Göteborgspriset 2012 och de nominerade är...

Redaktion 08:18 25 Jan 2013

I många, många år har Nöjesguiden delat ut priser till gräddan av Göteborgs kultur- och nöjesliv.

En kunnig jury har flera gånger under 2012 sammanträtt och diskuterat vem, vad eller vilka som förtjänar att lyftas fram för sin exceptionella briljans. Här är de: det absolut bästa Göteborg har att erbjuda.

Är du inte göteborgare? Här hittar du nomineringarna Stockholmspriset och Malmö/Lundapriset
               

SCEN

backa-teater-5-boys.jpg

Backa teater – 5boys.com
Backa Teater följde upp förra årets succéprogram med ett minst lika starkt. Imponerande samhälls-engagemang och nyskriven dramatik många teatrar i Sverige bara skulle drömma om att skapa. 5boys.com var kanske starkast av dem alla: en fascinerande problematisering av våldsbegreppet.

play-teaterkonst.jpg

Play teaterkonst – The Famous Swedish Project
Play Teaterkonst gav sin tolkning av dagens krav på högpresterande multimänniskor spännande förutsättningar genom flytten från ett traditionellt scenrum till en övergiven butikslokal på Prästgårdsängen. En fusionsföreställning med nyskriven, fantastisk musik och ny teknik i centrum.

folkteatern-fragmente.jpg

Folkteatern – Fragmente
Lars Norén skrev en ny pjäs speciellt för Folkteaterns ensemble – en mörk exposé över stadens osynliga invånare. Vi fick följa med djupt under ytan, ner i öden som aldrig annars syns. Starkt.

                        

KROG


enoteca-maglia-foto-thomas-wal.jpg

Enoteca Maglia
Om ni för ett år sedan hade sagt att stans bästa italienare kommer att vara belägen i Majorna hade vi menat att du antingen är dum i huvudet, eller rockens kung. Men under sensommaren öppnade Enoteca Maglia på Mariaplan och mycket riktigt placerade stans bästa italienare i 414. Opretentiösa rätter och trevlig personal. Ganska precis exakt så som en italiensk krog med självaktning bör vara.

vra.jpg

vRÅ
Att det tog så lång tid innan vi fick vår första rawfood-restaurang var nästan smärtsamt. Göteborg är förvisso aldrig först med det senaste. Sällan tvåa heller för den delen. Men när vi gör något ser vi till att vi gör det bättre än någon annan. När det stod klart att Frida Ronge skulle öppna vRÅ på Clarion Hotel Post kunde vi andas ut. Trots sin ringa ålder har Frida åstadkommit mer än de flesta gör under en livstid. vRÅ är toppklass rakt igenom.

mina50m2.jpg

Mina50m2
För ett år sedan kunde vi inte ens drömma om att det gick att få gastronomi och Gamlestaden att rimma. Men Karl, Martin och Christoffer lärde oss att det visst går, bara man har drömmar och ambitioner. De har nämligen en veritabel restaurang i en hyreslägenhet i just detta område. Under året har många nöjda gäster haft vägarna förbi och fler lär det bli under 2013.

                        

MODE

petra-hogstrom-och-matilda-maroti.jpg

Petra Högström och Matilda Maroti
Designerduon som under förra året lanserade det nya skomärket SHOISE. I höstas arrangerade de, i samarbete med Röhsska, även en utställning med fokus på hållbart mode och visade en experimentell handgjord kollektion av skor i ekologiska och återvunna material.

suzanne-emanuelsson.jpg

Suzanne Emanuelsson
Hon har under 2012 arbetat med några av Göteborgs största varumärken och fotat fantastiska kampanjbilder för bland annat Panos Emporio, Zetterberg Collection och SHOISE. Under Way Out West fotade hon för bland annat tidningen Dazed and Confuzed. Suzanne Emanuelsson håller en nivå i världsklass och har just nu Göteborg som utgångspunkt.

regina-tornwall-foto-elvi.jpg

Regina Törnwall
Göteborgs främsta och mest uppbokade make up-artist har det senaste året jobbat för i princip alla stora varumärken i Göteborg. En duktig konstnär med extremt hög kompetens. Många i branschen ser henne som en förebild, framförallt här i stan. Hon har bland annat sminkat Metallica och jobbat med legenden Anton Corbijn.

                        

KONST

urban-artroom.jpg

Urban Artroom
Plötsligt i Svingeln: ett litet anspråkslöst galleri med stora ambitioner. Inte att sälja etablerad konst till stora plånböcker utan att vara en mellanhand för talanger utanför etablissemanget. Viktor Byhr har samlat Göteborgs konstunderdogs kring en värmande eld och detta helt utan stöd och påverkan från kommunala medel. The art is strong with this one.

rickard-ljungdahl-eklund.jpg

Rickard Ljungdahl Eklund
Housemusik behöver inte dansas till. Den kan upplevas visuellt. Valandstudenten Rickard Ljungdahl Eklund vet hur. Med till synes enkla grepp ger han musiken en ny bas att stå på. Ett tolv minuters videomontage från pulserande atomer i CERN-laboratoriet i Schweiz till Genius of Times Gliese 581g. Eller hans dubbelexponerade, grönblåskimrande Narniaäventyr för vuxna i HNNY:s For The Very First Time. Vi väntar med spänning på hans examensutställning.

nathalie-djurberg_0.jpg

Nathalie Djurberg & Hans Berg – Fåfänga Försök
Årets konsthändelse. Lysekilsdottern tog hemtrakterna med storm i denna storslagna separatutställning på Röda Sten. Under en snillrikt kurerad vandring från tak till golv sögs besökarna långsamt in i Djurbergs skoningslösa lervärld, varsamt ledsagade av Hans Bergs elektroniska ljudkollage. Barnsligt allvarligt. Färgglatt dunkelt. Opretentiöst samhällskritiskt. Tack!

                        

FILM

eat-sleep-die-8-test-foto-gabriela-pichler.jpg

Gabriela Pichler
2012 blev Gabriela Pichlers år då hon långfilmsdebuterade med Äta Sova Dö som hon både skrev och regisserade. En otrolig debut som bland annat tog hem det prestigefulla publikpriset på filmfestivalen i Venedig.

fanni-metelius.jpg

Fanni Metelius
Banga inte speglar en kväll i Majorna på nittiotalet med allt vad stringtrosor, häxblandning och mjukisbyxor innebär. Bakom denna kortfilm står den djupt begåvade manusförfattaren och regissören Fanni Metelius.

madeleine-martin.jpg

Madeleine Martin
En talangfull debutant som gjorde en fantastisk rollprestation i Snabba Cash 2. Madeleine Martin blev därefter nominerad till årets Rising Star 2012 och vi på Nöjesguiden rekommenderar att lägga denna unga skådespelerska på minnet.

                        

KLUBB

raw-fusion.jpg

Raw Fusion
Göteborg visade sig vara en bättre grogrund för Raw Fusion än som tidigare i nittiotalets Stockholm. Det blev få men otroligt funkiga och prestigelösa kvällar i Storans svettiga källare 2012.

spinach.jpg

Spinach
Varje torsdag hela sommaren bjöd Popeye och Blenda Sound på brittisk klubbmusik på Magnus & Magnus bakgård. Spinach räddade på många sätt den kallaste och blötaste sommaren på 20 år.

dubstep-bastards-foto-alexander-tengner.jpg

Dubstep Bastards
De säger att Skrillex dödade dubstep. Det struntar Dubstep Bastards i. Sedan tre år tillbaka fyller de varje månad pannhuset vid Röda Sten med smutsig brittisk bas, rök, strob och kärlek. Med en närmast autistisk känsla för musikens rötter och en stor skara trogna fans har de lyckats göra Götet till ett skyddat vattenhål där världshistoriens röjigaste dansmusik fortsätter att frodas.

                        

MUSIK


genius-of-time.jpg

Genius of Time
Alexander Berg och Nils Krogh i Genius of Time fick hela housevärlden att rikta blickarna mot Göteborg och krossade samtidigt myten om att housemusik måste vara känslokall. Duon förtjänar alla hyllningar!

miriam-bryant.jpg

Miriam Bryant
Med debutsingeln Finders, Keepers blev Miriam Bryant snabbt en hype världen över. Hon hyllades på MTV och blev under året kallad för både ”Sveriges nästa soulstjärna” och en av ”Sveriges mäktigaste kvinnor”. Göteborgs bästa ambassadör just nu.

jonas-lundqvist.jpg

Jonas Lundqvist
Med albumet Så e de me de! hittade Jonas Lundqvist hem. Utan att gömma sig bakom artistnamn eller andra bandmedlemmar ställde sig tennisromantikern från Örgryte på egna ben och gjorde en av årets absolut bästa skivor. Tack, Jonas Lundqvist!

