Konsertrecension, Avicii på Tele2 Arena: ”Världens dyraste högstadiedisko”

Redaktion 14:49 1 Mar 2014

Det 24-åriga underbarnet Tim ”Avicii” Berglings hits har avlöst varandra sedan genombrottet för ett par år sedan med låtar som ”Bromance” och ”Levels”. I höstas släpptes debutalbumet True som bland annat innehåller superhiten ”Wake me up” som i dagarna blev den mest populära låten någonsin på Spotify med över 200 miljoner spelningar.

Nu har han återvänt till hemlandet för två fullsatta konserter i Stockholm. Senaste gången housens poster boy var hemma var under Bråvallafestivalen i Norrköping förra sommaren. Sedan dess har den svenska publiken längtat och putsat dansskorna i väntan på den här helgen.

Igår spelade Avicii på Tele2 Arena inför 35 000 skrikande och dansande fans. 

Aviciis publik är ung, och det är svårt att inte dra paralleller till ett högstadiedisko när jag ser mig omkring. Här finns kill- och tjejgängen, föräldrarna, läsken, godispåsarna och ballongerna. Men i den påkostade scenshowen finns också fyrverkerier, konfettiregn, lasrar, ljuseffekter och rökmaskiner. Man skulle alltså kunna kalla det för världens dyraste högstadiedisko.

Efter att publiken värmts upp av namn som Audrio, Henrik B och John Dahlbäck blir det dags för huvudnumret. Avicii äntrar scenen och välkomnas av ett ett öronbedövande jubel. Snart hörs tonerna av hitsingeln ”Hey Brother” och plötsligt är festen igång. Dansgolvet är fullpackat, och festen fortsätter hela vägen upp till den översta läktarsektionen. Trångt och svettigt, men stämningen är tveklöst på topp.

Avicii bjuder på en intensiv show. Hit efter hit radas upp och utöver de egna produktionerna spelas spår av bland andra Sander Van Doorn, Sebastian Ingrosso och Armin Van Buuren. Det blir allsång till Swedish House Mafias ”Don't you worry child”, händerna i luften till Deniz Koyus ”Bong” och sanslöst röj till ”Techno Saturday” med Nom De Strip.

Fler och fler av Tim Berglings egna hits fyller Tele2 Arena. ”Fade into darkness”, ”My feelings for you” och ”Sunshine” banar väg för urladdningen som är att vänta. Riffet i ”Seek Bromance” får 70 000 armar att flyga upp i luften och den följs av bland annat ”I could be the one” och avslutningen med ”Levels”. Extranumret med gigantiska hiten ”Wake me up” kommer inte oväntat, och arenan fylls av konfetti och ballonger.

Den konstnärliga verkshöjden kan diskuteras, och det råder ingen tvekan om att en Avicii-konsert inte är en kreddig miljö för någon som är äldre än 22. Men det är vältajmad underhållning, teknisk perfektion och ett spännande äventyr. Kanske är det lite FÖR perfekt för någon som lärt sig se charmen i det som är lite skevt och äkta. Men det råder ingen tvekan – the kids love it!

/Mats Wurnell

Stad: 
Kategori: 
0 Kommentera

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Senaste filmrecensioner

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!