[1]
[/1]
[2][B]Bröstfickan på skjortan och knapparna på kragen[/B]
Bröstfickan kom till när skjortan under 1900-talet blev sportigare. Knapparna på kragen, button down, hittar du traditionellt endast på sportigare skjortor. Det finns en teori om att button down utvecklades för glassiga brittiska polospelare för att inte kragarna skulle slå upp i ansiktet. Men den mer troliga förklaringen är att kragen skapades från grövre arbetarskjortor med avtagbar krage, som användes i början av 1900-talet (det var inte förrän första världskriget som den vanliga skjortkragen började användas). När amerikanska infanterister återvände hem som hjältar och bar dessa skjortor härmade rika killar modet när de lät sina skräddare sy upp sina skjortor. Kragen var populär bland Ivy League-studenter omkring 1920.
[/2]
[1]
[/1]
[2][B]Fickan på västen och bröstfickan på kavajen[/B]
Även om dessa inte används så mycket i dag har de samma funktion nu som då. Västens ficka var för klockan och kavajens bröstficka var för näsduken. En parentes i sammanhanget är att en full kostym förr i tiden kunde ha 20 fickor. Fickan för näsduken kom till vid 1800-talets mitt.
[/2]
[1]
[/1]
[2][B]Knapparna på kavajens ärmar[/B]
Dessa går varken att knäppa eller knäppa upp. Helt meningslösa alltså och de har aldrig haft en funktion, men funnits där i många århundraden som ren utsmyckning. Knappar över huvud taget har varit mycket populära. Tittar man exempelvis på Gustaf III:s kröningskostym har den över 60 knappar och man kunde ha knappar både bak och fram.
[/2]
[1]
[/1]
[2][B]Uppvikningen på byxan[/B]
Edward VIII, den engelska monarken som 1936 gav upp tronen för att gifta sig med en frånskild amerikanska, var en dag på kalas och spatserade över en blöt gräsmatta. För att hans byxor inte skulle bli blöta vek han upp dem och startade därmed en trend.
[/2]
[1]
[/1]
[2][B]Frackens bisarra utseende[/B]
Om du tar en midjekort kavaj från ett dansband och häftar fast två tygstycken därbak får du en frack. Fracken, och även jaquetten, sägs ha sitt ursprung i den dubbelknäppta långrock som kallades redingote eller bonjour. De första kommer från 1600-talet och var till för ridning, därav den delade bakdelen. Namnet redingote sägs just vara en förfranskning av det engelska ordet riding-coat. Under slutet av 1700-talet ska den franske skräddaren Jean Froque ha tagit bort ridrockens främre del (från midjan och ner) och fracken såg dagens ljus.
[/2]
[1]
[/1]
[2][B]Vänsterknäppning för damer, högerknäppning för herrar[/B]
Den första skjortan man känner till är den franske kungen Ludvig IX skjorta från 1200-talet, men det dröjde lång tid innan gemene man (och kvinna för den delen) började använda skjortor som liknade våra. Under bronsåldern snörade man exempelvis bara ihop dem, och varför kvinnor och män knäpper sina kläder åt olika håll har en lång historia. Medsols och det högra ansågs finare, och var det goda sättet. Höger inom den kristna läran har alltid stått högt i kurs, exempelvis sitter Jesus på faderns högra sida. När knapparna kom in under medeltiden blev det naturligt för män, som såklart stod för det goda, att knäppa åt höger.
Vänster var mörkrets och månens sida varpå det var lika klart att detta blev kvinnornas sida, exempelvis i kyrkans bänkar. Men att kvinnor skulle få ha knappar på sina kläder ansågs lösaktigt. Kvinnorna tycktes under medeltiden stå i förbund med djävulen och frestade männen med sina behag. Det var först vid franska revolutionen som kvinnor började få något som liknar skjortor. Och om vi hoppar ytterligare 100 år, landar vi i det viktorianska England med dess vurmande för medeltid och nygotik. Samtidigt introduceras också modellen med knappar fram, tidigare drogs skjortan över huvudet. Enligt forskningen ska det vara viktorianska djupt religiösa höger/vänster-tankar som gjorde att männen fick högerknäppning medan kvinnorna fick vänsterknäppning. Tidigare hade skjortan oftast bara dragits över huvudet.
[/2]
[1]
[/1]
[2][B]Gördeln till smokingen[/B]
Engelska officerare på kolonialupptåg i Indien lånade gördeln från det persiska och indiska midjebältet, kamarband, och gjorde den till ett civilt plagg. Gördeln som blev populär på 1890-talet är sydd i lager. I vecken som bildades uppåt kunde du lägga garderobsbrickan eller teaterbiljetterna. En sidohistoria till gördeln, som på engelska fått namnet cummerbund, är att vecken skulle fånga upp smulor (crumbs) och annat skräp under middagen, men den hörs vi på.
Killen som i min skola på första smokingfesten hade ljusblå gördel med matchande fluga har nu årskort på DIF:s hemmamatcher, men bor i Tyskland. Ha bara svart gördel (om du inte är skotte och vill stoltsera med klanmönstret).
[/2]
[1]
[/1]
[2][B]Hanken bak på skjortan[/B]
Hängaren bak på skjortan är en kvarleva från tiden då man använde galgar endast för att hänga folk med (klädgalgen slog igenom på tidigt 1800-tal). När man tog av sig skjortan för att gå till sängs hängde man upp den på en krok och lät den vädra under natten. Bytte skjortan gjorde man först på söndagsmorgonen, ungefär samtidigt som du kommer hem från Spy bar.
[/2]
[1]
[/1]
[2][B]Nedersta knappen på västen[/B]
Kan du din stilskola vet du att den nedersta knappen aldrig ska vara knäppt. Anledningen till det är enligt legenden att Albert Edward (1841-1910), Prins av Wales och senare Edward VII aldrig hade den knäppt. Anledningen till det var i sin tur att han var så fet att han inte kunde knäppa alla knapparna.
[/2]
[1]
[/1]
[2][B]Den lilla fickan på jeansen[/B]
Denna lilla ficka som för många i dag tjänstgör som praktisk kondomficka var från början avsedd för mynt.
[/2]










Stad:
Kategori: