Gills julklappguide för gamers

12:34 10 Dec 2019

Finns det något som är svårare än att köpa julklappar till spelintresserade? Nej, det gör det inte. Men det här är Nöjesguidens försök att guida dig genom den djungel som är möjliga julklappar till era älskade gamers.

”Gaming” är otroligt hett just nu, och det märks att guldrushen är i full gång. Det finns snart inte en pryl i ditt spelrum som inte är specialtillverkad för att ge dig den ”optimala spelupplevelsen”. Jag har druckit energidryck för gamers, burit esportglasögon, suttit i gamerstol, pratat i streamer-mic och värmt knäna med gamerlaptops. Allt för att kunna presentera årets bästa julklappsguide för spelintresserade.

Julen 2019 är något av ett mellanår för spelbranschen, eftersom många redan nu blickar mot julen 2020 – då både Sony och Microsoft väntas ha lanserat sina nya konsoler. Med det i bakhuvudet kan det vara en dålig affär att så här sent i konsolcykeln slå till på en Playstation 4 eller Xbox One – men samtidigt lär det gå att hitta dessa maskiner till ett allt lägre pris. Intressant kringutrustning finns det dock gott om.

Den kanske allra trendigaste julklappen i år är trådlösa headsets. Stora, bekväma och välljudande hörlurar med mikrofoner som ser till att dina vänner inte missar ett enda av dina ord. Här finns ett brett utbud och konkurrensen mellan de olika lurarna är stenhård. Min första tanke var att sladdlöst var en onödig lyx, men efter att ha levt utan kablage i en månads tid är jag helt såld. Ingen risk att köra över sladdar med skrivbordsstolen och det är fritt fram att gå runt med headsetet på. Uppladdningsbara batterier kan vara en klimatbov och det är därför viktigt att se till att det går att lämna igen dessa när de tjänat ut (tyvärr tillät testets tidsram inte att undersöka hörlurarnas livslängd). 

Handkontroller är också en mycket intressant förbrukningsvara. Microsofts Elite Controller 2 har just kommit ut i butikerna, och för den som har 2000 kronor att spendera är det inte något dumt val. Men det finns billigare alternativ, som 8BitDos SN 30 Pro+.

För den som allra helst vill köpa spel i julklapp finns det en sak som sticker ut i år: prenumerationstjänsterna. Playstation Now, Apple Arcade, EA Access, Uplay+ – listan kan göras oändlig. Men det finns en tydlig vinnare i den här kategorin, Xbox Game Pass. Spelar du på Xbox One eller PC (med rätt operativsystem) är det här oslagbart. Mängder med grymma spel till en låg månadskostnad. En tjänst att hålla sig ifrån (åtminstone för tillfället) är Googles Stadia – mycket snack och så här långt ganska lite verkstad.

Stort tack till: Netonnet, Maxgaming.se, Dell, Steelseries, HyperX, Sennheiser, Turtle Beach, Microsoft, Sony och Trust Gaming.

Handkontroller

Produkttyp: Handkontroll
Märke: 8BitDo
Modellnamn: SN30 Pro+ BÄST I TEST!
Pris: 399 kr
Tillhandahållna av: MaxGaming.se
8BitDo har gjort sig ett namn på att göra uppgraderade versioner av klassiska retrohandkontroller. SN30 Pro+ är ett trådlöst kärleksbarn med Super Nintendo och Dual Shock som föräldrar. Styrkors, knappar och analogspakar är alla bra. Ett stort plus för att den går att använda även till Switch.


Virtual Reality

Produkttyp: VR-headset
Märke: Oculus
Modellnamn: Oculus Quest
Pris: Från 5500 kr
VR-hypen vägrar dö, även om alla är överens om att det är en bit kvar innan tekniken är färdig. Men för den som vill se var branschen befinner sig just nu är Oculus Quest kanske det rimligaste alternativet. För den som redan har en riktigt kraftfull stationär PC-dator och råd att lägga ut ungefär 10 000 kronor på en VR-hjälm är Valves Index nog ett mäktigare köp, men i Quest-hjälmen är datorn inbyggd (det går att ansluta till dator om du vill!). Plus för att du också slipper sladdhärvor. Två viktiga saker att komma ihåg: 

1. VR är inte för alla, vissa har väldigt lätt att bli illamående av att använda det.
2. Spelutbudet är fortfarande inte fantastiskt. Det finns massvis med spel, men bara en handfull bra.

Hörlurar/Headsets

Produkttyp: Trådlöst headset
Märke: Sennheiser
Modellnamn: GSP 670 BÄST I TEST!
Pris: 3390 kr
Tillhandahållna av: Sennheiser
Testets dyraste headset är också det ljudmässigt bästa. GSP 670 känns rejäl, stryktålig och massiv. Det är ett headset som inte skäms och det är allt annat än subtilt. Det går inte att missa att du har på dig det. Men med kvalitén du får är det lätt att förlåta. Signalstyrkan är imponerande och ljudet detaljerat och rikt. Den enda baksidan för den normala användaren är möjligen priset – men har du råd är GSP 670 ett grymt köp.

Produkttyp: Trådlöst headset
Märke: Steelseries
Modellnamn: Arctis 1 Wireless
Pris: 1239 kr
Tillhandahållna av: Steelseries
En subtil lur som sitter bra mot huvudet och levererar fint ljud oavsett vad du matar den med för signal. Arctis 1 funkar särskilt bra om du vill spela Switch-spel med voice chat (kräver dock att du kör i bärbart läge). För den som vill ha ett lite lättare headset till flera olika ljudkällor kan Arctis 1 vara perfekt.

Produkttyp: Trådlöst headset
Märke: Hyper X
Modellnamn: Cloud Mix
Pris: 1990 kr
Tillhandahållna av: HyperX
HyperX Cloud Mix-headset sticker ut på ett sätt som få andra i testgruppen. Istället för det sedvanligt svarta plus neonfärgade är de här gjorda i roséfärgat guld och vitt (modellen finns i fler färger). Vill du köra helt trådlöst finns det visserligen en inbyggd mikrofon, men den lämnar tyvärr en del att önska. För bästa mic-ljud bör du därför koppla i din trådade mikrofonen i headsetet.

Produkttyp: Trådlöst headset
Märke: Turtle Beach
Modellnamn: Elite Atlas Aero BEKVÄMAST!
Pris: 1699 kr
Tillhandahållna av: Turtle Beach
Elite Atlas Aero är ett otroligt bekvämt trådlöst headset som framför allt vänder sig till spelintresserade (för musiklyssning väljer jag nog hellre något annat). Det är inget problem att bära dessa under långa stunder. För spel funkar Elite Atlas Aero fantastiskt bra. Med Turtle Beach-mjukvara installerad på din dator kan du modifiera ljudet på en mängd sätt. Ett stort plus för separata volymhjul för hörlurs- och mikrofonvolym.

Dator

Produkttyp: Bärbar dator
Märke: Alienware
Modellnamn: Alienware M15 R2 BÄST I TEST!
Pris: 25 000 kr
Tillhandahållna av: Dell
Med Alienwares M15 R2 på bordet framför mig är det som att ett litet rymdskepp landat, redo att servera mig all tänkbar underhållning. Led-belysningen pulserar på mer än ett ställe samtidigt som datorns mäktiga insida får också de mest krävande spel att rulla med hög framerate. Prislappen är hög (till saken hör att detta ändå är en av de billigare i Alienwares stall), men med den här laptopen går det att konkurrera med riktigt vassa stationära burkar.

Om priset inte är en fråga för dig är det svårt att argumentera mot en Alienware-laptop. Vill du spela vid skrivbordet är det bara att koppla in mus, skärm och tangentbord. Vill du ta med dig datorn för att spela på resan är en laptop naturligtvis det bästa alternativet. Det här är en lätt, snabb, snygg och otroligt imponerande dator.

 

Tangentbord


Produkttyp: Tangentbord
Märke: Mission SG
Modellnamn: GGK 3.5 RGB PRISVÄRT!
Pris: 899 kr
Tillhandahållet av: Netonnet.se
GGK 3.5 RGB är ett tangentbord som överraskar. Mission SGs och NetonNets ambition är att förse sina kunder med prisvärda gamingprodukter – och här har de verkligen lyckats. Metallramen och det magnetiska handlovsstödet ger en lyxig och rejäl känsla som betydligt dyrare alternativ får kämpa med. De röda brytarna passar kanske inte alla, men det är mer en smaksak än något annat. Svårslaget i sin prisklass.

Produkttyp: Tangentbord
Märke: Steelseries
Modellnamn: Apex Pro TKL BÄST I TEST! 
Pris: 2199 kr
Tillhandahållet av: Steelseries
Apex Pro är Steelseries flaggskepp när det kommer till TKL-tangentbord (det saknar alltså Num-pad). Samtidigt som formatet (med handledsstöd som fästs med magneter) är ganska subtilt är känslan ändå lyxig – och här finns till och med plats för en Oled-display fullpackad med finesser. Här finns också massvis med möjligheter till att modifiera allt från färgscheman på knappbelysning till hur långt du ska behöva trycka ner tangenterna innan de registrerar (något som går att ställa individuellt för de flesta tangenter). Ett grymt bra, om än lite dyrt, tangentbord.

 

Möss

Produkttyp: Mus
Märke: Mission SG
Modellnamn: GGM 2.7 Optical Gaming Mouse
Pris: 299 kr
Tillhandahållen av: netonnet.se
Om Mission SG-linje av produkter imponerat utifrån det billiga priset är GGM 2.7-musen tyvärr något av ett undantag – något som mest beror på att musknapparna känns väl plastiga och i vissa fall sladdriga (med undantag för scrollhjulet som sitter fint). Men visst finns det bra egenskaper också. Du kan skapa egna profiler beroende på vilket spel du använder den i samt programmera makron för musens alla knappar. Sladden är textilklädd. Funkar helt okej som instegsmus, men för den seriöse gamern finns det bättre alternativ.

Produkttyp: Mus
Märke: Steelseries
Modellnamn: Sensei Ten BÄST I TEST!
Pris: 899 kr
Tillhandahållna av: Steelseries
För det otränade ögat ser nog Steelseries nya Sensei Ten ut som vilken gamingmus som helst. Den är ganska liten, lätt och lyser inte överdrivet mycket. Det här varken är eller ser ut som ett rymdskepp. Det är bara en mus. Men en väldigt, väldigt bra sådan. Allt från materialval och ergonomi till sensorer känns klockrent. Plus också för att musen går att använda oavsett om du är höger- eller vänsterhänt.

Övrigt

Produkttyp: Högtalare
Märke: Trust Gaming
Modellnamn: GXT 698 Torro 5.1 POJKRUMSMÄKTIGT!
Pris: 2 399 kr
Tillhandahållna av: Trust Gaming
5.1-surround-ljud låter kanske inte som något vi borde syssla med på den här sidan 00-talet, men efter att ha testat Trust Gamings Torro GXT 698 är jag beredd att slå ett slag för tekniken. Att låta sig inneslutas av ljudet från mina favorit-PS4-spel är faktiskt riktigt mäktigt (ett påstående mina grannar eventuellt inte håller med om). Ett förhållandevis billigt sätt att uppgradera tv-upplevelsen till en mer tredimensionell sådan. Ett litet minus för att de medföljande sladdarna sitter fast i högtalarna och samtidigt är i kortaste laget.

Produkttyp: Glasögon
Märke: Gunnar Optics
Modellnamn: Menlo Onyx
Pris: 799 kr
Tillhandahållna av: MaxGaming.se
Jag ska vara helt ärlig nu: jag har varit fullständigt övertygad om att hela idén med speciella glasögon för gamers är den största lurendrejaridén någonsin. Men efter att ha använt ett par under några veckor är jag inte lika säker. Kanske handlar det mer om fokus – sätt på dig glasögonen och gå in i ”rollen”. Eller så är det faktiskt så att när det blå ljuset filtreras bort mår dina ögon bättre. Med marknadsledande Gunnars nya modeller går det också att komma undan lättare, då designen är betydligt snyggare (inte lika esportskrikiga och snabba).

Produkttyp: Energidryck
Märke: X-Gamer
Modellnamn: X-Tubz
Pris: Finns i flera utföranden
Tillhandahållna av: MaxGaming.se
Alla har vi väl känt känslan då spelsessionen blivit lite för lång, och du börjat tappa fokus? Ja, självklart finns det produkter som vill hjälpa dig förbi trötthetströskeln, så att du kan gamea hela natten. X-Gamer levererar energidryck med shakers i klassiska smaker som Hyperbeast, Powacrush och Zomberry. Allt både smakar och ser extremt konstgjort ut, men inte för den skull äckligt. Och trots att tillverkarna hävdar att socker saknas finns gott om andra ämnen som piggar upp. Koffein, druvsocker och taurin, till exempel. Visst tillför drycken energi, men se till att inte överdosera intaget.

Produkttyp: Energidryck
Märke: GAAM Nutrition
Modellnamn: Julmust functional drink
Pris: 20 kr / 33 cl
Tillhandahållna av: MaxGaming.se
GAAM Nutritions julmust serveras i smal plåtburk och smakar ungefär lika mycket plåtburk som julmust. Men å andra sidan är smaken kanske sekundär för ”funktionsdryck” av det här slaget. Personligen gör den här drycken mig mest bara illamående.

Produkttyp: Mikrofon
Märke: Mission SG
Modellnamn: Galder BRA VAL!
Pris: 699 kr
Tillhandahållen av: Netonnet.se
Söker du en stilig och trevlig bordsmikrofon att använda vid podinspelning, streaming eller spel kan Mission SGs Galder vara ett bra alternativ. Mikrofonen har två stadiga reglage för både ljudupptagning och utgående ljud, det går också att välja om den ska ta in ljud riktat eller rundstrålande.

Produkttyp: Router
Märke: Netgear
Modellnamn: Nighthawk Pro Gaming XR300
Pris: 1799 kr
Tillhandahållen av: Netgear
Ingen kedja är starkare än sin svagaste länk, brukar det heta. Och det gäller inte minst för den kedja som i folkmun kallas internetuppkoppling. En stabil, ”snabb” och säker router kanske inte är den sexigaste julklappen att hitta under granen – men det är mycket möjligt att den kommer rädda dig undan frustration dagligen. Förutsatt att du har hittat rätt produkt. Netgears XR300 är inte den mäktigaste routern på marknaden (storasyster XR500 är till exempel rätt så mycket fetare), men den är betydligt bättre än standardmodellerna där ute. Mjukvaran som följer med, DumaOS, låter dig modifiera och styra fler inställningar än vad normalanvändaren kan tänkas behöva. Och det är en bra sak. Ett litet tips: stirra dig inte blind på ”Gaming”-märkningen när du letar ny router, det är inte alltid detsamma som kvalitet.

Produkttyp: Stol
Märke: Mission SG
Modellnamn: Vulcan Black
Pris: 1490 kr
Tillhandahållen av: Netonnet
Att sitta bra är a och o för gamern som vill ha en långvarig karriär – det är ett faktum. Att gamingstolar generellt är anskrämligt fula är också det ett faktum. Med Vulcan Black levererar Mission SG en bekväm och rymlig stol med stöd för nacke, svank och armar – till ett väldigt överkomligt pris. Den helsvarta modellen är också lite lättare att svälja, rent designmässigt. Ett minus är att nack- och svankstöden är aningen svåra att behålla på din perfekta höjd när du rest dig upp.

 

Stad: 
Kategori: 
0 Kommentera

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

 

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!