olika känslor varje dag, det har jag även som fotograf och det försöker jag fånga på bild.

På utställningen möts en av olika känslor beroende på var en tittar. På en vägg hänger svartvita bilder från mexikanska ambassaden i Stockholm medan en annan pryds av rosaskimrande bilder från den familjeägda vingården i Piemonte, Italien. Några av bilderna föreställer Annicas dotter, Linn Eklund, som även hon är en kreatör vilket inte minst syns på hennes stora modeblogg. En av bilderna från vingården föreställer Linn med en lampskärm på huvudet.
— Vid just det tillfället hade jag kameran med mig och såg det här i mitt huvud. Det hände på några minuter. Det är verkligen en ögonblicksstund. Hela långbordet var fullt med gäster som åt en fin skördemiddag. Och då tog jag tillfället i akt och gav Linn en lampskärm. Vid något tillfälle hade hon till och med benet uppe på bordet.

Och Annicas dotter är van vid att hennes mamma får en vision. I serien från Piemonte finns en bild på Linn när hon håller en stor blomvas framför huvudet.
— Där kände jag att miljön, klänningen och blomstervasen bara satt i en perfekt kombination. Jag och Linn är väldigt fina på det sättet. Även om hon är på väg någonstans så stannar hon upp och så kör vi.

Många av Annicas bilder på Untold Stories är tagna i spontana ögonblick. Ibland försöker hon lägga ifrån sig kameran för att låta kreativiteten vila men hennes passion för fotografiet och mötena med olika människor gör det svårt. Särskilt eftersom Annicas favoritbilder är de som är tagna i spontana stunder.
— Jag gjorde en modeplåtning för ett magasin som heter BOY. Då var vi utanför poolen och lekte lite och plötsligt gick modellerna rätt ner i poolen och jag följde efter. Det var verkligen ett ögonblick som bara hände, sen var det snabbt borta eftersom kläderna blev våta.

Även om flera av bilderna på Untold Stories är tagna i instinktiva ögonblick plåtar Annica även under arrangerade former. Hon tar själv kontakt med personer hon tycker har annorlunda eller spännande uttryck för att få fota dem.
— Under väldigt enkla förhållanden uppstår en personkemi mellan mig och de här personerna, och det är väl det jag drivs av också. Det förtroendet som skapas mellan mig och personen framför kameran.

Variationen mellan bilderna Untold Stories är, som Annica förklarar, stor. Därför har hon och hennes team fått planera upplägget på utställningen noga. I ett tidigt stadie var det tänkt att själva utsmyckningen av utställningsrummet skulle vara mer maximalistisk, men den idén skalades successivt av. De bestämde sig för att låta bilderna tala. Och visst talar dem. Annicas känsla för bildkomposition är beundransvärd och den nakna hängningen känns träffsäker. Untold Stories är berättelsen om och av konstnären Annica Eklund, inte affärskvinnan.

Untold Stories visas fram till den 19 maj.

Stad: 
Kategori: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 02, 2019.

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!