                        

LÄSNING

johannes_anyuru.jpg

Johannes Anyuru – En storm kom från paradiset
Johannes Anyuru har skrivit en stark roman om sin pappa. En bok om personligt mod, om hur ett enda beslut kan omforma ett helt liv och en skildring av hur en dröm att flyga kan skälva rakt in i en människokropp.

glanta.jpg

Glänta
Göteborgsbaserade bokförlaget Glänta har under året bland annat gett ut viktig läsning som Någon annanstans, här inne med Trinh T Minh-ha för första gången på svenska. Glänta behandlar filosofisk läsning med sällan skådad fingertoppskänsla.

lars-noren-foto-patrik-gunnar-helin.jpg

Lars Norén – Filosofins natt
Den store dramatikern skrev 2012 en vacker skildring om frånvarande föräldrar och den ständigt närvarande döden och människans förhållningssätt till den. Filosofins natt är en diffus bok med lika delar (nåja) humor som nattsvart ångest.


                        

MÖTESPLATS

truckstop-alaska-foto-josefine-larsson.jpg

Truckstop Alaska
En fullt rimlig och vettig anledning att åka ut på Hisingen. Alltid med siktet inställt på kvalitativ livemusik. Truckstop Alaska är eldsjälar som tar sin verksamhet på största allvar.

7-eleven.jpg

7-Eleven Järntorget
Här mellanlandar göteborgare för att ta ut pengar innan baren, cigg innan klubben och folköl innan efterfesten. Den stora knutpunkten på hörnet Linnégatan/Andra Långgatan har inneburit en stor gärning för stans uteliv.

utopia.jpg

Utopia
Iki Gonzalez Magnusson, Hanna af Ekström och Sara Habchi är hjärnorna bakom Utopia, en ideell förening som hösten 2012 ställde sig på egna ben utan utomstående finansiärer. Föreningen har alltid haft en tydlig agenda: kultur FÖR och AV alla.

                        

GLÄDJESPRIDARE

viktor-wahlberg-4124.jpg

Småbiran
Fjolårets hiphopsuccéer Hoodlums och Goodlums slutade med att Viktor ”Småbiran” Wahlberg fick alla fredagar på Nefertiti till sitt förfogande. Göteborg blir en rolig stad med Småbiran – och roligare ska den bli!

rasmus-och-peter.jpg

Rasmus & Peter
I en passage under 2012 startade två reklamstudenter från Yrkeshögskolan i Göteborg världens första analoga hemsida. Via en livestream kunde besökaren klicka på Rasmus & Peters omgivning. I realtid kunde man spela musik, bjuda på afterwork-öl och skicka meddelanden som dök upp i en fax. En enorm framgång som uppmärksammades på Europas största reklambyråer.

magnus-albrektson.jpg

Magnus Albrektson
”Detta är en kärleksförklaring – till gatan Avenyn”, så började Markus Albrektsons nio sidor långa brev som skickades ut till politiker, journalister, myndigheter och göteborgare i början av förra året. Park Lane-chefens brev blev det starkaste inlägget i debatten om 05-tillståndet. Nomineringen är en kärleksförklaring till Magnus!

                        

HEDERSPRIS

woody-west.jpg

Woody West
Woody West har genom åren gjort Göteborg en viktig tjänst och bjudit på genuin livemusik. Genom ambitiös spaning på konserter och festivaler över hela världen har Woody-gänget bokat sina fynd på sin moraliska hemmaplan Pustervik.

christian-pallin.jpg

Christian Pallin
Som den demonbokare Pallin är har han ända sedan 2004 bjudit in obskyra band från all over the place för att sprida märkliga toner på typ alla möjliga och omöjliga lokaler i stan. Från rivningskontrakt i Gårda till Konsthallens träklädda finsalonger. Från drone, krautrock och ambient till hardcore och Gameboy-pop. Hans enträgna kamp för den smala alternativmusikens absoluta närvaro i Göteborg är en oersättlig insats för en generation musikälskare.

magnus-gunnarsson.jpg

Magnus Gunnarsson
Ingen blir profet i sin egen stad, sägs det. Magnus Gunnarsson är undantaget som krossar den sanningen sönder och samman. Ingen krögare i Göteborg har under åren bjudit lika mycket och osjälviskt på sig själv, och varit mer mån om att du ska må bra. Magnus & Magnus, Backyard och med sitt senaste bidrag till stans krogflora, Bara Magnus, bevisar han återigen att han är frälsaren som tar oss ur mörkret och in i ljuset.Juryn har bestått av Rasmus Blom (ordförande), Björn Werner, Pontus Tenggren, Bahareh Ardakani, Daniel Nordgren, Isabelle Ståhl och Aleksander Motturi.
 

Stad: 
Kategori: 

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!