James Ihas lärdomar

22:09 21 Oct 2012

På James Ihas nya album hörs bland andra Nina Persson, Niclas Frisk and Andreas Mattsson. Vi undersöker vad Iha lärt av dem, av The Sounds, Smashing Pumpkins och Taylor Hanson.

Vad är det viktigaste du lärt dig av att spela med… 

Nina Persson and Nathan Larsson?

 - Bra vänner, bra musiker. Nina har en fantastisk röst och Nathan är en strålande producent, låtskrivare och musiker. Han har varit med och producerat mitt nya album tillsammans med mig, och ser till att jag fokuserar på det viktiga. Innan han kom in i arbetet med skivan hade jag bara arbetat med samma låtar om och om igen, och han fick mig att komma ur den negativa spiralen genom att peka ut vad som var bra och vad som inte var så bra. Han såg till att det blev gjort. Han är väldigt bra på att motivera.

Niclas Frisk and Andreas Mattsson?

- Återigen, bra vänner, bra musiker. De är båda toppmusiker med bra tankar och mycket humor. Andreas är dessutom en bra skådespelare. Vi arbetade tillsammans allihop med två låtar på mitt nya album, Till Next Tuesday och Speed of Love. Niclas har alltid något att tillföra, och ser allt ur ett intressant perspektiv. Jag spelade in med en sångerska en gång i tiden och berättade för honom att hon var förkyld. Han svarade ”fantastiskt, det är ett jättebra tillfälle att spela in hennes sång.”

Tom Verlaine?

- En New York-punk och en gitarrikon. Han är väldigt tystlåten, cool, och trevlig. Han kom till studion med sin egen gitarr och förstärkare, och spelade otroliga grejor. Nathan och jag kunde bara jubla. ”Ja!”

Michael Stipe?

- Jag såg R.E.M. sex eller sju gånger medan jag gick i skolan. De var alltid ett favoritband, och gjorde grymma skivor. Michael har givetvis en bra röst och bra musikalisk instinkt. Han är smart, klär sig snyggt och har dessutom en bra humor som de flesta människor förmodligen inte uppmärksammar.

Whiskeytown?

- Ryan Adams är förmodligen en av de mest talangfulla människor jag någonsin mött. Han kan plocka upp vad som helst - en gitarr från pantbanken, ett tumpiano, en plastburk – och åstadkomma en grym låt med det.  

The Sounds?

- Maja är en naturkraft och en stjärna, på det bästa tänkbara sättet. Bandet har en bra kemi, och är skitbra både live och på skiva. Det är alltid kul att hänga med dem. Och de lärde mig uppskatta pizzasallad.

Isobel Campbell?

- Jag har alltid varit ett Belle and Sebastian-fan, och tyckte hon bidrog med en Jane Birkin-aktig sextiotalscoolhet. Som soloartist har hon återuppfunnit sig själv genom country, folk och lite Nancy Sinatra. Hon är väldigt kul och cool.

Adam Schlesinger?

- En mycket talangfull kille. Han håller alltid på att mejsla fram den perfekta poplåten, men är lika hemma i att skriva en temalåt till en realityshow om alligator-brottning på TV. Han arbetar väldigt hårt, han är väldigt driven och väldigt kul.

Tinted Windows?

- En dag frågade Adam, ”skulle du ha lust att vara med i ett band tillsammans med Taylor Hanson?". Jag svarade att "uh yeah!". Fyra väldigt olika människor ihopfösta för ett powerpopalbum – det var väldigt kul!. Jag hoppas att vi kommer att göra Tinted Windows 2 någon gång!

A Perfect Circle?

- Ett massivt tungt band.  Maynard är en skitbra sångare och textförfattare. Billy Howerdel är en skitbra gitarrist och låtskrivare. Jag har turnerat med dem till och från sedan 2002 och det har varit jättebra. De är totala prffs och är kul att vara ute på turné med. Vi ska repa i slutet av det här året inför några festivalspelningar i Australien och Lollapalooza Chile nästa år. Det borde kunna bli grymt.

The Smashing Pumpkins?

- Det var där allt startade för mig. Det är svårt att summera 12 år av sitt liv, men det var ett fantastiskt band under en fantastisk musikperiod. Billy Corgan är en fantastisk musiker och låtskrivare. Han är väldigt driven. Jag tittar tillbaka och minns framför allt de fina stunderna, och jag känner mig lycklig över att ha varit med i alla de band jag spelat med under de senaste 20 åren.

Solo?

- Det är svårt! Att vara frontfigur är svårt. Men det har gott om fördelar också, och det är väldigt kul. Det var en fantastisk tid medan jag arbetade med min nya skiva, och jag är mer än nöjd med hur den blev. Att spela live har varit oerhört kul, och förhoppningsvis gör jag en skiva till mycket snabbare. Jag hoppas ha en klar inom två år.

James Ihas nya album Look to the Sky (Razzia/Sony) finns ute nu.

Stad: 
Artist: 
Kategori: 
0 Kommentera

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!