"Giftermål – ett avtal fler borde skriva på"

09:31 7 May 2015


 

Varför gifter sig folk? Det “rätta” svaret är inte helt oproblematiskt. Det döljer nämligen det faktum att äktenskapet i grund och botten är ett avtal – som fler borde skriva på. Av praktiska skäl, skriver Mikael Lippman.

Vi tar det från början. Vårsolen har äntligen börjat värma huden och känslorna spritter till liv. Telefonnummer byts, munnar möts och tandborstar lämnas kvar – i en ganska problemfri tillvaro. Visst kan den första tiden kantas av intriger, tjafs och mentala armbrytningar, men ens liv är i alla fall inte särskilt sammanflätade. Och den som inte har bråkat om pengar, har aldrig bråkat på riktigt.

För att göra tillvaron lättare för oss när vi sedan väljer att flytta ihop och börjar dela ekonomi finns det en del spelregler. Den mest grundläggande, sambolagen, kickar in automatiskt när vi “stadigvarande bor tillsammans i ett parförhållande och har gemensamt hushåll”.

Många tror att det är nästan som att vara gift, men det är långt från sanningen. Sambolagen berör nämligen bara bostaden och en del av dess innehåll (till exempel möbler och hushållsmaskiner) i det fall förhållandet tar slut. Och det kan absolut funka ett tag, men inte i längden.

När de gemensamma egendomarna blir fler och/eller det kommer barn in i bilden är det hög tid att se över sin relation på pappret. Vissa väljer då att förstärka sambolagen med ett lapptäcke av avtal och försäkringar. Det kan lösa en del, men är verkligen inte heltäckande (speciellt inte om någon dör).

Då återstår giftermål. Och här kan det börja bli knivigt. “Gifta sig av praktiska skäl, guh så oromantiskt.”

Visst är det lätt att tankarna far iväg till påkostade inbjudningar, finkläder och flervåningstårta. För att övergå till fantasier om de vackra tal som hålls till ens ära och om föräldrarnas stolta, tårfyllda ögon.

Mysigt, men också ett potentiellt hinder. Om ett par inte har ork, råd eller lust att leva upp till de här upplevda förväntningarna kanske de skjuter på giftermålet, trots att det vore bra ur en juridisk synvinkel. Som om det inte vore vackert nog att lova varandra hälften av allt, ömsesidig försörjningsplikt och hela sitt arv.

Även om trenden med färre bröllop har vänt i Sverige, så gifter vi oss betydligt mycket senare i livet än tidigare. I dag föds ungefär två tredjedelar av alla barn av ogifta föräldrar. Det bäddar för ekonomiskt trubbel.

Därför borde vi ändra på vår syn på äktenskap. Det finns egentligen ingen anledning till att kärleksfest, avtal och, inte sällan, religiösa eder ska hänga ihop. Vi kan väl lika gärna få “skriva på” via e-leg från soffan – samtidigt som vi har tårta, tal och finkläder på en fest utan formell vigsel.

Romantiken och juridiken borde gå samma väg som kyrkan och staten. För kärleken förtjänar sina egna spelregler!

Läs mer: Varför sambolagen inte räcker.

Stad: 
Kategori: