Intervju: Kvinnohat

Redaktion 14:17 6 Feb 2013

 

Att diskutera och belysa kvinnohatsfrågan känns idag mer angeläget än någonsin, sedan vi fick det svart på vitt vad män som näthatar kvinnor är kapabla att vräka ur sig. För du hittar det överallt - på marknaden, reklamaffischer, Instagram, Facebook, osv. Men det finns också de som ägnar sin tid åt att blottlägga problemet och kämpa emot. Möt det anonyma instagramkontot @kvinnohat, som varje dag postar bilder som bevis på en skev könsmaktsordning. 

Varför startade ni kontot @kvinnohat?
– I stort sett alla svenskar kan skriva under på att kvinnor och män borde ha lika lön för lika arbete. Och att våldtäkter är förkastligt. Så långt är förhoppningsvis de flesta med. Men utöver det så har den mer subtila sexismen blivit så normaliserad och vanlig att den knappt går att kritisera utan större kontext (och utan att drunkna i mothugg som tycker man är jobbig, sur, grinig, arg eller lättkränkt). @kvinnohat startades för att samla både påtaglig sexism i bildform men även en lite mer tystlåten sådan för att visa att allt hänger ihop och beror på samma könsmaktsordning.

Vad lägger ni upp för bilder?
– Två olika sorter egentligen. Annonser, artiklar, citat, ögonblicksbilder och statistik som vittnar om eller bidrar till kvinnoförtryck i olika former. Många av dem är skapade med humor som grund, vilket gör det extra lätt för vifta undan och bortförklara. Den andra delen är citat eller bilder som protesterar mot detta.

Vilken bild har fått flest likes?
– En bild på en ung kvinna som under en demonstration står med naken överkropp, tejpade bröstvårtor, ögonen stängda, munnen i ett avslappnat leende, ena armen rakt upp i luften och svart text över kroppen: STILL NOT ASKING FOR IT. Fantastisk bild.

Vad vill ni uppnå med ert instagramkonto?
– Ge vatten på kvarnen till både inbitna feminister men också till de som precis börjat analysera ämnet. Är det ok att reagera egentligen? Överdriver jag? Är jag svag som rakar benen? Är jag löjlig som får ont i magen av tidningsomslag? Är jag för lättkränkt och tråkig? JA, NEJ, NEJ, NEJ, NEJ. Detta konto vill visa att det är bra att reagera och att allt hänger ihop. Insikt börjar i analys och eftertanke och trots att stora delar av patriarkatet kommer försöka häckla och håna tills du slutar, så hoppas man att alla som vill orkar se sexismen överallt. För den finns där.

Finns liknande initiativ på sociala medier som inspirerat er? Eller något ni vill tipsa om?
– Många privatpersoner gör egna boards på Pinterest som inspirerar mig och även på Tumblr. Långa, personliga texter om upplevelser men även bildbloggar. Women's Right News på Facebook är också en sida fylld med citat, bilder och statistik.

Har ni stött på några motståndare?
– Absolut. Redan andra dagen efter kontot skapades (har funnits sedan 23e januari 2013) började nicknamet taggas i otroligt äckliga och stötande bilder för att provocera. Men på Instagram går det fort att dels blocka men också få bort trollkonton. Sedan är det tråkigt att väldigt många som inte håller med om feminismens ståndpunkter inte kan uttrycka det utan hån, förminskande retorik och skällsord. Vissa blir förbannade för att vi som reagerar är "svennebanankränkta" och "tråkiga". Andra försöker vara skönt skämtsamma men gör nog mest bort sig. Och inte minst, de som blir förbannade över att feminister inte behandlar meningsmotståndare med silkeshandskar.

Hur fungerar det att använda ett så enkelt bildmedium som Instagram för att illustrera ett så stort samhällsproblem?
– Det fungerar nog för att de flesta som följer och kommenterar redan har insikt i ämnet och förstår det stora sammanhanget. Men även de som är inte har det kan få med sig något om de faktiskt vill veta hur andra tänker. En person har inte ork eller tålamod att bilda många om och om igen, men är man fler så kan någon berätta något varje gång. Förhoppningsvis är bilderna och texterna i dem vara början på en diskussion eller tankekedja hos någon, för det är ju som sagt ett väldigt enkelt bildmedium.

Har folk lättare att köpa ett budskap eller en kritik genom en enkel meme?
– Det går snabbt in, men många ifrågasätter huruvida den är äkta och publicerad någonstans. Det är bra med tanke på hur enkelt det är att sprida påhittad skit på internet. Det många memes gör är att printa ut en sådan jävla bra sammanfattning på något du tänkt på eller känt. De är befriande i sin enkelhet om de sätter huvudet på spiken. Till exempel Critical Feminist Corgi… "The problem is not that I see sexism everywhere. The problem is that you don't". Tack hej.

Kan en norm eller sexism förändras genom en daglig påminnelse i ett flöde?
– Inte som ensamt bidrag, inte alls. Men jag tror det fyller en funktion att ha ett dagligt bildflöde som utan ursäkter kallar även lättsamma uttryck för sexism "kvinnohat". En samling bilder som på olika sätt vill avbryta normaliseringen av förtryck, nedvärdering och objektifiering. Även en plats där många med samma vision kan samlas och påminnas om varför det man tror på är viktigt.

Det verkar som att kommentarerna är genomgående positiva, att "trollen" har hållit sig borta?
– Nej men de blockas fort. Finns dock några som tycker att man är lite för extrem och som tycker man är helt sjuk i huvudet när man försöker förklara hur otroligt objektifierande BMW-annonser hänger ihop med våldtäkter. Men de är ju medvetna om att de är i numerärt underläge i just detta forum... En rolig sak som många gör är att de tar screenshots på kontots bilder samt kommentarer, postar på sin egen profil och svara där utan att tagga någon. Så de inte kan få något mothugg. Men jag är tacksam över att det mest är positiva kommentarer - det är ju för feminister detta konto finns, inte motståndare.

Stad: 
Kategori: 
4 Visa kommentarer (4)

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!